ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας - Απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο

Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας - Απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο

Επιτάχυνση παρουσίασαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές στη Γερμανία με βάση τα επίσημα στοιχεία, με τις βιομηχανικές παραγγελίες να παρουσιάζουν απρόσμενη μείωση, αντικατοπτρίζοντας μια ανάμεικτη εικόνα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία (Destatis), οι εξαγωγές τον Μάρτιο παρουσίασαν αύξηση 0,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε καταγραφεί μείωση 1,6%, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις για συνέχιση της πτωτικής τάσης.

Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες, που θεωρούνται ως δείκτης για την μελλοντική επιχειρηματική δραστηριότητα, παρουσίασαν μείωση 0,4% σε μηνιαία βάση, την ώρα που έρευνα μεταξύ αναλυτών της FactSet προέβλεπε αύξηση 0,45%.

Ο αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι δήλωσε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα «επιβεβαιώνουν την επιστροφή του γερμανικού εξαγωγικού αναπτυξιακού μοντέλου».

Σημείωσε ωστόσο ότι οι αδύναμες βιομηχανικές παραγγελίες χάλασαν την εικόνα αισιοδοξίας, καταδεικνύοντας τον υψηλό κίνδυνο να θεωρηθεί βραχύβια η αναβίωση της πετυχημένης φόρμουλας που επικνετρώνεται στις εξαγωγές

Οι παραγγελίες του Μαρτίου ενισχύθηκαν από την ισχυρή ζήτηση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ενώ αντίθετα οι εγχώριες παραγγελίες παρουσίασαν μείωση 3,6% και οι αντίστοιχες από κράτη – εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,9%.

Παράλληλα, οι εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και στον υπόλοιποι κόσμο κατά 1,3%.

Εξάλλου, οι εισαγωγές στη Γερμανία παρουσίασαν τον Μάρτιο αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση, με τον πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο να ανέρχεται σε €22,3 δισ.

Κατά τους τελευταίους μήνες, ο υψηλός πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια και η αδύναμη ζήτηση από την κύρια αγορά της Γερμανίας, την Κίνα, έχουν επιβαρύνει τον τομέα της μεταποίησης, που θεωρείται ως βασικός οικονομικός τομέας για την γερμανική οικονομία.

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απρόσμενη ανάκαμψη της εγχώριας αλλά και της εξωτερικής ζήτησης σημαίνει ότι οι επερχόμενες παραγγελίες θα κινηθούν ανοδικά με την πάροδο του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση προέβη τον Απρίλιο σε οριακή αναβάθμιση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, σε ρυθμό 0,3% από 0,2%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γερμανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 0,2%, αποφεύγοντας την τεχνική ύφεση, ύστερα από την αδύναμη επίδοση στο τέλος του 2023.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Πόσο κοστίζει μία νύχτα στο πιο πολυτελές ξενοδοχείο του κόσμου

Σοκ στην Ελλάδα από τον αιφνίδιο θάνατο 23χρονης - Ξύπνησε με δύσπνοια και κατέρρευσε

Προκαλεί ο Ερντογάν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top