ΔΙΕΘΝΗ

Η Μονή της Χώρας ανοίγει σήμερα ως τζαμί κατά το πρότυπο Αγίας Σοφίας

Η Μονή της Χώρας ανοίγει σήμερα ως τζαμί κατά το πρότυπο Αγίας Σοφίας

Κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας ανοίγει σήμερα και η Μονή της Χώρας για μουσουλμανική προσευχή σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ". Τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο, έχουν καλυφθεί από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της Μονής τη Χώρας (στα τουρκικά την αποκαλούν Κariye), στην Κωνσταντινούπολη, η οποία για 4 χρόνια ήταν κλειστή. Η Μονή της Χώρας είχε μετατραπεί σε μουσείο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 79 χρόνια, και σήμερα ανοίγει για μουσουλμανική προσευχή από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα λειτουργήσει κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας.

Με τις εργασίες αποκατάστασης τα ψηφιδωτά στους τοίχους και στην οροφή καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε η περιοχή που θα επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό. Επιπλέον, πληροφορίες για τα έργα στο τζαμί θα μπορούν να επεξηγηθούν σε πολλές γλώσσες. Πληροφορίες για την εργασία θα δίνονται μέσω κωδικού QR.

H εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση πολίτη ονόματι Μεχμέτ Τετίκ, ο οποίος είπε ότι το άνοιγμα του "τζαμιού Καριγιέ" έχει μεγάλο νόημα: «Πρώτα η Αγία Σοφία, τώρα η Καριγιέ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Αυτά τα μέρη μας μιλούν για τους προγόνους μας και την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Τα χρόνια που διατηρούνταν ως μουσείο έχουν τελειώσει. Θα μπορούμε πλέον να προσκυνούμε ελεύθερα», είπε.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top