ΥΓΕΙΑ

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Τελικά πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά;

Μετά την νηστεία του Πάσχα, η Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα έρχεται με βομβαρδισμό γεύσεων, θερμίδων και υπερκατανάλωσης.

Η εγγεγραμμένη Διαιτολόγος και Διατροφολόγος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου, Γιώτα Βλάσιου, δίνει απαντήσεις στο ThemaOnline .... και ας πονάνε.

Είτε μετράς είτε όχι τις θερμίδες του γεύματος σου , καλό ήταν να γνωρίζεις πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα σου Πασχαλινά εδέσματα... για να μην το παρακάνεις αλλά και για να μην βρεθείς απότομα από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση θερμίδων και κρέατος που μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα για την υγεία.

Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει λιγότερες θερμίδες εάν ήξερε τι να επιλέξει, ωστόσο τα εδέσματα του Πάσχα, είναι γεμάτα από θερμίδες , κάτι που θα πρέπει να προσέξουν όσοι είναι είτε σε διατροφή είτε ακολουθούν για λόγους υγείας συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Πόσες θερμίδες έχει άραγε η αγαπημένη σου Φλαούνα; Η Φλαούνα περιέχει ανά 90 γραμμάρια γύρω στις 400 θερμίδες. Μια ολόκληρη φλαούνα ισοδυναμεί θερμιδικά με τις ολοήμερες θερμίδες που διατροφικά καταναλώνει ένας υγιής άνθρωπος.

Τσουρέκι: Ανά 100γρ το πασχαλινό τσουρέκι περιέχει: 380 θερμίδες. Αν πας σε σοκολατένιο τσουρέκι τότε οι θερμίδες εκτοξεύονται στις 500.

Σοκολατένιο αυγό : Σίγουρα το σοκολατένιο αυγό έχει περισσότερες θερμίδες από το τσουρέκι , σχεδόν όμως ίσες με το σοκολατένιο τσουρέκι. Τα 100 γραμμάρια σοκολατένιου αυγού περιέχουν 525 θερμίδες.

Αρνί στον φούρνο: Τα 100γρ αρνί περιέχουν 390 θερμίδες. Αν προσθέσεις και πατάτες φούρνου τα 200γρ περιέχουν 287 θερμίδες.

Αν θες όμως κάτι πιο χαμηλό σε θερμίδες μπορείς να επιλέξεις κατσίκι όπου τα 100 γραμμάρια περιέχουν 166 θερμίδες.

Όσο για το Κοκορέτσι: Τα 100 γραμμάρια κοκορέτσι περιέχουν περίπου 250 θερμίδες.

Αυγά: Πάσχα χωρίς αυγό δεν γίνεται και οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν μόνο ένα. Πόσες θερμίδες άραγε έχει ένα αυγό; Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 80 θερμίδες.

Μαγειρίτσα: Η μαγειρίτσα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα , πλούσιο σε θερμίδες και καλό θα ήταν να μην συνοδεύεται με οτιδήποτε άλλο καθώς οι θερμίδες θα εκτοξευθούν κατά πολύ. Οι θερμίδες μιας απλής μερίδας μαγειρίτσας αγγίζουν τις 500 ενώ ενός μεγάλου πιάτου αγγίζουν και τις 700 θερμίδες.

Επειδή Πάσχα χωρίς κρασί δεν γίνεται η κ.Βλάσιου αναφέρει πως ακόμα και το κρασί έχει τις θερμίδες του. Ένα ποτήρι κρασί περιέχει 140 θερμίδες.

Σημαντικό όπως αναφέρει η κ.Βλάσιου δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά πόσα λίπη και χοληστερίνη περιέχουν τα τρόφιμα που επιλέγουμε.

Για παράδειγμα η μαγειρίτσα έχει την πρωτιά σε λίπος και χοληστερίνη, σε αντίθεση με το κατσίκι ψητό μπούτι.

Τέλος η κ.Βλάσιου τονίζει οτι η περίοδος επαναφοράς στις διατροφικές συνήθειες προ νηστείας , θα πρέπει να γίνεται με σταδιακή κατανάλωση και όχι υπερκατανάλωσης τροφών όπως κρέατος, αυγών κτλ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top