ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουφάν Έρχιουρμαν: «Η μη συμμετοχή σε τριμερή δεν συνάδει με συμφέροντα των Τ/κ»

Τουφάν Έρχιουρμαν: «Η μη συμμετοχή σε τριμερή δεν συνάδει με συμφέροντα των Τ/κ»

«Η μη συμμετοχή σε τριμερή συνάντηση δεν συνάδει με τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τη δήλωση του τελευταίου ότι απέρριψε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Από τις δηλώσεις του κ. Τατάρ μετά τη συνάντησή του με τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, φαίνεται ότι επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά τις "προϋποθέσεις" που έχει θέσει μέχρι σήμερα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», αναφέρει στη δημόσια παρέμβαση του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Έρχιουρμαν.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Ερσίν Τατάρ σήμερα αναφέρθηκε εκ νέου στη «αποδοχή των κεκτημένων δικαιωμάτων» και στη «επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος», ο κ. Έρχιουρμαν διερωτήθηκε τι εννοεί η τ/κ ηγεσία με όρους όπως «κεκτημένα δικαιώματα», «εγγενή δικαιώματα», «κυριαρχική ισότητα» και «ίσο διεθνές καθεστώς». Όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα η τ/κ ηγεσία δεν έχει αποσαφηνίσει αυτούς τους όρους.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης και την αρνητική στάση του κ. Τατάρ, ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρει ότι «η τριμερής συνάντηση δεν σημαίνει έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εφόσον πρόκειται για τριμερή συνάντηση, είναι προφανές ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επομένως, δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε από την άποψη του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Τότε γιατί ο κ. Τατάρ απορρίπτει μια τέτοια συνάντηση;».

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης του ΡΤΚ αναφέρει ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του για λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, με την κυριαρχία να πηγάζει εξίσου από τις δύο κοινότητες, την ύπαρξη δύο ίσων συνιστώντων κρατών, την κυρίαρχη άσκηση των εξουσιών τους από τα συνιστώντα κράτη και την κατανομή των εξουσιών στο ομοσπονδιακό κράτος στη βάση της πολιτικής ισότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Έρχιουρμαν, η ανάληψη πρωτοβουλιών από την τ/κ ηγεσία «που θα χαρίσουν την ιδιότητα του "μέρους που επιθυμεί λύση" στην ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας» και η μη συμμετοχή σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση «δεν συνάδουν ούτε με την αυτοπεποίθηση του τουρκοκυπριακού λαού, ούτε με τα δικαιώματά του, ούτε με τα συμφέροντά του, ούτε με τη βούλησή του, ούτε με τον αγώνα του για ίσο διεθνές καθεστώς που πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στην Κύπρο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top