ΥΓΕΙΑ

Γιατί ξεχνάμε απλά πράγματα όπως κωδικούς και το αν κλειδώσαμε το σπίτι - Απαντά μελέτη

Γιατί ξεχνάμε απλά πράγματα όπως κωδικούς και το αν κλειδώσαμε το σπίτι - Απαντά μελέτη

Τετριμμένες θεωρούνται εκείνες οι απλές δραστηριότητες που κάνουμε τόσο συχνά, ώστε γίνονται ρουτίνα.

Αλλά, παρά το γεγονός ότι τις κάνουμε τακτικά, έχουμε την τάση να τις ξεχνάμε.

Μνήμη και τετριμμένες δραστηριότητες

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές εξέτασαν τους πιθανούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν κάποια πράγματα που κάνουν τακτικά. Για παράδειγμα, να κλειδώνουν την πόρτα του σπιτιού όταν φεύγουν για τη δουλειά ή τον κωδικό πρόσβασης στα email ή στα smartphone τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συναισθήματά μας είναι αυτά που επηρεάζουν την λειτουργική μνήμη μας. Οι τετριμμένες δραστηριότητες τείνουν να γίνονται μια ρουτίνα από την οποία αποχωριζόμαστε: τις κάνουμε αυτόματα ή ασυνείδητα χωρίς να σκεφτόμαστε, επειδή είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με το να τις κάνουμε που όταν αρχίζουμε να τις αναλύουμε, δεν είμαστε σίγουροι για το τι να κάνουμε.

Για την μελέτη, σε 38 συμμετέχοντες έδειξαν διάφορες φωτογραφίες για να ελέγξουν την μνήμη τους. Μερικά από τα οπτικά στοιχεία ήταν τα ίδια, ενώ άλλα ήταν εντελώς νέα.

Μερικές από τις εικόνες ήταν απίστευτα παρόμοιες μεταξύ τους, όμως άλλες ήταν πιο δύσκολο να διακριθούν. Τα πανομοιότυπα γραφικά σχεδιάστηκαν για να εμποδίζουν την εύκολη ανάκληση μνήμης, περίπου όπως στις τετριμμένες καθημερινές πράξεις, όπως το κλείσιμο μιας πόρτας.

Οι φωτογραφίες που οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να θυμούνται ήταν οι πιο ξεχωριστές, σύμφωνα με την μελέτη. Οι φωτογραφίες με επίκεντρο τους ανθρώπους, πολύχρωμες και ακατάστατες, ήταν εκείνες που οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν πιο εύκολα.

Ακόμα κι αν μια εικόνα απομνημονεύεται, αυτό δεν υποδεικνύει πάντα το ποιες ακριβώς πληροφορίες αυτής της εικόνας αποτυπώνονται στην μνήμη μας.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να κάνει μια εικόνα πιο αξέχαστη είναι το συναίσθημα. Στην έρευνα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι το συναίσθημα αλληλεπιδρά με την μνήμη για το πόσο διακριτή γίνεται μια ανάμνηση.

Ένας άλλος λόγος που τείνουμε να ξεχνάμε πράγματα είναι λόγω της ικανότητας του εγκεφάλου μας. Η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη, επομένως δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα πάντα λεπτομερώς.

Η ανάκληση καθημερινών αναμνήσεων μπορεί να είναι δύσκολη καθώς είναι δύσκολο να διακρίνουμε ξεχωριστές μνήμες από πάρα πολλά παρόμοια γεγονότα. Ωστόσο, ο Alexander Easton, καθηγητής νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο Durham, είπε ότι θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε μέσω “ρουτινών”.

Για παράδειγμα, το να κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο ίδιο σημείο κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι θα σας διευκολύνει να τα εντοπίσετε αργότερα. Δεν θα χρειάζεστε να θυμάστε πού βάζετε τα πράγματα, αρκεί να θυμάστε απλά πού τα βάζετε συνήθως και να τηρείτε αυτή τη ρουτίνα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top