ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΣΑΚ: «Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει»

ΟΣΑΚ: «Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει»

Συμπληρώνονται σήμερα πέντε χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι το ΓεΣΥ, που έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη της Κύπρου, παρέχοντας σε όλους την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, ήρθε για να μείνει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ, που επικαλείται η ΟΣΑΚ, κατά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ υπάρχουν 969.722 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι. Κατά τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, 807.331 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 637.536 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 319.259 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ακτινολογικά/Διαγνωστικά Κέντρα, 501.035 δικαιούχοι έχουν υποβληθεί σε Eργαστηριακές Eξετάσεις, 318.990 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Oδοντιάτρους και 698.650 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα.

"Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, βασικές προκλήσεις για τη λειτουργία του συστήματος είναι ο έλεγχος και εποπτεία της χρήσης του συστήματος, η επανεξέταση όλων των οριζόντιων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, η ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, ο ιατρικός έλεγχος (medical audit), αλλά και η αντιμετώπιση των λιστών αναμονής", αναφέρει η ΟΣΑΚ στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι το ΓεΣΥ χρειάζεται συνεχή πολιτική στήριξη και γι’ αυτό αναμένει ότι και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι σαφέστατα και το ΓεΣΥ ως νεοσύστατο σύστημα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες, τα οποία η ΟΣΑΚ αναδεικνύει σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας μέσα από τις δικές της παρεμβάσεις να συμβάλει στην βελτίωση του συστήματος. Ωστόσο, η ομοσπονδία θέλει να καταστήσει σαφές ότι τα κενά και οι αδυναμίες που παρατηρούνται, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, να αποτελούν πρόσχημα και λόγο ανατροπής και εκτροχιασμού του ΓεΣΥ. "Ουδείς έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί και να μηδενίζει το σύστημα, με σκοπό να προωθήσει αλλαγές οι οποίες θα εξυπηρετούν τα μεγάλα, ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα", αναφέρει.

Έχοντας ως γνώμονα τη βελτίωσή του ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, η ΟΣΑΚ σημειώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με όλους τους αρμόδιους θεσμούς και εμπλεκόμενους για να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ένα ΓεΣΥ το οποίο θα ανταποκρίνεται πλήρως, με επάρκεια και ποιότητα σε όλες τις υγειονομικές ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Ταυτόχρονα θέτει τον εαυτό της στη διάθεση όλων, ώστε να συνδράμει όπως και όπου μπορεί στη βελτίωση του συστήματος προς όφελος των ασθενών.

Τέλος, η ΟΣΑΚ ευχαριστεί όλους όσοι το υπηρετούν, τη διεύθυνση και τους λειτουργούς του ΟΑΥ, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας και παρόχους υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμαστείτε για βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές - Το «μενού» του καιρού μέχρι την Τετάρτη

Πήραν την ανιούσα οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων - Μέχρι πόσο έφτασαν - Πίνακες

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξή του στο «T» αναλύει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημειώνει πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στόχος του υπουργείου του, είναι να μην παρέχει πλέον υπηρεσίες και να επικεντρωθεί στην χάραξη και άσκηση πολιτικών, στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top