Δικομματικό νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης, με τίτλο «Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο», κατέθεσαν τέσσερις Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές, από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα.
Πρόκειται για τους Βουλευτές Κρις Πάππας, Ντίνα Τάιτους, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκη.
Το νομοσχέδιο αφορά την επέκταση της περιόδου ανανέωσης για το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από το ένα στα πέντε έτη, όπου στην ουσία τερματίζει τους αμυντικούς περιορισμούς για την Κύπρο.
Οι Βουλευτές τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς θα ενισχύσει την ιστορική ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία και θα προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η νομοθεσία εισήχθη ενόψει της 50ής επετείου της παράνομης εισβολής και κατοχής της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τους Βουλευτές ο Νόμος τερματισμού του Κυπριακού Εμπάργκο θα εδραιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προωθήσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συνεργασία και θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τους περιφερειακούς συμμάχους.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αφορά:
-Την παράταση της περιόδου ανανέωσης απαλλαγής για το εμπάργκο όπλων από ένα έτος σε πέντε έτη.
-Επιτρέπει στον Πρόεδρο να επανεξετάζει την απαλλαγή από το εμπάργκο όπλων μόνο κάθε πέντε έτη μετά τη θέσπισή του.
-Απαγορεύει στον Πρόεδρο να τερματίσει την άρση εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πλέον σε συνεργασία με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εφαρμογή κανονισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις μεταρρυθμίσεις της χρηματοοικονομικής εποπτείας.
-Απαιτεί την άρνηση πρόσβασης ρωσικών στρατιωτικών σκαφών στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός, δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι καιρός η πολιτική των ΗΠΑ να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ρόλο της Κύπρου ως ουσιαστικού εταίρου στην αρχιτεκτονική μας συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Βουλευτής Κρις Πάππας.
«Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα υποστηρίξει την αμοιβαία δέσμευσή μας για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και θα βελτιώσει την ικανότητά τους για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προμήθειες» σημείωσε.
«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε με τη σειρά του ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης.
«Η παροχή ασφάλειας σχεδιασμού στην Κύπρο θα επιτρέψει στη συνεργασία να συνεχίσει να ανθίζει και θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής τόσο για τα έθνη όσο και για τους συμμάχους μας» ανέφερε.
«Η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος στη Μεσόγειο και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε η Βουλευτής Ντίνα Τάιτους και πρόσθεσε ότι «η μείωση του αριθμού των αναγκαίων αναθεωρήσεων εμπάργκο για βοήθεια προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά για το μέλλον υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό».
Η Νικόλ Μαλλιωτάκη τόνισε ότι «για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν ένα απαρχαιωμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικών υλικών και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία που προωθείται «επιδιώκει να το διορθώσει αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιτρέψει με την υπεύθυνη εξαγωγή αμυντικών υλικών των ΗΠΑ να υποστηριχθούν τα κοινά συμφέροντα ασφαλείας στη περιοχή».
«Το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο συγχαίρει τον Βουλευτή Κρις Παππάς για την εισαγωγή της κρίσιμης και ουσιαστικής νομοθεσίας για τον "Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο Νόμου". Η Κύπρος υπόκειται άδικα σε απαγόρευση όπλων για δεκαετίες, μια αδικία που το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο προσπάθησε να διορθώσει εδώ και πολύ καιρό. Η πρόοδος έχει σημειωθεί» είπε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου.
«Η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο το 2020, σύμφωνα με τον Νόμο Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν ορόσημο στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Κύπρου», ανέφερε από την πλευρά του ο Τέντ Ντόιτς , Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ολοένα και πιο ολοκληρωμένη Ανατολική Μεσόγειο».
«Καθώς η Κύπρος συνεχίζει να επιδεικνύει την αξία της ως ουσιαστικού εταίρου των ΗΠΑ και του Ισραήλ στις προσπάθειες προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Νόμος για τον τερματισμό του κυπριακού εμπάργκο θα βοηθήσει να συνεχιστεί αυτή η ζωτική δυναμική από τους εκπροσώπους Κρις Πάππας , Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, Νικόλ Μαλλιωτάκη, για την προώθηση αυτής της νομοθεσίας», σημείωσε.
«Το FDD υποστηρίζει σθεναρά τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο Νόμου. Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει συμβάλει καθοριστικά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κυρώσεων και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Η Κύπρος συνεργάζεται επίσης με βασικούς συμμάχους όπως το Ισραήλ για να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του FDD Action.
«Δεδομένης αυτής της πολύτιμης συνεργασίας καθώς και του αποδεδειγμένου ιστορικού της υπεύθυνης συμπεριφοράς, η Κύπρος θα πρέπει να μπορεί να αγοράζει όπλα και πυρομαχικά για την ασφάλειά της. Αυτή η νομοθεσία θα παρέχει στην Κύπρο τους πόρους για να προστατεύσει την κυριαρχία της και να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα με τον στρατό των ΗΠΑ, εμβαθύνοντας μια ήδη ισχυρή και παραγωγική εταιρική σχέση», προστίθεται.
«Η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Δικαιοσύνης για την Κύπρο (ΠΣΕΚΑ) επικροτεί και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Πάππα να θέσει τέλος στον νόμο περί εμπάργκο στην Κύπρο. Όπως κάνουμε για την Ουκρανία, η οποία είναι θύμα παράνομης εισβολής, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο θα πρέπει να τερματίσουν το εμπάργκο, αλλά θα πρέπει να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατηγικό μας εταίρο, την Κύπρο», δήλωσε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
Αυτή η νομοθεσία υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), τη Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων, τη Δράση FDD, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την ΠΣΕΚΑ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις