ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Πλήθος πιστών προσέρχεται κάθε χρόνο στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο από το Ισραήλ, μεταφέρεται σε κάθε ορθόδοξη γωνιά του πλανήτη.

Το Themaonline, επικοινώνησε με τον Θεολόγο, Θεόδωρο Κυριακού ο οποίος ανέλυσε αν το Άγιος Φως από τα Ιεροσόλυμα είναι θαύμα ή τελετή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι «Το Άγιο Φως είναι μια τελετή και όχι ένα επαναλαμβανόμενο θαύμα κάθε πρωί του Μεγάλου Σαββάτου».

Όπως εξήγησε τεκμηριόντας την άποψη του, «το ότι είναι τελετή αποδείχθηκε από το γεγονός της αθώωσης του δημοσιογράφου, Δημήτρη Αλικάκου, τον οποίο είχαν μυνήσει ο σκευοφύλακας και ένας Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με την κατηγορία ότι εξασφάλισε με δόλιο τρόπο την ομολογία τους ότι το Άγιο Φως το ανάβουν οι ίδιοι».

Ένα άλλο σημαντικό επιχείρημα, συνέχισε, για το γενονός ότι δεν είναι θαύμα αλλά τελετή είναι και «η ομολογία των Μητροπολιτών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος όταν ρώτησε ευθέως αν είναι θαύμα και οι ίδιοι ομολόγησαν ότι δεν μπορούμε να σας κοροιδεύουμε, δεν είναι θαύμα».

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ενισχύει την άποψη της τελετής, όπως σημειώνει ο Θεολόγος, είναι ότι «η σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν πήρε ποτέ απόφαση ότι πρόκειται για θαύμα».

«Η ευχή που διαβάζει ο Πατριάρχης την ώρα που βρίσκεται στο ιερό κουβούκλιο όταν θα ανάψουν οι λαμπάδες του, δεν μιλούν για θαύμα, ούτε για ένα φως που κατεβαίνει με θαυματουργικό τρόπο αλλά μια ευχή που λέει ότι θα πάρει το φως από τον πανάγιο τάφο του Κυρίου», ανέφερε ο κ. Κυριακού.

Κανένας πατέρας της εκκλησίας, όπως δήλωσε, δεν ασχολήθηκε με το Άγιο Φως, οπότε, «αν όντως ήταν θαύμα τότε οι πατέρες της εκκλησίας θα προσπαθούσαν να το ερμηνεύσουν και δεν θα έμεναν αδιάφοροι μπροστά σε αυτή την μεγάλη πρόκληση».

Το Άγιο Φως που δίνει ο Πατριάρχης, ανέφερε κατακηλτικά, έχει την ίδια αξία με το φως που δίνουν οι ιερείς όταν καλούν τον κόσμο με το «Δεύτε λάβετε φως» πριν την Αναστάση λειτουργία, που συμβολίζει το φως της αναστάσεως.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα



Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top