Η σεμαγλουτίδη (πωλείται ως Wegovy και Ozempic) και η τιρζεπατίδη (πωλείται ως Zepbound και Mounjaro) είναι τα πιο γνωστά στην κατηγορία των φαρμάκων που μιμούνται συγκεκριμένες ορμονικές λειτουργίες, για να μειώσουν τα αισθήματα πείνας.
Επανέρχεται, όμως, το σωματικό βάρος, όταν σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η διακοπή της τιρζεπατίδης και της σεμαγλουτίδης θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάκτηση βάρους στους περισσότερους ανθρώπους.
Είναι λοιπόν αυτά τα φάρμακα απλώς μια ακόμα (ακριβή) μορφή δίαιτας γιο-γιο; Η δρ. Natasha Yates από το πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας αποκαλύπτει τι συμβαίνει όταν σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα απώλειας βάρους.
Είναι μια μακροχρόνια θεραπεία, όχι μια σύντομη πορεία
Εάν έχετε βακτηριακή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τα μικρόβια που προκαλούν την ασθένειά σας. Ολοκληρώνετε έναν κύκλο φαρμακευτικής αγωγής και η μόλυνση έχει φύγει.
Για την παχυσαρκία, η λήψη τιρζεπατίδης ή σεμαγλουτίδης μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το λίπος. Ωστόσο, δεν διορθώνει τους λόγους που πήρατε βάρος εξαρχής, επειδή η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, πολύπλοκη πάθηση. Όταν σταματήσετε τα φάρμακα, το βάρος επιστρέφει.
Ίσως μια πιο χρήσιμη σύγκριση είναι με την υπέρταση. Η θεραπεία για την υπέρταση είναι δια βίου. Το ίδιο συμβαίνει και με την παχυσαρκία. Τα φάρμακα λειτουργούν, αλλά μόνο για όσο τα παίρνετε.
Ως εκ τούτου, απαιτούνται πολλές ταυτόχρονες προσεγγίσεις. Η λήψη φαρμάκων μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης, αλλά, από μόνη της, συχνά είναι ανεπαρκής. Και σε ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να υπονομεύσει άλλες στρατηγικές, για να χάσετε βάρος, όπως το να τρώτε λιγότερο.
Γιατί συνήθως σταματούν οι άνθρωποι τα φάρμακα για απώλεια βάρους
Ερευνητικές δοκιμές δείχνουν ότι το 6-13,5% των συμμετεχόντων σταματούν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, κυρίως λόγω παρενεργειών.
Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη όσους αναγκάζονται να σταματήσουν, λόγω κόστους ή ελλείψεων στην αγορά. Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι χρειάστηκε να σταματήσουν ένα τέτοιο φάρμακο τα τελευταία χρόνια γι' αυτούς τους λόγους.
Η κατανόηση του τι κάνει το σταμάτημα στο σώμα είναι επομένως σημαντική.
Τι συμβαίνει όταν σταματήσετε τα φάρμακα απώλειας βάρους
Όταν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τιρζεπατίδη ή σεμαγλουτίδη, χρειάζονται αρκετές ημέρες (ή ακόμα και μερικές εβδομάδες) για να απομακρυνθεί πλήρως από τον οργανισμό.
Σε αυτό το αρχικό διάστημα συμβαίνουν πολλά πράγματα:
-Αρχίζετε να αισθάνεστε πάλι πεινασμένοι, επειδή τόσο ο εγκέφαλος όσο και το έντερό σας δεν έχουν πλέον τη φαρμακευτική αγωγή που σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι
-Το σάκχαρο στο αίμα αυξάνονται, επειδή το φάρμακο δεν δρα πλέον στο πάγκρεας για να βοηθήσει στον έλεγχο αυτού. Εάν έχετε διαβήτη καθώς και παχυσαρκία, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε άλλα φάρμακα για να τα διατηρήσετε σε ένα αποδεκτό εύρος. Είτε έχετε διαβήτη, είτε όχι, μπορεί να χρειαστεί να τρώτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να σταθεροποιήσετε το σάκχαρό σας
-Μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι βιώνουν μια επιστροφή στα προηγούμενα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, καθώς το βάρος επανέρχεται σταδιακά (εφόσον, εν των μεταξύ, δεν έχουν αλλάξει οι συνήθειες του τρόπου ζωής)
-Η ανάκτηση βάρους θα είναι ως επί το πλείστον με την μορφή λίπους, επειδή θα αποκτηθεί πιο γρήγορα από τους σκελετικούς μύες
Όσο λαμβάνατε φαρμακευτική αγωγή, θα έχετε χάσει αναλογικά λιγότερους σκελετικούς μύες από λίπος. Η απώλεια μυών είναι αναπόφευκτη όταν χάνετε βάρος, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε φάρμακα ή όχι. Το πρόβλημα είναι ότι όταν σταματάτε τη φαρμακευτική αγωγή, το σώμα σας κατά προτίμηση βάζει λίπος.
Είναι πρόβλημα η διακοπή και η έναρξη των φαρμάκων για απώλεια βάρους;
Τα άτομα των οποίων το βάρος κυμαίνεται με την τιρζεπατίδη ή τη σεμαγλουτίδη μπορεί να βιώσουν μερικά από τα μειονεκτήματα της δίαιτας γιο-γιο.
Όταν διαρκώς ξεκινάς και σταματάς διάφορες δίαιτες, είναι σαν μια βόλτα με τρενάκι για το σώμα. Κάθε φορά που ανακτάτε βάρος, το σώμα σας πρέπει να αντιμετωπίσει αιχμές (αυξήσεις) στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα σάκχαρα και τα λίπη. Αυτό μπορεί να στρεσάρει την καρδιά και το συνολικό καρδιαγγειακό σας σύστημα, καθώς πρέπει να ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις από το συνηθισμένο.
Μάλιστα ο κίνδυνος για το σώμα από τις διακυμάνσεις του βάρους είναι μεγαλύτερος για άτομα που δεν είναι παχύσαρκα. Αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουν καλά υπόψη όσοι δεν είναι παχύσαρκοι, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τιρζεπατίδη ή σεμαγλουτίδη, για να προσπαθήσουν να χάσουν κάποια κιλά.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις