ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλεί σε εγρήγορση η Αννίτα - «Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινούν μετά τις 9 Ιουνίου»

Καλεί σε εγρήγορση η Αννίτα - «Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινούν μετά τις 9 Ιουνίου»

Τα δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση, ανέφερε σήμερα η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση τόσο η εκτελεστική εξουσία, όσο και η νομοθετική. 

Οι νόμοι, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να είναι ποτέ στατικοί αλλά συνεχώς να τροποποιούνται αναλόγως των αδυναμιών και των κενών που εμφανίζονται «πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση την οποία συζητούσαμε για 25 με 30 χρόνια και τώρα για πρώτη φορά ψηφίστηκε».

Σε ομιλία της την Παρασκευή στο 2ο Cyprus Forum Cities «Προς μια βιώσιμη, πράσινη και έξυπνη πόλη του μέλλοντος» που διοργανώνεται στη Λεμεσό από το Oxygen for Democracy με τη συνεργασία του Δήμου Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ, η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως θα «πρέπει να είμαστε λοιπόν σε συνεργασία και σε εγρήγορση όλοι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά τη μεταρρύθμιση» και ο κόσμος, όπως πρόσθεσε να επιλέξει στις 9 Ιουνίου, ποιοί θέλουν να τον εκπροσωπούν.

Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε τη διεξαγωγή του 2ου Cyprus Forum Cities, τονίζοντας πως χρειάζεται αυτές τις συζητήσεις να τις κάνουμε «πόσω μάλλον τώρα που έχουμε ακριβώς να μετουσιώσουμε σε λίγους μήνες μετά την επιλογή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μια μεταρρύθμιση πολύ σημαντική» η οποία ουσιαστικά, όπως πρόσθεσε, «αλλάζει το πώς λειτουργούσε η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα τουλάχιστον τα τελευταία πόσα χρόνια».

Η Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε πως «θα πρέπει λοιπόν να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα γιατί θέλουμε ακριβώς να δούμε πως οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στον πολίτη λειτουργούν πιο απλά, πιο πρακτικά, πιο αποτελεσματικά» κάτι με το οποίο, όπως σημείωσε, υποβοηθάει βεβαίως και το έργο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημάρχων, κοινοταρχών κοκ.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έγιναν πολλές συζητήσεις όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετωπίστηκαν πολλές προκλήσεις και «έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερες».

«Θα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα ακριβώς τις πράσινης μετάβασης, των επιλογών που δίδονται στους ανθρώπους, τις οικονομικές δυσκολίες, όλα αυτά ακριβώς χρειάζεται να γίνουν μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης» επεσήμανε σχετικά, υποδεικνύοντας πως «αυτός είναι και ο σκοπός της μεταρρύθμισης την οποία έχουμε ψηφίσει και κυρίως η συνεργασία για να μην έχουμε διαφορετικών ταχυτήτων πόλεις, κοινότητες και Δήμους».

Η Προεδρεύουσα τη Δημοκρατίας εξήγησε ότι ουσιαστικά η πρόταση για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης «είναι η συμπλεγματοποίηση, συνεργασία διαφορετικών κοινοτήτων και Δήμων» για να μπορέσουμε, όπως πρόσθεσε, «να συνεργαστούμε και στις υπηρεσίες και έτσι είναι ωφεληθούν οι πολίτες και αυτό λοιπόν πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το κάνουμε».

Τόνισε πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δύσκολα ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση. «Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι σε εγρήγορση, η νομοθετική το ίδιο γιατί οι νόμοι δεν πρέπει να είναι ποτέ στατικοί αλλά πρέπει συνεχώς να τροποποιούνται αναλόγως των αδυναμιών και των κενών που εμφανίζονται πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση την οποία συζητούσαμε για 25 με 30 χρόνια και τώρα για πρώτη φορά ψηφίστηκε» σημείωσε, εξηγώντας πως πρέπει λοιπόν «να είμαστε σε συνεργασία και σε εγρήγορση όλοι για να μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά τη μεταρρύθμιση και ο κόσμος να επιλέξει ποιοι θέλουν να τον εκπροσωπούν».

«Εμείς είτε ανήκουμε σε πολιτικά κόμματα είτε απλά ως πολίτες έχουμε εισηγήσεις για αυτούς τους οποίους και θεωρούμε καταλληλότερους. Ο κόσμος  όμως είναι αυτός που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να ψηφίσει και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης» συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ακόμη ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί και να έχουν άποψη να μην αφήνουν τους υπολοίπους να επιλέγουν για αυτούς χωρίς αυτούς, αλλά να ξέρουν να μπορούν να ξεχωρίζουν ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά είτε παρήγαγαν έργο είτε μπορούν να οδηγήσουν για να μετουσιώσουν σε πράξη μια δύσκολη μεταρρύθμιση είτε να ηγηθούν, να προπορευτούν για αυτό το οποίο χρειάζεται πλέον ο τόπος μας.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε πως η πραγματικότητα είναι ότι δεν διάγουμε εύκολες πολιτικά συγκυρίες. «Ανησυχούμε όλοι με αυτά τα οποία βλέπουμε, οπότε ο μόνος τρόπος και η μόνη απάντηση είναι η διπλωματία, είναι η συνεργασία, είναι ο διάλογος είναι η ίδια η Δημοκρατία» ανέφερε, τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερη Δημοκρατία» και πως «χορτάσαμε και από λόγια και από συνθήματα και από αρνητισμό».

Άρα, συνέχισε, «μέσα από όλο αυτό το οποίο έχει επιχειρείται εμείς θέλουμε να δώσουμε μια προοπτική, μια θετική προοπτική στους πολίτες».

Υποδεικνύοντας πως αυτός ο τόπος, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές και καταφέρνει πάντα να ορθοποδήσει, η κ. Δημητρίου είπε ότι αυτό θα κάνει και τώρα, και πως γι’ αυτό χρειάζονται σωστοί πολιτικοί και διπλωματικοί χειρισμοί και χρειάζεται πάνω από όλα να προτάσσουμε το εμείς και όχι το εγώ.

«Έτσι θα πορευτούμε είτε για να κερδίσουμε το στοίχημα που ονομάζεται τοπική αυτοδιοίκηση, εκσυγχρονισμός των πόλεων, πρακτικότητα για τους πολίτες, απλοποίηση υπηρεσιών, είτε ονομάζεται ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος σε αυτό το μονοπάτι θα κινηθεί» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων μπορούμε να δώσουμε μια θετική προοπτική.

«Εκεί που κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αρνητισμό  και σκοταδισμό, εμείς απαντούμε με φως και ελπίδα» σημείωσε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής.

Συνεχάρη τέλος τους διοργανωτές, το Oxygen for Democracy και τον Δήμο Λεμεσού όπως και το ΤΕΠΑΚ που φιλοξενεί τέτοιου είδους συζητήσεις, τονίζοντας με την ευκαιρία και της παρουσίας του Δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί πως «ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top