Ένα πράγμα που συχνά παραλείπουμε εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών ζωής μας είναι το πρωινό γεύμα.
Πολλές φορές θεωρούμε πως είτε θα «γλιτώσουμε» από την πρόσληψη θερμίδων, αν δεν φάμε κάτι το πρωί, είτε ότι δεν έχει τόση σημασία το πρώτο γεύμα της ημέρας. Οι επιστημονικές μελέτες, όμως, έχουν καταλήξει στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.
Ακόμα κι αν το πρωινό μας περιέχει τροφές με υψηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης σε σχέση με ένα ισορροπημένο γεύμα, η κατανάλωσή του βοηθάει το μυαλό μας να δουλέψει και βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις πιο πάνω μελέτες, οι άνθρωποι που παρέλειπαν το πρωινό δεν μπορούσαν να θυμηθούν λέξεις και ιστορίες που τους υπαγόρευαν, στο πλαίσιο των διαφόρων πειραμάτων. Εξαιτίας δε των μειωμένων επιπέδων ενέργειας, αισθανόντουσαν κόπωση και, συνακόλουθα, δεν μπορούσαν να αισθανθούν χαρά, ακόμα κι αν όλα τους πήγαιναν καλά.
Τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό, που είναι υψηλά το πρωί και μειώνονται σταδιακά μέσα στην ημέρα, επηρεάζονται άμεσα από την κατανάλωση τροφής, όπως και πολλές ακόμα ορμόνες. Η κατανάλωση τροφής το πρωί βοηθάει τον οργανισμό να ελέγξει τη συγκέντρωσή τους ώστε να μην αισθανόμαστε άγχος και λύπη.
Συναισθήματα λύπης μπορεί να μας προκαλέσουν και οι διάφορες λιγούρες που αναπτύσσουμε όταν δεν έχουμε φάει πρωινό, καθώς το σώμα προσπαθεί να βρει αλλού τις θρεπτικές ουσίες που έχει στερηθεί.
Συνεπώς, η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες μπορεί να φτιάξει ολόκληρη την ημέρα μας και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κάνουμε μόνοι μας πειράματα πάνω στο σώμα και κατ’ επέκταση το πνεύμα μας.
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις