ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεδομένης και της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.  

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε αρχικά ότι «αυτό το διάστημα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα οι κρατήσεις. Δυστυχώς το Πάσχα μας όμως με εκείνο των Καθολικών δεν είναι κοντινές ημερομηνίες, οπόταν δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τούτη τη συγκυρία όπως τα προηγούμενα χρόνια. Και φαίνεται ότι οι κρατήσεις σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι λίγο χαμηλότερες»

«Να εκτονωθεί σύντομα η κατάσταση για να μπορέσουμε να δουλέψουμε»

Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και πόσο επηρεάζει την τουριστική κίνηση ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως «από εκεί και πέρα παρακολουθούμε με αγωνία τις γεωπολιτικές εξελίξεις και γενικά το τι συμβαίνει στη γύρω περιοχή. Σίγουρα ως ένα βαθμό επηρεάζει και τη διεξαγωγή ταξιδιών αλλά και κρατήσεων. Αυτό χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογούμε, δεν ξέρουμε σε τι μέγεθος και πόση έκταση θα επηρεάσει το όλο σκηνικό.

Αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκτονωθεί σύντομα η κατάσταση για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να κάνουμε προσπάθεια για να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στις επιδώσεις της περσινής χρονιάς. Η φωτογραφία της στιγμής αν θέλετε δεν δείχνει ότι είμαστε πολύ πίσω, όμως ένα κενό φαίνεται ότι πάει να δημιουργηθεί. Υπό την αίρεση του πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, θα δούμε κατά πόσον θα μπορέσουμε να κλείσουμε την ψαλίδα που άνοιξε από την περασμένη χρονιά».

Οι προσιτές τιμές, η προέλευση των περισσότερων τουριστών και η πληρότητα των ξενοδοχείων

Για τις χώρες που δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στην Κύπρο τόνισε ότι «είναι συνδυασμός, υπάρχει και κάθοδος ξένων τουριστών που θεωρούμε ότι από τέλη Απριλίου μέχρι αρχές Μαΐου θα είναι πιο ουσιαστική. Οι τουρίστες έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, είναι η Πολωνία κατά δεύτερο λόγο και έπειτα η Γερμανία. Όπως επίσης και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης και σκανδιναβικές χώρες. Σίγουρα όχι από το Ισραήλ. Οι πληρότητες είναι αρκετά χαμηλές, σίγουρα κάτω από 50% τη δεδομένη στιγμή».

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές που επικρατούν, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ απάντησε πως «οι τιμές θεωρώ είναι αρκετά προσιτές για τον κόσμο. Οι αυξήσεις που μπήκαν αναγκαστικά στην Κύπρο είναι πολύ πιο χαμηλές από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Τουλάχιστον από ανταγωνιστικούς προορισμούς. Άρα αυτό θεωρώ ότι συγκρατεί τις τιμές σε συγκαταβατικά επίπεδα».

«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, ούτε να κινδυνολογούμε»

Καταληκτικά, ο κ. Ρουσουνίδης θέλησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, κρατώντας παράλληλα χαμηλούς τόνους και μικρό καλάθι για τον ξενοδοχειακό τομέα.

«Το καλοκαίρι φαίνεται ότι κινείται αρκετά καλά. Οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι αρκετά κοντά. Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα. Είμαστε σε εγρήγορση και κρατάμε μικρό καλάθι. Θέλουμε να μπούμε με το δεξί, ιδιαίτερα στους μήνες αιχμής. Αν μπορούμε να καλύψουμε οτιδήποτε από την τρύπα που έχει ανοίξει ήδη.

Δεν θέλουμε να προκαλούμε πανικό και αναστάτωση στις αγορές και στους τουριστικούς μας εταίρους γι’ αυτό και κρατάμε χαμηλούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα. Ούτε να κινδυνολογούμε θέλουμε. Είμαστε φύση αισιόδοξοι στη βιομηχανία αυτή. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, ή δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία. Αξιολογούμε την κατάσταση επί καθημερινής βάσεως», κατέληξε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top