Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Ρωσία: Σχέδια επαναλειτουργίας του πυρνικού σταθμού στη Ζαπορίζια

Η Ρωσία επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία , δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, οι έξι αντιδραστήρες του οποίου είναι εκτός λειτουργίας.

Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας(ΔΟΑΕ) είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της Rosatom στην πόλη Καλίνιγκραντ στην δυτική Ρωσία, στην οποία, είπε, επιτεύχθηκε κατανόηση ως προς τα θέματα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό.

Το TASS αναφέρει, επίσης, ότι ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας του σταθμού και ότι η επαναλειτουργία του δεν είναι στην ατζέντα.

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace, επικαλούμενη έγγραφα που υποβλήθηκαν από την Rosatom στον ΔΟΑΕ στα μέσα Μαΐου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει τον σταθμό , κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση».

Ρωσία και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει πολλές φορές η μία την άλλη ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες. Ο ΔΟΑΕ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πυρηνικής ενέργειας, έχει αναφέρει ότι ο σταθμός αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξάνοντας τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE