ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Τύπος: Στρατηγικές για Κίνα και Παλαιστινιακό ψάχνουν οι διεθνείς αναλυτές

Διεθνής Τύπος: Στρατηγικές για Κίνα και Παλαιστινιακό ψάχνουν οι διεθνείς αναλυτές

Για μια ακόμη εβδομάδα ο διεθνής Τύπος έθεσε υπό το μικροσκόπιο του τις αυξανόμενες εντάσεις και συγκρούσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη και έπειτα, μέσα από αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με την ανάγκη για μια σαφέστερη στρατηγική κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ να κρίνεται ως επιτακτική. Στην Ευρώπη, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της χώρας του, εκμεταλλευόμενος τις επετείους ιστορικών γεγονότων και προσφέροντας οικονομικά κίνητρα.

Στη Μέση Ανατολή, η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης συνεχίζεται, με την επικείμενη επίθεση στη Ράφα να προκαλεί ανησυχίες για ανθρωπιστική κρίση. «Επτά μήνες πολέμου, δολοφονιών, καταστροφής και δολιοφθοράς είναι αρκετοί», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του αγγλόφωνου παλαιστινιακού Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ασταθής, με τη Ρωσία να εντείνει τις επιθέσεις της και τη Δύση να αναζητά τρόπους περαιτέρω υποστήριξης της Ουκρανίας. Στην κρισιμότητα των εξελίξεων στην Ουκρανία προστίθεται και η προειδοποίηση του ρωσικού Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χρήση βρετανικών όπλων από την Ουκρανία κατά ρωσικού εδάφους πιθανόν να προκαλέσει στρατιωτικές απαντήσεις εκ μέρους της Ρωσίας.

 

Ο δυτικός Τύπος

Στο άρθρο της με τίτλο «Η Στρατηγική της Αμερικής απέναντι στην Κίνα Αντιμετωπίζει Πρόβλημα Αξιοπιστίας», που ήταν δημοσιευμένο στο περιοδικό Foreign Affairs στις 9 Μαΐου, η Emily Kilcrease υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναπτύξουν μια σαφέστερη στρατηγική κυρώσεων για να μεγιστοποιήσουν τη μέτρια οικονομική τους επιρροή έναντι της Κίνας. Η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η συγκρατημένη απάντηση της Ουάσιγκτον στις πρόσφατες προκλήσεις της Κίνας πιθανόν να οδηγήσει το Πεκίνο στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει σκληρές κυρώσεις ακόμη και αν ξεσπούσε σύγκρουση για την Ταϊβάν ή σε άλλα πιθανά σημεία ανάφλεξης. Η Kilcrease προτείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συμμετοχή της Κίνας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατηρήσουν ένα βασικό πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να οικοδομήσουν την αξιοπιστία της απειλής τους για επιβολή γρήγορων και αυστηρών κυρώσεων εάν το Πεκίνο υπερβεί ορισμένες κόκκινες γραμμές. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό της πολιτικής οικονομικής διπλωματίας, την ενσωμάτωση του πολεμικού σχεδιασμού στους οικονομικούς φορείς, την αποσύνδεση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα και τη σαφή διατύπωση της προθυμίας της Ουάσιγκτον να επιβάλει σοβαρές κυρώσεις όταν αυτό δικαιολογείται. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση της δικής τους οικονομικής ανθεκτικότητας και αυτής των εταίρων τους, ώστε να αντέξουν τους οικονομικούς κραδασμούς που θα ακολουθούσαν μια στρατιωτική σύγκρουση με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το άρθρο «Ξυπνώντας φαντάσματα», που ήταν δημοσιευμένο στο περιοδικό The Economist στις 10 Μαΐου, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι πριν από 25 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψή του στη Σερβία χρησιμοποίησε την επέτειο του βομβαρδισμού για να τονίσει ότι η δυτική τάξη πραγμάτων είναι επιβλαβής και πρέπει να αλλάξει. Ο Σι επισκέφθηκε και τη Γαλλία με σκοπό να πείσει τους Ευρωπαίους ότι τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της Κίνας είναι κατάλληλα για αυτούς αλλά και ότι οι σχέσεις τους με την Κίνα γενικότερα δύνανται να είναι ευεργετικές. Η Σερβία είναι ένας σπάνιος στενός φίλος της Κίνας στην Ευρώπη και ο ηγέτης της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρέχει στον Σι το είδος της κολακείας στο οποίο είναι συνηθισμένος στην πατρίδα του. Ο Σι επιδιώκει επίσης να δείξει ότι οι καλές σχέσεις με την Κίνα μπορούν να αποφέρουν οφέλη, όπως φαίνεται από τις κινεζικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σερβία και την Ουγγαρία. Παρόλο που ο Σι μπορεί να χάνει έδαφος στην Ευρώπη, ποντάρει διπλωματικά σε άλλες περιοχές, καθώς πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα μοιράζονται τον ενθουσιασμό της Σερβίας και της Ουγγαρίας για τους κινεζικούς σιδηροδρόμους και τα εργοστάσια.

Στην ανάλυση με τίτλο «Ιράν, Ισραήλ και ηθική σύγχυση», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Guardian στις 9 Μαΐου, η Eva Illouz υποστηρίζει ότι επικρατεί μια σημασιολογική σύγχυση σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα η αριστερά να παγιδεύεται σε απλοϊκές κατηγορίες. Επισημαίνει ότι οι πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξούσιών του εναντίον του Ισραήλ έχουν αναδείξει την ευαλωτότητα της χώρας, ενώ η συμμαχία μεταξύ Ιράν, Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας στοχεύει στην υπονόμευση της δύναμης και των αξιών της Δύσης. Η αρθρογράφος επικρίνει την αριστερά για τη μυωπία και τη σύγχυσή της, που εξυπηρετεί αυτές τις ιμπεριαλιστικές και αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Τονίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι πολλαπλές πραγματικότητες ταυτόχρονα, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται μεν η προβληματική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου αλλά ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε και την υπαρξιακή απειλή που συνιστούν η Χαμάς και το Ιράν για το Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι η Δύση έχει αποικίσει μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν είναι χειρότερες ή πιο απειλητικές για την ηθική πρόοδο. Επίσης, υπογραμμίζει τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ και ταυτόχρονα την ευαλωτότητά του, προειδοποιώντας ότι η άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και η εξύμνηση του εξοντωτικού αντισημιτισμού της Χαμάς ουσιαστικά αναδημιουργεί το εβραϊκό πρόβλημα. Η Illouz μας καλεί να υιοθετήσουμε μια οπτική γωνία απαλλαγμένη από απλοϊκές κατηγορίες ώστε να βοηθήσουμε στην επίλυση της αιωνόβιας σύγκρουσης.

Στο άρθρο «Η σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα: Τι πρέπει να γνωρίζετε», που δημοσιεύτηκε από τη DW στις 6 Μαΐου, οι Andreas Noll και Stephanie Höppner αναλύουν την επικείμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα της Γάζας, παρά τις προειδοποιήσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις και συμμάχους σχετικά με τις πιθανές ανθρωπιστικές συνέπειες. Η επιχείρηση, που στρέφεται κατά της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών δυνάμεων», αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την εκκένωση 100.000 Παλαιστινίων σε μια καθορισμένη "ανθρωπιστική περιοχή" κοντά στην ακτή. Η κατάσταση στη Ράφα είναι ήδη δραματική, με πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας να έχει εκτοπισθεί από την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, και την πόλη να φιλοξενεί τώρα έως και 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό σπανίζουν, ενώ οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αποκλειστεί. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και η επιχείρηση στοχεύει στην εξουδετέρωση των εναπομεινάντων ταξιαρχιών που κρύβονται στην πόλη. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, με τις προμήθειες να μεταφέρονται μέσω του ισραηλινού λιμανιού του Ασντόντ. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έχει εκφράσει ανησυχίες για την πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή και έχει πιέσει για μια ειρηνική λύση. Η Αίγυπτος από τη μεριά της φοβάται μια εισροή προσφύγων από τη Ράφα στην περιοχή του Σινά και προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση.

 

Ο Τύπος της Μέσης Ανατολής

 

Στο άρθρο «Δεν έχουμε πουθενά αλλού να πάμε - Οι πρόσφυγες της Ράφα καλούν τον κόσμο να παρέμβει», που δημοσιεύτηκε από το The Palestine Chronicle στις 6 Μαΐου, ο Abdallah Aljamal παίρνει συνεντεύξεις από αρκετούς εκτοπισμένους κατοίκους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική περιοχή της πόλης. Παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια που καλούσαν περίπου 100.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την ανατολική Ράφα. Η Renim Abu Asad, που διέφυγε από τον προσφυγικό καταυλισμό Shati στην πόλη της Γάζας και έχει εγκατασταθεί στη Ράφα, αναφέρει η ίδια όπως και όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένοι και δεν ξέρουν που να πάνε. Η Nidaa Abu Tuha, μια άλλη εκτοπισμένη κάτοικος από την πόλη της Γάζας, ζει με τα δύο παιδιά της σε μια αίθουσα διδασκαλίας σε ένα κέντρο φιλοξενίας της UNRWA στη Ράφα εδώ και τέσσερις μήνες. Σχεδιάζει να διαφύγει στην περιοχή Mawasi δυτικά της Khan Yunis ή στους καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα. Η Umm Mohammad Qishta, γηγενής της Ράφα, είναι βαθιά προσκολλημένη στην πόλη της, αλλά αισθάνεται αναγκασμένη να φύγει για να προστατεύσει τη ζωή του παιδιού της. Απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την κατοχή και να αποτρέψει περαιτέρω εγκλήματα κατά των ανθρώπων και γης της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι επτά μήνες πολέμου, δολοφονιών, καταστροφής και δολιοφθοράς είναι αρκετοί.

