ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση: Τα επικρατέστερα σενάρια για την διαδοχή Εμπραχίμ Ραΐσι – Όσα αναφέρει διεθνολόγος στο «Τ»

Ανάλυση: Τα επικρατέστερα σενάρια για την διαδοχή Εμπραχίμ Ραΐσι – Όσα αναφέρει διεθνολόγος στο «Τ»

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις μετά και τον εντοπισμό της σορού του Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Το ThemaOnline, επικοινώνησε με τον Καθηγητή Νομικής, ειδικό σε θέματα διεθνούς δικαίου, Δρ. Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος ανέφερε ότι εντός πενήντα ημερών θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στο Ιράν και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στην προεδρική ηγεσία.

Ο κ. Στυλιανού υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος του Ιράν είναι ο δεύτερος τη τάξει στη πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αφού πρώτος είναι ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ο οποίος ουσιαστικά ορίζει και την εξωτερική πολιτική αλλά και τα εσωτερικά ζητήματα που έχει το κράτος».

Το δεδομένο, όπως σημείωσε, είναι ότι «ο Εμπραχίμ Ραΐσι ήταν μάλλον αυτό που θα αναπλήρωνε το κενό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν όταν αυτό θα απερχόταν λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του, οπότε ο Ραϊσί ήταν αυτό που είχε το προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής».

Αυτή την στιγμή, όπως δήλωσε, «λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν και συγκεκριμένα το 2021 όταν εγκαθιδρύθηκε ο Ραϊσί ως Πρόεδρος του Ιράν, το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο του Ιράν είχε ουσιαστικά «σταματήσει» υποψηφίους για τις Προεδρικές Εκλογές με τον Ραϊσί να λαμβάνει τότε ένα πρωτόγνωρο ποσοστό ύψους 62% στον πρώτο γύρο και να εκλέγεται Πρόεδρος του Ιράν με την καταγραφόμενη ως την χαμηλότερη στην ιστορία προσέλευσης ψηφοφόρων της τάξης του 49%, το χαμηλότερο ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων σε εκλογές του Ιράν από την επανάσταση του 1979».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι δεδομένο είναι επίσης ότι η στάση του Ιράν δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά την σκληροπυρηνική στάση που έχει τόσο στα εσωτερικά ζητήματα όσο και στα εξωτερικά ζητήματα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «η χρονική συγκυρία όπου ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και έχει κάνει ήδη μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διαδοχής ή συνέχισης και λειτουργίας του κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι ο Α’ Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου μέχρι και την διεξαγωγή εκλογών και ο οποίος ενδεχομένως να επιδιώκει και την θέση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν».

Το ζήτημα που προκύπτει, όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανού, «δεν έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική του Ιράν η οποία θα ακολουθηθεί στο ίδιο σκληροπυρηνικό σημείο το οποίο ακολουθείται μέχρι στιγμής».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μετά από αυτή την εξέλιξη, με τον θάνατο του Προέδρου του Ιράν, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν και πρόσθετε ότι, «σε τέτοιου είδους γεγονότα οι πρώτες επιπτώσεις διαφαίνονται μέσω Χρηματιστηρίων, ωστόσο όπως σημείωσε το Ιράν είναι απομονωμένο και μέσω κυρώσεων αλλά και από τις G5,G7, G20, από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με το πυρηνικό τους πρόγραμμα».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση επίπτωση γεωπολιτικά ή οικονομικά».

Επίσης σημείωσε ότι «θα συνεχίσει η υφιστάμενη πολιτική του Ιράν όποιος και να είναι ο διάδοχος, οπότε δεν αλλάζουν άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία ήδη υπάρχουν».

Όσον αφορά την πτώση του ελικοπτέρου, δήλωσε πως «ένα ελικόπτερο κατασκευής πριν από το 1979, πριν να επέλθουν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν, χωρίς αναβάθμιση και την τεχνογνωσία την οποία έχει η κατασκευάστρια χώρα από την Δύση και δεν παρείχε εκ τότε και το οποίο πραγματοποιούσε πτήση σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε ένα ορεινό σχηματισμό βουνών πολύ πιθανόν ήταν να συντριβεί».

Αυτό που έχει σημασία όπως τόνισε, είναι ότι «έχει επέλθει ένα δυστύχημα το οποίο θα διερευνηθεί ενώ πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει μια σχετική απαγόρευση σε σχέση με την πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων για την κατάληξη των αιτιών του δυστυχήματος».

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «αυτό που απασχολεί την διεθνή κοινότητα είναι το κατά πόσο θα συνεχιστεί η στάση, η πολιτική και ρητορική του Ιράν» η οποία όπως πρόσθεσε «είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί όποιος και είναι ο επίδοξος συνεχιστής της παράδοσης του Εμπραχίμ Ραΐσι».

Καταληκτικά σημείωσε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία το ποιος θα είναι ο επίλεκτος για την διαδοχή διότι δεν είναι ανοικτές και δημοκρατικές οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ιράν, και να γίνει κατανοητό το τι μέλλει γενέσθαι στην εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά και στα εσωτερικά ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία, την προώθηση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του Ιράν», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία

• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο

• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα

• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο

• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών

• Ρωτήσαμε το ChatGPT ποια ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα στην Κύπρο το 2024 – Αυτή ήταν η απάντηση - Η εικόνα που δημιούργησε



Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για τη ρίψη φωτοβολίδας σε αστυνομικό

Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Απόπειρα φόνου διερευνά η Αστυνομία για τη ρίψη φωτοβολίδας σε αστυνομικό

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των χθεσινών επεισοδίων που προηγήθηκαν του αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ – ΑΠΟΛΛΩΝ, κατά τη μετάβαση των οπαδών του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο γήπεδο, προέκυψαν στοιχεία και μαρτυρία, ούτως ώστε να διερευνάται επίσης υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον μέλους της Αστυνομίας, εν ώρα καθήκοντος. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top