ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Στην κατάσχεση 800 περίπου κιλών κρέατος προχώρησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ενόψει των εορτών του Πάσχα, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης περιοδείας που κάνει ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργίας στις υπεραγορές, ενόψει του Πάσχα.

Στις δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι οι έλεγχοι που κάνουν τόσο οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, όσο και το Τμήμα Γεωργίας είναι αυξημένοι, ενόψει και των γιορτών και ότι αυτό που εξετάζουν είναι ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής των τροφίμων, για να είναι συμμορφούμενα, τόσο με την ευρωπαϊκή, όσο και με την εθνική νομοθεσία.

«Εξετάζουμε να είναι σωστή η σήμανση, να διασφαλίζεται η υγεία των πολιτών και των καταναλωτών, να μην υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα παραπλάνησης ή αθέμιτων πρακτικών και να καταγράφονται όλα τα δεδομένα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες», εξήγησε η Υπουργός.

Σημείωσε, ότι το Τμήμα Γεωργίας δεν έχει καταγράψει τα οποιαδήποτε προβλήματα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για τα οπωροκηπευτικά, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες κατάσχεσαν «γύρω στα 800 κιλά κρέατος, όχι για λόγους υγιεινής, αλλά κυρίως για λόγους εμφάνισης του προϊόντος».

Η Υπουργός είπε, ακόμα, ότι οι ποσότητες που έχουν διατεθεί στην αγορά, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των Υπηρεσιών είναι στις ίδιες ποσότητες με τις προηγούμενες χρονιές, και εξέφρασε ικανοποίηση από τους ελέγχους που έχουν γίνει.

Σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές των προϊόντων, η Υπουργός απάντησε ότι σε κάποιες από τις υπεραγορές που επισκέφθηκε, παρατηρήθηκε μικρή μείωση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. «Είναι σημαντικό να θυμίσουμε στους καταναλωτές ότι προτεραιότητα μίας ανθρωποκεντρικής Κυβέρνησης είναι η στήριξη των πολιτών και με οριζόντια, αλλά και με κάθετα μέτρα», είπε η κ. Παναγιώτου, η οποία υπενθύμισε ότι στα βασικά είδη, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά, υπάρχει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Σε ερώτηση αν διαπιστώνονται ελλείψεις σε αμνοερίφια, απάντησε ότι υπάρχει επάρκεια στην αγορά και ότι έχουν διατεθεί για τα μικρά μηρυκαστικά γύρω στα 21.500 τεμάχια.

Σε ερώτηση όσον αφορά την προέλευση των ειδών αυτών, είπε ότι οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά είναι ως επί το πλείστον κυπριακής προέλευσης. Αυτά τα οποία έρχονται από την ΕΕ είναι περίπου 2800, έχουμε γύρω στα 22.000 τεμάχια από την εγχώρια παραγωγή, ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με αυξήσεις τιμών στα κρεατικά και την αδυναμία κάποιων νοικοκυριών να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι, απάντησε ότι «η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά από οριζόντια και κάθετα μέτρα, ακριβώς για να στηρίξει τους καταναλωτές και σε ό,τι αφορά τα βασικά αγαθά, κρέατα και λαχανικά, όπου υπάρχει μηδενικός συντελεστής».

«Πρόσφατα έχει ανακοινωθεί ένα επιπλέον πακέτο 35,5 εκ. ευρώ μαζί με μία σειρά από άλλα μέτρα, για να στηρίξουν τους καταναλωτές, μαζί με επιπρόσθετα επιδόματα που δίνονται», πρόσθεσε η Υπουργός. Σε ερώτηση αν οι τιμές είναι τέτοιες που δυσκολεύουν κάποιους να ετοιμάσουν πασχαλινό τραπέζι, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «το σημαντικό για εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα έχουν επιλογές και σε αυτό θέλουμε να εστιάσουμε, για να υπάρχει επάρκεια και διακύμανση για να μπορούν όλοι να απολαύσουν το πασχαλινό τραπέζι».

Εξάλλου, η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στη δημιουργία του παρατηρητηρίου τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων με την επωνυμία «e-κοφίνι», με στόχο τη διαφάνεια και δίκαιες και προσιτές τιμές στην αγορά ντόπιων οπωροκηπευτικώνπροϊόντων. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα από τα εργαλεία που δημιουργούνται, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί «η μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στον παραγωγό και στις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή», όπως ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Στην δημοσιότητα το όνομα και τα στοιχεία της άτυχης 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα στη Λευκωσία - Ζητά την βοήθεια του κοινού η Αστυνομία

Απίστευτο κι όμως κυπριακό: Μερίδα περιπτέρων πουλά προϊόντα κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες

Αυξημένο το επίδομα Τέκνου φέτος - Πότε θα καταβληθεί το επίδομα Πολύτεκνης Μάνας - Όλες οι πληροφορίες

Τελικός Κυπέλλου: Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για το Ομόνοια - Πάφος

Μαζικά απειλητικά email σε σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή της Interpol και Europol - Οι ενέργειες που γίνονται



Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε η ένσταση Οδυσσέα στην παύση του – 72 σελίδες το έγγραφο

Καταχωρήθηκε σήμερα Παρασκευή 17/5 γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top