Στις 23 Ιουλίου θα κλείσουν ακριβώς 6 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα της φωτιάς στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα σε περίπου 60. Μέχρι τότε, οι δικαστικές αρχές της χώρας ευελπιστούν ότι θα έχουν τρέξει σε χρόνο- ρεκόρ τις διαδικασίες ώστε να έχει προσδιοριστεί –ή ακόμα και ξεκινήσει- η δίκη των κατηγορουμένων σε δεύτερο βαθμό (ακόμα και τον ερχόμενο Ιούνιο). Στόχος είναι να αποφευχθεί η παραγραφή των αδικημάτων (μετά από δύο χρόνια).
Μέχρι τότε, ωστόσο, οι συγγενείς των 104 θυμάτων και οι εγκαυματίες, μετά το ξέσπασμα οργής κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκαν μόνο έξι από τους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση σε εξαγοράσιμες ποινές, θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους. Όπως ανακοίνωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, σε ό,τι αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουν αίτημα στην εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει την διαδικασία που ακολουθήθηκε, όσα έγιναν σε αυτή τη δίκη αλλά και στη διαδικασία μέχρι τη δίκη, ενώ θα συντάξουν ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά και να καταθέσουν αναφορά στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι συγγενείς των θυμάτων από την πυρκαγιά και οι περίπου 60 εγκαυματίες θεωρούν ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι τελείως εσφαλμένη και επειδή αθωώνει 15 κατηγορούμενους, αλλά και επειδή δεν τιμωρεί καθόλου τους 6 καταδικασθέντες. «Έχει γίνει μια φανερή μεθόδευση με τη συνέντευξη τύπου, με την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, με τη δικαιοσύνη που άργησε να δείξει τα αντανακλαστικά της», εξηγούσε χθες η Σ. Χαμηλοθώρη, συγγενής ενός από τα 104 θύματα.
Προσφυγή πάντως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, ετοιμάζει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του Θεσμού της Δικαιοσύνης και της Ανεξαρτησίας της. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, όπου τόνιζε ότι «η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια, που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των Λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε ότι «σε ένα Κράτος Δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας».
Όλη αυτή η ένταση στη σκιά της πρωτόδικης απόφασης για την πυρκαγιά στο Μάτι, μεταφέρθηκε και στη Βουλή, όπου χθες συζητείτο το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Ενώπιον της ολομέλειας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι με το νέο νομοσχέδιο δίνεται ώθηση στο κράτος δικαίου, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι «οι υποθέσεις να τελεσιδικούν μέσα σε 600 έως 650 μέρες».
Μιλώντας για το Μάτι, ο πρωθυπουργός είπε ότι «ύστερα από 6 χρόνια εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε τον δρόμο της αμφιβολίας, θα περιοριστώ σε τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρινόντουσαν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες. Δεύτερον, πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία.
Τρίτον, η εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η δικαιοσύνη το κρίνει, να επανεξεταστούν. Θα πρέπει να περιμένουμε με τη σκέψη οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Καθώς φαίνεται τώρα, υπό το φόβο της παραγραφής των αδικημάτων των καταδικασθέντων, η Δικαιοσύνη θα τρέξει σε πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και τον Ιούνιο, η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα, παρενέβη χθες, απαλλάσσοντας την πρόεδρο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της, ώστε έως τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρώσει την καθαρογραφή της απόφασης. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ζήτησε να διερευνηθεί αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Εφετών αν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης έφεσης στο αθωωτικό μέρος της απόφασης του Πλημμελειοδικείου.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις