ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώην επίτροπος Βασιλείου: «Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ΕΕ, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Πρώην επίτροπος Βασιλείου: «Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ΕΕ, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα»

Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, χαρακτήρισε η Ανδρούλα Βασιλείου την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση λόγω των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, ανέφερε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ.

Η κ. Βασιλείου, διετέλεσε η δεύτερη Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας από τον Μάρκο Κυπριανού το 2008 το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 2010 το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, του Πολιτισμού, της πολυγλωσσίας και της Νεολαίας μέχρι το 2014.  

Στη συνέντευξή της, χαρακτήρισε πολύ έντονη την παρουσία της Κύπριας γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά πολύ πτωχή την παρουσία της Κύπριας γυναίκας στο Ευρωκοινοβούλιο αφού μόνο τρεις γυναίκες υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, επιτεύχθηκε η μεγάλη διεύρυνση του πολύ επιτυχημένου προγράμματος Erasmus το οποίο μετονομάστηκε από σε Erasmus+ «και θεωρείται το πιο επιτυχημένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα» όπως είπε.

Για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ότι τα επιβάλλεται συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και οι ίδιες οι χώρες να αντιληφθούν ότι δε μπορούν να συνεχίζουν να βλέπουν τα θέματα μόνο από την άποψη των εθνικών τους συμφερόντων αγνοώντας το πανευρωπαϊκό συμφέρον.

Κληθείσα να αναφερθεί στην πρόσκληση του πρώην προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια, να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Βασιλείου μίλησε για τη διαδικασία που ακολούθησε αφού «για να γίνει ο διορισμός προηγείται μια ολόκληρη διαδικασία. Εγώ ταξίδεψα αμέσως στις Βρυξέλλες για να με γνωρίσει και να με εγκρίνει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθως, ζήτησε την έγκριση των άλλων 27 τότε Αρχηγών των Κρατών Μελών και μετά ακολούθησε σε περίπου ένα μήνα μια τρίωρη εξέταση από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές του Κοινοβουλίου που είχαν σχέση με το χαρτοφυλάκιο μου. Μετά την απόφαση τους, το θέμα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου για ψήφιση».

Χαρακτήρισε «μικτά» τα αισθήματά της μετά την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια. «Πρώτα με απασχολούσε το θέμα του συζύγου μου που θα έμενε μόνος του. Αυτό λύθηκε μετά την ενθάρρυνση τόσο του συζύγου μου όσο και των παιδιών μας να αποδεχτώ τη θέση. Από την άλλη ένιωθα ότι ήταν μια θέση που με ενδιέφερε μια και τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια το θέμα Ε.Ε αποτελούσε μέρος της ζωής μου τόσο της οικογενειακής, μια και ο σύζυγος μου ήταν ο Διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας, όσο και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-ΕΕ».

Πρωταρχικός μου στόχος, είπε, «ήταν να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα της Επιτρόπου, να δημιουργήσω ένα καλό όνομα στους κύκλους της ΕΕ και να δημιουργήσω καλές και συναδελφικές σχέσεις με όλα τα μέλη της Επιτροπής αλλά και με τα μέλη των Υπηρεσιών μου».

Εξήγησε ότι αυτά είναι «πολύ σημαντικά γιατί οι αποφάσεις στο Κολλέγιο των Επιτρόπων λαμβάνονται και από τους 27 και είναι σημαντικό να δείχνεις κατανόηση αλλά να έχεις κι εσύ κατανόηση από τους συναδέλφους». Αναφέρθηκε στο θέμα των καλών σχέσεων, και έφερε ως παράδειγμα τις «καλές σχέσεις που καλλιέργησα με τους δύο Επιτρόπους Διεύρυνσης που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες όταν τους ζητούσα να κάνουν αλλαγές στη Έκθεση τους για τη Τουρκία προτού καν προχωρήσει η Έκθεση προς συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων».

Επίσης, είπε,  πολύ σημαντική ήταν η καλλιέργεια των σχέσεων της με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές που ήταν υπεύθυνες για θέματα του χαρτοφυλακίου μου όσο και με τους αντίστοιχους Υπουργούς των Κρατών Μελών, που ήταν μέλη των αντίστοιχων Συμβουλίων των Υπουργών.

«Θέλω να πιστεύω ότι πέτυχα τους στόχους μου στο ακέραιο γιατί ήμουνα πάντοτε καλά διαβασμένη και με διέπνεε πνεύμα συνεργασίας, κάτι που εκτιμήθηκε από όλους», σημείωσε.

Κληθείσα να προβεί σε απολογισμό του έργου της ως Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, η κ. Βασιλείου είπε ότι ήταν «ένα πολύ ευρύ χαρτοφυλάκιο με θεματολόγιο που μου πρόσφερε μεγάλη ικανοποίηση αλλά από την άλλη ήταν τρομερά κουραστικό γιατί είχε να κάνει με πέντε διαφορετικούς Εθνικούς Υπουργούς και με εκατοντάδες Οργανώσεις από όλο το φάσμα των ευθυνών μου (εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, οργανώσεις νεολαίας και αθλητικές οργανώσεις γιατί να μη ξεχνούμε ότι ήμουνα υπεύθυνη και για τον Αθλητισμό). Ήταν τρομερά δύσκολο να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των διαφορετικών τομέων ευθύνης μου και να διοικήσω περί τις 4.000 υπαλλήλους από τις διάφορες υπηρεσίες που υπάγονταν σε μένα. Εντούτοις όλοι μου εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για το ενδιαφέρον και την αφοσίωση μου σε κάθε τομέα».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης της θητείας, είπε, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη που δημιούργησε τεράστια προβλήματα ιδιαίτερα με την ανεργία των νέων που σε ορισμένες χώρες του Νότου έφτασε το 40%. Ήταν πολλές οι προκλήσεις και οι ανάγκες. Όταν δε συζητούσαμε τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την επόμενη επταετία όλες οι χώρες ήθελαν να μειώσουν τη συνεισφορά τους με αποτέλεσμα το 2014 να εγκριθεί για πρώτη φορά προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία, χαμηλότερος του προηγούμενου. Εξ αιτίας αυτού όλα τα Προγράμματα μειώθηκαν με εξαίρεση τρία: αυτό του Erasmus+, το Πρόγραμμα για το Πολιτισμό ‘Δημιουργική Ευρώπη’ και το Πρόγραμμα για την Έρευνα ‘Horizon 2020’. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλη προσωπική μου επιτυχία».

Ερωτηθείσα αν είχαν επιτευχθεί μέχρι τη λήξη της θητείας της οι στόχοι που έθεσε, και πώς βλέπει την κατάσταση δέκα χρόνια μετά που ολοκλήρωσε τη θητεία της η κ. Βασιλείου είπε «πιστεύω ότι το οργανόγραμμα που θέσαμε εγώ και οι Υπηρεσίες μου είχε τηρηθεί και είχαν επιτευχθεί οι στόχοι μας με τη λήξη της θητείας μου κυρίως η επιδιωκόμενη μεγάλη διεύρυνση του πολύ επιτυχημένου προγράμματος Erasmus εξ ου και μετονομάστηκε από τότε σε Erasmus+ και θεωρείται το πιο επιτυχημένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

 Στον τομέα του πολιτισμού τα προγράμματα που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά έχουν απογειωθεί όσο και το πρόγραμμα MEDIA για την προώθηση του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Επίσης πολύ σημαντική παρακαταθήκη δική μου, είπε, «η καθιέρωση στον τομέα του Αθλητισμού, της Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, το μήνα Σεπτέμβριο για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες κάθε ηλικίας να αθλούνται. Και στη Κύπρο ο θεσμός αυτός αγκαλιάστηκε από τις οργανώσεις, τα σχολεία και τον κόσμο γενικά». Χαίρομαι δε που οι πλείστες πρωτοβουλίες που προώθησα, αγκαλιάστηκαν και προωθήθηκαν περαιτέρω από τις τελευταίες δυο διαδόχους μου Επιτρόπους, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς χαρακτηρίζει την παρουσία της Κύπριας γυναίκας στην ΕΕ, η κ. Βασιλείου είπε «Η παρουσία της Κύπριας γυναίκας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρώ ότι είναι πολύ έντονη μια και στα 12 από τα 20 χρόνια είχαμε γυναίκες Επιτρόπους που κατά γενική ομολογία επιτέλεσαν στο ακέραιο τα καθήκοντα τους και αντιπροσώπευσαν επάξια τη χώρα μας στην ΕΕ».

Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, «η παρουσία της Κύπριας γυναίκας στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν πολύ πτωχή, μια και μόνο τρεις γυναίκες υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξε δε περίοδος που δεν είχαμε καμία γυναίκα ανάμεσα στους έξι Ευρωβουλευτές μας. Ελπίζω και εύχομαι, στις επερχόμενες εκλογές να εκλεγούν κατά προτίμηση τρεις γυναίκες από τους έξι βουλευτές που δικαιούται η Κύπρος γιατί έχουμε πολύ αξιόλογες υποψήφιες στα ψηφοδέλτια κομμάτων. Αυτό θα εμπλουτίσει την παρουσία μας στο Ε Κ. και θα δώσει τα σωστά μηνύματα για την Κύπρο».

Ερωτηθείσα πώς βλέπει να προδιαγράφεται το μέλλον της Ευρώπης σε ένα κόσμο με τόσες προκλήσεις, η κ. Βασιλείου είπε «η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση θεωρώ ότι σήμερα, ακριβώς λόγω των μεγάλων προκλήσεων, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία. Καμιά χώρα όσο μεγάλη και δυνατή είναι δε μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής, του Μεταναστευτικού, της Τρομοκρατίας, των πανδημιών, των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων κ.α. Άρα επιβάλλεται συνεργασία και αλληλεγγύη».

Φυσικά, πρόσθεσε, «για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και οι ίδιες οι χώρες να αντιληφθούν ότι δε μπορούν να συνεχίζουν να βλέπουν τα θέματα μόνο από την άποψη των εθνικών τους συμφερόντων αγνοώντας το πανευρωπαϊκό συμφέρον. Η ΕΕ έχει κάνει στη πορεία από της ίδρυσης της άλματα και θεωρείται σήμερα η τρίτη μεγάλη δύναμη στο κόσμο. Για να μπορέσει εντούτοις να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να υπηρετήσει καλύτερα τους Ευρωπαίους πολίτες θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Και φυσικά η κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι στα σοβαρά θέματα χρειάζεται ομοφωνία όλων των ΚΜ».

Η πρώην Επίτροπος είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «τη μικρή Κύπρο εκτός ΕΕ. Θα πρέπει ο κάθε Κύπριος πολίτης να αντιληφθεί ότι εκτός από τη στενή μας οικογένεια, η Κύπρος είναι η δεύτερη μας οικογένεια και η ΕΕ αποτελεί τη τρίτη μεγάλη μας οικογένεια από την οποία παίρνουμε πολλά αλλά θα πρέπει επίσης να συνδράμουμε στη πρόοδο της».

Είναι γι αυτό που έχουμε όλοι υποχρέωση να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές και να επιλέξουμε άτομα ικανά που θα εργαστούν με ζήλο και θα συνδράμουν στην επίτευξη των αλλαγών και βελτιώσεων που χρειάζεται η Ευρώπη, συμπλήρωσε η κ. Βασιλείου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top