«Απομονώνοντας τη Χαμάς: Η νέα στρατηγική των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τη σύγκρουση στη Γάζα», είναι ο τίτλος της ανάλυσης που δημοσιεύτηκε από την Jerusalem Post στις 7 Μαΐου, στο οποίο ο Αντισυνταγματάρχης (εφεδρ.) Amit Yagor υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα πρέπει να εστιάσουν στην απομόνωση της Χαμάς και όχι στην καταστροφή της, προκειμένου να επιτύχουν μια πιο αποτελεσματική στρατηγική στη σύγκρουση της Γάζας. Ο Yagor ισχυρίζεται ότι το πρωταρχικό ενδιαφέρον της Χαμάς είναι η διατήρηση της εξουσίας και της κυριαρχίας στη Γάζα, όπως αποδεικνύεται από τις απαιτήσεις τους κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ομήρων και τις προσπάθειές τους να ελέγξουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποκαταστήσουν τις υποδομές στην περιοχή. Προτείνει ότι το αφήγημα της Χαμάς περί προθυμίας να εγκαταλείψει τη μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα είναι μια παραπλανητική τακτική που αποσκοπεί στην ταχεία ανάκτηση της εξουσίας έχοντας την υποστήριξη του παλαιστινιακού πληθυσμού. Ο Yagor υποστηρίζει ότι οι ισραηλινή πλευρά δεν πρέπει να πέφτει θύμα των επιφανειακών αφηγήσεων της Χαμάς και προτείνει μια σειρά από βήματα που θα απειλήσουν την κυριαρχία της Χαμάς και την ικανότητά της να κυβερνά. Για παράδειγμα προτείνει τον διορισμός νέων πολιτικών επιτροπών στη βόρεια Γάζα, την έναρξη ενός Συνεδρίου για τη Γάζα με αραβικές χώρες με αντικείμενο τον προσωρινό έλεγχο της Λωρίδας και τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης, καθώς και την φυσική απομόνωση της Χαμάς στη Ράφα.

 

Ο Τύπος της Ασίας

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα που υπογράφει ο Stephen Dziedzic, και δημοσιεύτηκε στο ABC News στις 8 Μαΐου, η Κίνα άλλαξε το αφήγημα της σχετικά με στρατιωτική αντιπαράθεση που είχε με την Αυστραλία, κατηγορώντας την τελευταία για κατασκοπεία. Το περιστατικό αφορούσε ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο έριξε φωτοβολίδες μπροστά από ένα αυστραλιανό ελικόπτερο Seahawk. Το ελικόπτερο σύμφωνα με την Αυστραλία επιχειρούσε στην περιοχή στα πλαίσια της επιτήρησης των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα. Αρχικά, η Κίνα κατηγόρησε την Αυστραλία για «προκλητική» συμπεριφορά, επιβεβαιώνοντας ότι η αντιπαράθεση έλαβε χώρα πάνω από διεθνή ύδατα. Ωστόσο, σε μεταγενέστερη δήλωση, το Κινεζικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το αυστραλιανό ελικόπτερο διεξήγαγε επιχείρηση αναγνώρισης και διατάραξε τις κινεζικές ναυτικές δραστηριότητες εκπαίδευσης στην Κίτρινη Θάλασσα. Ο Υπουργός Άμυνας Richard Marles απέφυγε να απαντήσει στους νέους ισχυρισμούς της Κίνας, αλλά διατήρησε την αρχική εκδοχή της κυβέρνησης για το συμβάν. Ο Πρωθυπουργός Anthony Albanese σημείωσε ότι η δήλωση της Κίνας επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, εκτελώντας εργασίες εξ ονόματος της διεθνούς κοινότητας. Η Jennifer Parker, ειδική συνεργάτιδα στο Εθνικό Κολέγιο Ασφαλείας του ANU, χαρακτήρισε το αφήγημα της Κίνας «εξαιρετικά απίθανο», καθώς θα αποτελούσε απόκλιση από τη συνήθη πρακτική της Αυστραλίας στην περιοχή και την μη προκλητική προσέγγισή της απέναντι στην Κίνα.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ο ASEAN πρέπει να ηρεμήσει τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας ή να διακινδυνεύσει την 'Ουκρανία της Ασίας'», που δημοσιεύτηκε στην South China Morning Post στις 8 Μαΐου, ο Peter T. C. Chang υποστηρίζει ότι ο Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) πρέπει να επιβεβαιώσει εκ νέου την θέση του ώστε να αποτρέψει τη μετατροπή της περιοχής σε θέατρο πολέμου, εν μέσω των κλιμακούμενων διαφορών στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο Chang επισημαίνει τις προσπάθειες των Φιλιππίνων να αναζητήσουν συμμάχους εκτός του ASEAN για να υποστηρίξουν τη στάση τους απέναντι στο Πεκίνο, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε μια σύγκρουση παρόμοια με αυτήν στην Ουκρανία. Ο αρθρογράφος συζητά τις μεταβαλλόμενες αντιλήψεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τις περισσότερες να ευνοούν για πρώτη φορά την ευθυγράμμιση με την Κίνα, όπως αναφέρει έρευνα του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak στη Σιγκαπούρη. Εξετάζει επίσης τον ρόλο της Ιαπωνίας στην οικοδόμηση των εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και την πρόσφατη υιοθέτηση μιας στάσης η οποία εστιάζει περισσότερο στην ασφάλεια ως απάντηση στην άνοδο της Κίνας. Ο Chang προειδοποιεί ότι η ευθυγράμμιση των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα έθνη θα μπορούσε να απομονώσει την Κίνα και να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή. Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας τη σημασία του ρόλου του ASEAN στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην αποτροπή μιας καταστροφής στη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος 

Η Irina Alksnis σε παρέμβαση της με τίτλο «Η Μόσχα τρόμαξε τη Βρετανία - και ολόκληρη την Ευρώπη - μέχρι που έμεινε άφωνη», που δημοσιεύτηκε από το RIA Novosti στις 8 Μαΐου, αναλύει τις πρόσφατες διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το άρθρο επισημαίνει την προειδοποίηση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Βρετανό πρεσβευτή ότι η χρήση βρετανικών όπλων από την Ουκρανία κατά ρωσικού εδάφους πιθανόν να προκαλέσει στρατιωτικές απαντήσεις εκ μέρους της Ρωσίας. Η Alksnis υποστηρίζει ότι η πολιτική της Δύσης απέναντι στην Ουκρανία κινείται πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μια παρέχει υποστήριξη στο Κίεβο ενώ από την άλλη διατηρεί τυπικά τη μη εμπλοκή της. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιούν πιο επιθετική ρητορική. Η συγγραφέας τονίζει ότι η συμφωνία της Βρετανίας να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει ρωσικό έδαφος με όπλα που προμηθεύει η Βρετανία αποτελεί σημαντικό βήμα προς έναν ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία. Η μετέπειτα αντίδραση της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης για ενδεχόμενα πλήγματα σε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό, έχει σοκάρει το βρετανικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο. Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να αναδιαμορφώσουν την κοσμοθεωρία τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η πραγματική ρωσική αρκούδα είναι διαφορετική από αυτήν που νικούσαν με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, και ότι κανείς δεν θέλει να την αντιμετωπίσει σε μάχη».

Στο άρθρο γνώμης του με τίτλο «Θα είναι αρκετή η ανανεωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία;», που δημοσιεύτηκε από την Kyiv Independent στις 7 Μαΐου, ο Ian Bremmer αναλύει τον αντίκτυπο του πρόσφατου πακέτου βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία. Το άρθρο τονίζει ότι το πακέτο των σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για πυρομαχικά αεράμυνας Patriot, βλήματα πυροβολικού, drones, όπλα κατά των drones και πυραύλους, είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη του πολέμου και θα κάνει σημαντική διαφορά βραχυπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά ο Bremmer υποστηρίζει ότι ενώ η εν λόγω ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του αδιεξόδου επί του πεδίου, δεν θα ωθήσει την Ουκρανία ξανά στην επίθεση λόγω έλλειψης στρατιωτών. Επισημαίνει επίσης ότι αυτό είναι πιθανότατα το τελευταίο πακέτο που μπορεί να περιμένει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επίσης, η μελλοντική υποστήριξη ενδέχεται να είναι περιορισμένη ακόμη και αν κερδίσει ο Biden. Εν ολίγοις, ο Bremmer υποστηρίζει ότι το πακέτο βοήθειας παρέχει μια ανάσα ζωής για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024, δίνοντας στους Ευρωπαίους συμμάχους περισσότερο χρόνο για να παραδώσουν όπλα και πυρομαχικά και ενδεχομένως να ενισχύσουν τη θέση του Zelensky σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να διατρέχει τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης διχοτόμησης και τον εξαναγκασμό στην παραχώρηση ορισμένων παράνομα κατειλημμένων εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Χαμένη στη μετάφραση η πολιτική ηγεσία - Αποπροσανατολισμός τα ΜΟΕ από την ουσία του Κυπριακού

Τα πάνω κάτω έφερε η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον Ερσίν Τατάρ στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top