Τουλάχιστον 138 πίθηκοι βρέθηκαν νεκροί στην πολιτεία Ταμπάσκο, στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού από τις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ομάδα προστασίας της βιοποικιλότητας «Usumacinta». Άλλοι πίθηκοι διασώθηκαν από τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων πέντε που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε έναν τοπικό κτηνίατρο που πάλεψε για να τους σώσει.
«Έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», είπε ο Δρ. Sergio Valenzuela, συμπληρώνοντας ότι «ήταν αδύναμες σαν κουρέλια. Είχαν πάθει θερμοπληξία». Ενώ το άγριο κύμα καύσωνα του Μεξικού έχει συνδεθεί με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, κτηνίατροι και διασώστες λένε ότι έχει σκοτώσει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες πιθήκους, σύμφωνα με το Associated Press. Περίπου το ένα τρίτο της χώρας σημείωσε υψηλές θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου την Τρίτη (21/05).
Στην πόλη Tecolutilla, οι άρρωστοι πίθηκοι άρχισαν να εμφανίζονται την Παρασκευή, όταν μια τοπική εθελοντική ομάδα πυροσβεστικής και διάσωσης εμφανίστηκε με πέντε άρρωστα ζώα στην καρότσα ενός φορτηγού.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αρκετά εκφοβιστικοί, οι πίθηκοι που ουρλιάζουν είναι μυώδεις και μερικοί μπορεί να έχουν ύψος έως και 90 εκατοστά, με ουρές εξίσου μακριές. Μερικά αρσενικά ζυγίζουν περισσότερα από 13,5 κιλά και μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια. Έχουν μεγάλα σαγόνια και ένα τρομακτικό σύνολο δοντιών και κυνόδοντων. Αλλά κυρίως είναι γνωστοί για τους βρυχηθμούς τους, που μοιάζουν με λιοντάρια.
Ο Pozo αποδίδει τους θανάτους σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η υψηλή ζέστη, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και η υλοτομία που στερεί από τους πιθήκους το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε, ενώ σημειώνει ότι ένα παθογόνο, μια ασθένεια ή άλλος παράγοντας δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.
«Έπεσαν από τα δέντρα, και οι άνθρωποι συγκινήθηκαν, και πήγαν να βοηθήσουν τα ζώα, τους έδωσαν νερό και φρούτα», είπε ο Πόζο. «Θέλουν να τους φροντίσουν, κυρίως τα μωρά, να τα υιοθετήσουν». «Αλλά όχι, η αλήθεια είναι ότι τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα, δεν μπορούν να βρίσκονται σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν σκύλοι ή γάτες, επειδή έχουν παθογόνα που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους πιθήκους που ουρλιάζουν», είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθούν και να απελευθερωθούν στη φύση.
Η ομάδα του βιολόγου της άγριας ζωής έχει δημιουργήσει ειδικούς σταθμούς αποκατάστασης για πιθήκους – αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πέντε πιθήκους. Παράλληλα, πουλιά και ερπετά έχουν επίσης επηρεαστεί και προσπαθεί να οργανώσει μια ομάδα εξειδικευμένων κτηνιάτρων για να δώσει στα ζώα τη φροντίδα που χρειάζονται.
Μέχρι τις 9 Μαΐου, τουλάχιστον εννέα πόλεις στο Μεξικό είχαν σημειώσει ρεκόρ θερμοκρασίας, με τη Σιουδάδ Βικτώρια στη συνοριακή πολιτεία Ταμαουλίπας να σημειώνει τους 47 βαθμούς Κελσίου.
Με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου σχεδόν σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής φέτος, οι λίμνες και τα φράγματα στεγνώνουν και τα αποθέματα νερού εξαντλούνται. Οι αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό παντού, από νοσοκομεία μέχρι πυροσβεστικούς σταθμούς. Τα χαμηλά επίπεδα στα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν συμβάλει σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις