ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διαδικτυακής απάτης με κρυπτονομίσματα - Έξι συλλήψεις στην Κύπρο με την συμβολή της Europol

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διαδικτυακής απάτης με κρυπτονομίσματα - Έξι συλλήψεις στην Κύπρο με την συμβολή της Europol

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διαδικτυακής απάτης με κρυπτονομίσματα

Σημαντική ήταν η συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, σε διεθνή επιχείρηση που διοργανώθηκε από τη Europol, κατά την οποία εξαρθρώθηκε κύκλωμα διαδικτυακής απάτης, με κρυπτονομίσματα. Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν έξι πρόσωπα, ενώ κατασχέθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα, χρηματικά ποσά και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Στην επιχείρηση, συμμετείχαν πέραν της Αστυνομίας Κύπρου, οι αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Τσεχίας, ενώ στον συντονισμό της συμμετείχαν η Europol και η Eurojust.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχαν αρχικά οι αυστριακές αρχές. Σύμφωνα με δελτίο τύπου, που εξέδωσε χθες η Europol, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Φεβρουαρίου 2018, οι ύποπτοι φέρονται να εξαπατούσαν τα θύματά τους, καλώντας τα, μέσω στοχευμένης ενημέρωσης στο διαδίκτυο, να επενδύσουν χρηματικά ποσά σε κρυπτονομίσματα, σε συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες. Η ζημιά που προκλήθηκε από την απάτη αυτή, φέρεται να ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συνδρομή της Europol, στις 17 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε Κοινή Μέρα Δράσης (Joint Action Day – JAD), με συμμετοχή των αρχών της Αυστρίας, της Τσεχίας και της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες και συλλήψεις, στις τρεις χώρες.

Στην Κύπρο, είχε εντοπιστεί ότι διέμενε ένας από τους υπόπτους, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς και ένταλμα έρευνας της οικίας του. Κατά την Κοινή Μέρα Δράσης, μέλη του Γραφείου Εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας & Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων και του ΤΑΕ Λάρνακας, μαζί με ανακριτές των αυστριακών αρχών και της Europol, μετέβησαν στην οικία του, όπου εντόπισαν και συνέλαβαν τον ύποπτο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που ακολούθησε, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια διάφοροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, καθώς και ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο περιείχε αριθμό κρυπτονομισμάτων, συνολικής αξίας πέραν των 90,000 δολαρίων.

Όλα τα κατασχεθέντα παραδόθηκαν στις αυστριακές αρχές, ενώ ο ύποπτος οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και εκδόθηκε επίσης στην Αυστρία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top