Βαδίζοντας προς τα 60 ή ακόμα και τα 70 έτη, πολλές λειτουργίες του οργανισμού φθίνουν, ενώ ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος. «Επιτρέπει» λοιπόν το γήρας τις ασκήσεις με βάρη; Ακόμα και σε αυτή την ηλικία, ως μέρος ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να ενταχθεί και η γυμναστική -μαζί με την οικοδόμηση των μυών- για ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό.
Αντίστοιχα, η άσκηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και για την υγεία των οστών. Σύμφωνα με τον Δρ Ahmed, η συντήρηση των μυών είναι το μόνο πράγμα που αποδεδειγμένα συμβάλλει σημαντικά στην οστική πυκνότητα, διατηρώντας τα δυνατά και συμπαγή μακροπρόσθεσμα. Παρόλα αυτά, ο ίδιος συνιστά, σε περίπτωση που θέλετε να ξεκινήσετε τις ασκήσεις με βάρη να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, για παράδειγμα έναν γυμναστή.
Από πού να ξεκινήσετε
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης με βάρη, εάν είστε άνω των 60 ετών. Έπειτα, αρχίστε από τα χαμηλά, με μικρότερης έντασης άσκηση. Γι’ αυτό ο Δρ Ahmed συνιστά να ξεκινήσετε πρώτα με ελεγχόμενη προπόνηση με αντιστάσεις και στη συνέχεια να περάσετε στα βάρη, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της σωστής και ασφαλούς τεχνικής. «Κατά τη γνώμη μου, τα ελεύθερα βάρη είναι τα καλύτερα για την ανοικοδόμηση των μυών λόγω της δύναμης που ασκείτε από τους μύες σας. Υπάρχει επίσης και το στοιχείο της ισορροπίας που σταθεροποιεί τους μύες και δουλεύει παράλληλα τον κορμό» σημειώνει ο Δρ Ahmed.
Με την κατάλληλη καθοδήγηση, η προπόνηση με βάρη μπορεί να είναι ασφαλής ακόμη και για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τον Δρα Ahmed, επειδή ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς. «Όταν σηκώνετε τα βάρη, η καρδιά σας ανεβάζει παλμούς, για να επιτρέψει στη ροή του αίματος να ταξιδέψει προς τους μύες, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φτάσουν εκεί τα θρεπτικά συστατικά και να παραμείνουν οι μύες ενεργοί, για να μπορούν να ασκούνται πριν επέλθει η κόπωση. Εν ολίγοις, η κίνηση αυτή προστατεύει την καρδιά» διευκρινίζει.
Συμπερασματικά, ο ειδικός επισημαίνει ακόμη και στα πιο ηλικιωμένα άτομα να μην φοβούνται να δοκιμάσουν τις ασκήσεις με βάρη, πάντα με έλεγχο και με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών που τα παρακολουθεί.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τριπλό θανατηφόρο: Θρήνος σε ποδοσφαιρική ομάδα - Πρώην τερματοφύλακας ο ένας από τα τρία θύματα
• Junior Eurovision 2024: Η Γεωργία μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού - Η θέση που πήρε η Κύπρος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις