Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

Κορυφαίος Γερμανός πολιτικός της Ακροδεξιάς παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος.

Ο Μπγιορν Χέκε, ο οποίος ηγείται του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Θουριγγίας, δικάζεται επειδή είπε τις λέξεις «Όλα για τη Γερμανία!» σε συγκέντρωση το 2021.

Το σύνθημα συνδέεται με τα τάγματα εφόδου, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των Ναζί στην εξουσία τη δεκαετία του ‘30.

Ο Χέκε, ο οποίος ήταν καθηγητής ιστορίας, αρνήθηκε ότι γνωρίζει από πού προέρχεται η φράση και ισχυρίζεται ότι είναι «κοινή φράση» που δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών, αναφέρει το BBC.

Το περιστατικό είχε λάβει χώρα σε προεκλογική εκδήλωση στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ τον Μάιο του 2021, όταν ο Χέκε έκλεισε μια ομιλία λέγοντας: «Τα πάντα για την πατρίδα μας, τα πάντα για τη Σαξονία-Άνχαλτ, τα πάντα για τη Γερμανία!».

Οι εισαγγελείς λένε ότι γνώριζε ότι η φράση ήταν απαγορευμένη επειδή συνδέεται με τη ναζιστική Γερμανία. Αλλά ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για «κοινή φράση» που δεν πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Σε άλλη συγκέντρωση, τον Δεκέμβριο του 2023, είπε: «Τα πάντα για...», στο οποίο το ακροατήριο συμπλήρωσε: «Για τη Γερμανία!»

Οι εισαγγελείς προσπάθησαν να τον δικάσουν και για τα δύο περιστατικά, το δικαστήριο στη Χάλε αποφάσισε όμως να τον δικάσει μόνο για αυτό του 2021. Η ετυμηγορία αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Θουριγγία, η οποία διεξάγει εκλογές μέσα στο 2024. Ακόμη και αν έρθει πρώτο, θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Η συνάντηση Ερχιουρμάν–Γκουτέρες και η επαναφορά του αδιεξόδου

Κυπριακό: Η συνάντηση Ερχιουρμάν–Γκουτέρες και η επαναφορά του αδιεξόδου

Η προγραμματισμένη για σήμερα, συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, επαναφέρει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας. Παρά τις δηλώσεις καλής θέλησης, το πολιτικό υπόβαθρο της συνάντησης, αποτυπώνει περισσότερο μια σύγκρουση αφηγήσεων παρά μια ουσιαστική σύγκλιση.