ΠΟΛΙΤΙΚΗ

New York Times: Έτσι θα μεταφέρεται η βοήθεια από Κύπρο στη Γάζα - Φωτογραφίες

New York Times: Έτσι θα μεταφέρεται η βοήθεια από Κύπρο στη Γάζα - Φωτογραφίες

Λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας της πλωτής προβλήτας στη Γάζα, που κατασκευάζει ο αμερικανικός στρατός, για μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο, μεταδίδουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 1000 Αμερικανοί στρατιώτες και ναύτες απασχολούνται στο έργο οικοδόμησης της προβλήτας, σύμφωνα με όσα είπε στο Πεντάγωνο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, η προβλήτα αρχικά θα μπορεί να μεταφέρει 90 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα, ενώ σταδιακά, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα μπορεί να σηκώσει μέχρι 150 φορτηγά τη μέρα.

Όταν η βοήθεια φτάσει στις ακτές της Γάζας, ανθρωπιστικές οργανώσεις θα διαμοιράσουν εντός της Γάζας τη βοήθεια, αντιμετωπίζοντας, ωστόσο, τους γνωστούς κινδύνους και εμπόδια, εν μέσω ισραηλινών βομβαρδισμών, αναφέρει η εφημερίδα.

Καταγράφοντας τα βήματα που ακολουθούνται για να φτάσει η διεθνής βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα είναι τρόφιμα, που θα συγκεντρώνονται από διάφορες χώρες και θα μεταφέρονται στο λιμάνι της Λάρνακας. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι αυτά περιλαμβάνουν πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπάρες, που προέρχονται από το Ντουμπάι, τρόφιμα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του σοβαρού υποσιτισμού των παιδιών, τα οποία προέρχονται από την Κένυα, και προμήθειες αρωγής, συμπεριλαμβανομένων πακέτων υγιεινής, τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη. Σημειώνει ότι κι άλλες χώρες θα προσφέρουν τρόφιμα και χρήματα.

Ακολούθως, στο λιμάνι της Λάρνακας, Ισραηλινοί εκπρόσωποι θα είναι παρόντες καθώς οι κυπριακές αρχές θα επιθεωρούν το περιεχόμενο της βοήθειας, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, που επικαλούνται Ισραηλινό αξιωματούχο με γνώση του προγράμματος επιθεώρησης.

Σύμφωνα με αυτόν, το πρωτόκολλο επιθεώρησης θα είναι το ίδιο με αυτό που τηρείται στα επίγεια σημεία διέλευσης στη Γάζα. Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων ανέφεραν ότι αυτές οι επιθεωρήσεις είναι «εξαντλητικές και μερικές φορές αυθαίρετες», αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι το ταξίδι, απόστασης περίπου 250 μιλίων (402 χιλιομέτρων), από την Κύπρο στη Γάζα παίρνει συνήθως γύρω στις 15 ώρες, ή μία ολόκληρη μέρα, ωστόσο σημειώνεται ότι μπορεί να κρατήσει μέχρι και 2-3 μέρες, ανάλογα με το βάρος του φορτίου και τον τύπο των πλοίων.

Οι ΝΥΤ σημειώνουν ότι η Γάζα δεν έχει διεθνή λιμένα, καθώς το Ισραήλ απαγορεύει εδώ και δεκαετίες την οικοδόμησή του. Επειδή τα νερά κοντά στις ακτές είναι πολύ ρηχά για να πλησιάσουν μεγάλα πλοία την ανθρωπιστική προβλήτα, οι ΗΠΑ κατασκευάζουν επίσης μία πλωτή πλατφόρμα σε απόσταση δύο μιλίων (3,2 χιλιομέτρων) από την ακτή, όπου τα πλοία που μεταφέρουν τη βοήθεια θα εκφορτώνουν αρχικά το φορτίο τους.

Μικρότερα στρατιωτικά πλοιάρια, γνωστά ως «βοηθητικά σκάφη αποβίβασης» και «σκάφη υλικοτεχνικής υποστήριξης» (“landing craft utility- L.C.U. ” και “logistics support vessels”- L.S.V.) θα μεταφέρουν τη βοήθεια σε φορτηγά από την πλατφόρμα στην προβλήτα, από όπου θα παραλαμβάνονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για διανομή.

Τουλάχιστον 14 αμερικανικά πλοία εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία της προβλήτας. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που επικαλούνται οι ΝΥΤ, μερικά μεταφέρουν τον απαραίτητο βαρύ εξοπλισμό και μηχανήματα. Τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών θα κατασκευάσουν την προβλήτα στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας αρθρωτές μονάδες πλάτους οκτώ ποδιών (2,4 μέτρων) και μήκους 20 ή 40 ποδιών (6 ή 12 μέτρων), και ένα μεγάλο πλοίο θα τα μεταφέρει στην ακτή. Στη συνέχεια θα αγκυροβοληθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στην ακτή της βόρειας Γάζας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις επί εδάφους.

Οι υπεύθυνοι της ανθρωπιστικής βοήθειας που εμπλέκονται στην παραλαβή και διανομή της βοήθειας πίεσαν να διατηρήσουν την εμπλοκή τους με τον ισραηλινό στρατό όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Program) θα βοηθά στη διανομή της βοήθειας εντός της Γάζας, μετά που θα φτάνει στην προβλήτα.

Τα φορτηγά που θα συντονίζονται από τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας θα μεταφέρουν τη βοήθεια από μία ασφαλή περιοχή κοντά στην προβλήτα σε αποθήκες των Ηνωμένων Εθνών, που σημειώνεται ότι υπάρχουν πάνω από 20 σε όλη τη Γάζα, και τελικά θα μοιράζονται σε εκατοντάδες ανοιχτές κουζίνες, καταφύγια, μικρότερες αποθήκες και άλλα σημεία διανομής σε όλη την περιοχή.

Η πλειοψηφία των σημείων διανομής βρίσκονται στη νόται Γάζα, όπου έχει αναγκαστεί να καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ωστόσο δημογράφοι εκτιμούν ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βόρειο κομμάτι, όπου επίκειται λιμός.

Ένας μικρός αριθμός διαδρομών είναι διαθέσιμος για τα φορτηγά διανομής, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει περιορίσει την οδική πρόσβαση και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος του τοπίου σε ερείπια. Τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να συντονίζουν τις κινήσεις τους με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ/nytimes.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top