ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση για τους Βρετανούς νέους

Πρόταση της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση για τους Βρετανούς νέους

Ένα τρόπο να «καταργήσει» τις επιπτώσεις του Brexit για τους Βρετανούς νέους, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θέλει να επαναφέρει την κινητικότητα που απολάμβαναν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εκατομμύρια νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση επιμέρους ηγετών της ΕΕ για την έναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαλείψουν εν μέρει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του Brexit, το μπλοκάρισμα του δικαιώματος να ζει ο ένας στις χώρες του άλλου, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό προϋποθέσεις.

Σε δηλώσεις της για την εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε: «Από τη στιγμή που εφαρμόσαμε τη συμφωνία του Ουίνδσορ, η σχέση είναι πολύ πιο εποικοδομητική. Σίγουρα υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να έχουμε στενότερη συνεργασία. Το θέμα της κινητικότητας των νέων είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών μας, διότι όσο περισσότερο έχουμε κινητικότητα των νέων και στις δύο πλευρές της Μάγχης, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την πιθανότητα να έχουμε καλές σχέσεις, επειδή η επόμενη γενιά γνωρίζει πολύ καλά η μία την άλλη».

Βάσει της συμφωνίας που είναι υπό εξέταση, οι πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 18 έως 30 ετών θα μπορούν να παραμείνουν έως και τέσσερα χρόνια στη χώρα προορισμού.

Αν περάσει η συμφωνία, θα χορηγείται βίζα για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων στις χώρες που συμμετέχουν. Οι όροι πιθανόν θα περιλαμβάνουν την απαίτηση ασφάλισης υγείας και την απόδειξη επαρκών πόρων διαβίωσης, χαρακτηριστικά και άλλων προγραμμάτων κινητικότητας σε όλο τον κόσμο.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία στο παρελθόν ήταν κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε παραχώρηση που επιδίωκε η Βρετανία μετά το Brexit, θεωρείται ως τομή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, αναφέρει ο Guardian.

Η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει τον Μάιο σε σύνοδο γενικών υποθέσεων.

Εάν εγκριθεί, θα σημαίνει ότι εκατομμύρια νέοι θα μπορούσαν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψουν το κενό που αφήνει το Brexit στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και στα πανεπιστήμια. Αυτό επίσης θα σήμαινε ότι η εποχιακή εργασία θα ήταν και πάλι διαθέσιμη για τους Βρετανούς νέους στις χώρες της ΕΕ. Μπορεί επίσης να διευκολύνει τα πανεπιστήμια της Βρετανίας και της ΕΕ να προσλαμβάνουν ερευνητές, ιδίως εκείνους που συμμετέχουν στο επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα Horizon.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top