ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επαρχία Αμμοχώστου: Μια δεκαετία χωρίς τοπικό σχέδιο - Μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα

Επαρχία Αμμοχώστου: Μια δεκαετία χωρίς τοπικό σχέδιο - Μεγάλες καθυστερήσεις σε έργα

Παρά την τουριστική ακμή των Δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, όπου διαμένει η πλειοψηφία του πληθυσμού της Επαρχίας Αμμοχώστου και επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες της χώρας, από το 2014 παραμένει σε εκκρεμότητα η δημοσίευση τοπικού σχεδίου όπου πολίτες και επιχειρηματίες αναμένουν την ανακοίνωση ενός ενιαίου Τοπικού Σχεδίου που θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και θα θέσει τους πυλώνες για μελλοντική ορθολογιστική ανάπτυξη.

Αυτή η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία έχει φυσικά χωροταξικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις για την περιοχή και επηρεάζει την ανάπτυξή της. Η πρόσφατη συζήτηση του ζητήματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής θεωρείται βήμα προς την κατάρτιση του σχεδίου όμως φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που επηρεάζουν την Δημοσίευση. 

Η προσεχής συνένωση της Σωτήρας με την Αγία Νάπα μετά τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης ανοίγει νέες προοπτικές για το παραλιακό μέτωπο δυτικά της Αγίας Νάπας, αλλά αντιμετωπίζει εμπόδια λόγω των περιορισμών του υφιστάμενου τοπικού σχεδίου. Τα ζητήματα ανάπτυξης περιλαμβάνουν επίσης σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές, που επηρεάζουν ζωτικούς τομείς, όπως η ύδρευση, λόγω της μη υλοποίησης απαραίτητων υδατικών έργων, που οδηγούν σε τακτικές περικοπές, ακόμη και κατά τη διάρκεια της υψηλής επισκεψιμότητας θερινής σεζόν.  Ένα άλλο φλέγον θέμα αποτελεί η εφαρμογή περιβαλλοντικών περιορισμών στα παραλιακά μέτωπα χωρίς την εκπόνηση επιστημονικής περιβαλλοντικής μελέτης.  Κάτι που το Τμήμα Περιβάλλοντος εφαρμόζει χωρίς να διαπραγματευτεί με τους εμπλεκόμενους Δήμους της επαρχίας.

Ουραγός στην ανάπτυξη η Αμμόχωστος σε σχέση με τις άλλες επαρχίες

Είναι εμφανής η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει στην ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου σε σχέση με την υπόλοιπη Κύπρο.  Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η παντελής έλλειψη υποδομών και το στοιχειώδες υπόβαθρο για να επενδύσουν σε νέες μοντέρνες και σύγχρονες αναπτύξεις.  Ενώ σε άλλες περιοχές της Κύπρου το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως εμφανίζεται γενναιόδωρο και παραχωρεί χαλαρώσεις, κίνητρα και εμπλουτιστικά μέτρα, στην επαρχία Αμμοχώστου γίνεται συνεχής κατακερματισμός των αναπτύξεων με εφαρμογή απαρχαιωμένων μεθόδων ανάπτυξης οι οποίες δεν συνάδουν με τις ανάγκες της αγοράς.  

Υποστελεχωμένες Υπηρεσίες

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως όπου η υπεύθυνη επαρχιακή λειτουργός επισκέπτεται ορισμένες μέρες της εβδομάδας το γραφείο Αμμοχώστου εφόσον απασχολείται και σε άλλη επαρχία, αυτό δήλωσε σε πρόσφατη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.   Επίσης, επιχειρηματίες και πολίτες δηλώνουν ότι για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας χρειάζεται πέραν του 1 έτου κάτι που ασφαλώς εμποδίζει την ανάπτυξη και παρακωλύει τις επενδύσεις.

Πρώτη σε Οικονομική συνεισφορά προς την κυβέρνηση, τελευταία στην αποκόμιση κονδυλίων για ανάπτυξη

Παρά το γεγονός ότι η Επαρχία Αμμοχώστου κατέχει την πρωτιά σε εισοδήματα από τον τουρισμό σε σύγκριση με όλες τις άλλες επαρχίες της Κύπρου, παρατηρείται έλλειψη προόδου σε έργα ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών. Η Επαρχία Αμμοχώστου, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, είναι η πιο σημαντική πηγή εισοδήματος από τον τουρισμό για την εθνική οικονομία. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι στο Παραλίμνι και την Αγία Νάπα, οι δαπάνες ανά τουρίστα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο ανέρχονται κατά μέσο όρο σε €1,663 για 8,7 ημέρες διαμονής. Αντίθετα, στη Λεμεσό, με μέση διάρκεια διαμονής 11,7 ημέρες, οι δαπάνες ανά κεφαλήν δεν φτάνουν ούτε το μισό αυτού του ποσού, αγγίζοντας συνολικά τα €786, ενώ στην Πάφο το αντίστοιχο ποσό είναι €720 για 8,6 ημέρες διαμονής.

Παρόλο που η Επαρχία Αμμοχώστου συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, η προώθηση έργων ανάπτυξης για την ενίσχυση των υποδομών της δεν είναι ανάλογη της συνεισφοράς της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης των κοινοτήτων της και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, καθώς και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει.

Όπως επεσήμαναν πρόσφατα βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου, έργα που θα εξασφάλιζαν μια ισορροπημένη ανάπτυξη για την περιοχή παραμένουν στα συρτάρια, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της περιοχής. Η επαρχία αντιμετωπίζεται κυρίως ως αγροτική περιοχή, παρά ως τουριστικός προορισμός, παρόλο που η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια της περιοχής έχουν σημαντικά μειωμένους συντελεστές ανάπτυξης σε σύγκριση με αυτούς που ισχύουν στις πόλεις, ενώ συνολικά, οι πρόνοιες των σχεδίων μάλλον αποθαρρύνουν παρά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας πέραν της γεωργίας, που θα συνεισέφεραν στην ολόχρονη εργοδότηση και στη διατήρηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή.

Το κράτος αγνοεί τα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν

Όσον αφορά τα έργα που προχωρούν, εκεί καταγράφονται σχεδόν κατά κανόνα μεγάλες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ζωτικής σημασίας ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου, που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Μάρτιο του 2023. Ένα χρόνο μετά, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί μόλις κατά 55%, ο εργολάβος πρόσφατα ζήτησε νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο, όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα παραδοθεί το έργου στους κατοίκους και επισκέπτες.   

Η τοπιοτέχνηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σωτήρας, που προβλέπει τη δημιουργία ενός πεζόδρομου που θα συνδέει τον Ποταμό Λιοπετριού με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, αποτελεί ένα αίτημα που βρίσκεται υπό εξέταση για αρκετά χρόνια. Αναμένεται ότι αυτό το έργο θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση στην τουριστική ζώνη του Δήμου, αλλά παρά τις πολλές συναντήσεις και συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν φαίνεται να προχωράει σύντομα. Υπάρχει επίσης καθυστέρηση στην έναρξη της εκτέλεσης σημαντικών έργων που θα αναβαθμίσουν την Επαρχία συνολικά, όπως η αναγκαία βελτίωση του οδικού δικτύου, το οποίο οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως αναγκαίο.

Για παράδειγμα, η ανάπλαση του δρόμου που συνδέει τη Σωτήρα με τη Δερύνεια ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, με μεγάλη καθυστέρηση και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δυόμιση χρόνια, ενώ είχε προκηρυχθεί από το 2021 και βρισκόταν στους προϋπολογισμούς από το 2022. Στο Φρέναρος, η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα της κοινότητας, με κόστος €1,2 εκατομμυρίων, παραμένει σε εκκρεμότητα παρά τις πολλές εξαγγελίες που έχουν γίνει για την υλοποίησή της, και παρόλο που επίσης περιλαμβάνεται στους κρατικούς προϋπολογισμούς εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ακόμη και φόβοι για πλήρη εγκατάλειψη των σχεδιασμών ανάπλασης του ιστορικού πυρήνα Φρενάρους. Στον ίδιο παρονομαστή βρίσκεται και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Σωτήρας, με προϋπολογισμένο κόστος €3,4 εκατομμυρίων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top