ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Συνεδρίασε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό - Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου

ΑΚΕΛ: Συνεδρίασε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό - Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνήλθε χθες και συζήτησε εκτενώς την κατάσταση στο Κυπριακό μετά και τις επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «εκτίμηση του ΠΓ είναι ότι τόσο η παράταση του σημερινού επικίνδυνου αδιεξόδου, όσο και το σενάριο ενός νέου ναυαγίου σε μια νέα προσπάθεια θα συνιστούν αρνητικές, αν όχι και ολέθριες για το Κυπριακό, εξελίξεις».

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ενόσω η κατοχική δύναμη και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εμμένουν στην αξίωση για "κυριαρχική ισότητα" και λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να οδηγεί την ελληνοκυπριακή ηγεσία σε εφησυχασμό ή παραίτηση γιατί τις συνέπειες του παρατεταμένου αδιεξόδου τις πληρώνει και θα συνεχίσει να τις πληρώνει όλη η Κύπρος και όλος ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ», προστίθεται.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζει το ΑΚΕΛ, «πρέπει, μαζί με την αυτονόητη απόρριψη των αξιώσεων για κυριαρχική ισότητα κλπ., να προτάξει την απόλυτη δέσμευσή της στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ταυτόχρονα, την πειστική δέσμευσή της για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση και των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Χωρίς αστερίσκους και χωρίς μισόλογα. Μαζί με αυτά όμως, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταθέσει και πρόταση στα ενεργειακά -σε πνεύμα θετικής ατζέντας- που να καθιστά σαφές ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής για Ε/κ και Τ/κ αλλά και για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για τα ενεργειακά που κινείται εντός των κόκκινων γραμμών της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει αυτή την πρόταση».

Καταληκτικά το ΑΚΕΛ καλεί όλους «να συναισθανθούν ότι το Κυπριακό και η Κύπρος βρίσκονται σε κομβικό σταυροδρόμι. Πρέπει να ανατρέψουμε την σημερινή πορεία προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας που θα σημάνει νέο κύκλο αστάθειας και ανασφάλειας στο νησί. Χρειάζεται να πάρουμε εμείς πρωτοβουλίες, να βγούμε μπροστά με προτάσεις και να σπρώξουμε τα πράγματα προς τη λύση και την επανένωση. Να κτίσουμε ξανά γέφυρες συνεννόησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη και πλαίσιο, για μια πατρίδα ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη. Μόνο η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μπορεί να εγγυηθεί μέρες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας για όλο τον λαό μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE Tελικός Champions League: Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης (0-2)

LIVE Tελικός Champions League: Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης (0-2)

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Γουέμπλεϊ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top