ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Πόσα ανήλικα παιδιά έλαβαν ΕΕΕ το 2023 - Τα εκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος

Αρκετές χιλιάδες είναι οι ανήλικοι στην Κύπρο οι οποίοι λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ).

Πέρα από τα κριτήρια για τους ενήλικες, υπάρχουν και κριτήρια για ανήλικους. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022 – 2030, δικαιούχοι Ε.Ε.Ε μπορούν να καταστούν και ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας ανήλικο πρόσωπο δύναται να καταστεί δικαιούχος για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), αν έχει πιστοποιηθεί ως άτομο με αναπηρία από το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Επιπρόσθετα ανήλικοι λαμβάνουν ΕΕΕ για τις βασικές τους ανάγκες ή και τις ανάγκες στέγασης ως εξαρτώμενοι των γονέων τους η οποίοι είναι δικαιούχοι ΕΕΕ.

Ποιοι ανήλικοι είναι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για κάθε άτομο που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους συντήρησης, παρέχεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το ΕΕΕ στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου κοινωνικά αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης για τα άτομα και τις οικογένειές τους που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Ειδικότερα, κάθε πρόσωπο του οποίου το εισόδημα και οι λοιποί οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών και ειδικών αναγκών του, όπως ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς και κάθε άτομο με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι η αναπηρία του είναι πιστοποιημένη από το Σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας μπορεί να υποβάλει αίτηση για το ΕΕΕ.

Το επίδομα αλλάζει ανάλογα με το εισόδημα του αιτητή και ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και τις ειδικές ανάγκες τους. Το ποσό που παρέχεται ως βασικές ανάγκες του ΕΕΕ αποτελείται από:

α) Το μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στις ανάγκες διαβίωσης του αιτούντος/δικαιούχου περιλαμβάνεται στο ελάχιστο καλάθι διαβίωσης ως εξής:

 − €480 για τον αιτητή / δικαιούχο

− €240 για τη σύζυγο και για κάθε μέλος της οικογένειας άνω των 14 χρόνων

− €144 για κάθε μέλος της οικογένειας κάτω των 14 χρόνων

β) Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες πληρωμές για έκτακτες ανάγκες και ανάγκες για φροντίδα και βοήθεια ή εάν πιστοποιηθεί η αναπηρία.

γ) Επιπλέον, με βάση την οικία Νομοθεσία, άτομα με αναπηρία οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παροχή ΕΕΕ και ανάγκες φροντίδας ως ξεχωριστή μονάδα, νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της Νομοθεσίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα της οικογενειακής μονάδας τους.

δ) στις 31/10/2023 υποβλήθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τροποποιητικό νομοσχέδιο με βάση τις διατάξεις του οποίου, δίδεται το δικαίωμα για υποβολή αίτησης και λήψη του ΕΕΕ σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και πολύ επείγουσες συνθήκες, ανεξάρτητα από το αν πληρούνται τα κριτήρια της νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην ΚΔ. Με βάση την προτεινόμενη τροποποίηση, εάν εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, θα καλύπτονται περιπτώσεις οικογενειών με παιδιά που αντιμετωπίζουν πολύ επείγουσες ανάγκες, για παράδειγμα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία κ.α

Ο αριθμός των ανήλικων που έλαβαν Ε.Ε.Ε το 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει το Υφυπουργείο Πρόνοιας στις 31/12/2023 υπήρχαν 2370 ανήλικα άτομα με αναπηρία που λάμβαναν ΕΕΕ ως δικαιούχοι, ανεξαρτήτως εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οικογένειας.

Επιπρόσθετα, 2901 ανήλικοι λάμβαναν ΕΕΕ για τις βασικές τους ανάγκες ή και τις ανάγκες στέγασης ως εξαρτώμενοι των γονέων τους η οποίοι είναι δικαιούχοι ΕΕΕ.

Οσον αφορά το πιο πάνω σημείο (γ) δικαιούχοι Παιδικής Φροντίδας σε Νηπιαγωγεία ήταν 42 άτομα, ενώ δικαιούχοι παιδικής Φροντίδας σε Βρεφοκομικό Σταθμό, ΚΕΠΑΠ κλπ ήταν 20 ανάπηρα ανήλικα παιδιά ηλικίας (0-18 χρόνων).

Τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023

Σημαντικό πόσο καταβλήθηκε από το κράτος για την κάλυψη αναγκών ανηλίκων δικαιούχων ΕΕΕ.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας από τους εθνικούς πόρους , το 2023 καταβλήθηκαν €41.721.817 για ανήλικους δικαιούχους (ΑμΑ) και για ανήλικους εξαρτώμενους των γονέων τους οι οποίοι είναι δικαιούχοι ΕΕ .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top