ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Sistema Cyprus: Η αρμονία στην πράξη

Sistema Cyprus: Η αρμονία στην πράξη

Σήμερα λέω να κάνω ένα διάλειμμα από τη γκρίνια για την έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο νησί -ειδικά μετά και την τελευταία αύξηση στις μεταναστευτικές ροές- και να εστιάσω σε εκείνους που δίνουν καθημερινά την καλύτερη απάντηση στο μίσος και τη διχόνοια: αγάπη και αρμονία.

Η Sistema Cyprus ξεκίνησε το 2017 από τους μουσικούς Νικολέττα Πολυδώρου και Πέτρο Στυλιανού και την ακαδημαϊκό Δρ. Μύρια Κκάλη ως φυσική συνέχεια των μουσικών μαθημάτων που έκανε η πρώτη στο σχολείο της Φανερωμένης δουλεύοντας κυρίως με παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο και χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Αυτό που ξεκίνησε ως μία πολυεθνική ομάδα παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία με κοινή αγάπη για την μουσική -και εμπνευσμένη από το πρόγραμμα El Sistema που έστησε το 1975 ο οικονομολόγος και μουσικός Jose Antonio Abreu για να δώσει την ευκαιρία στη μουσική στα παιδιά των παραγκουπόλεων του Καράκας - εξελίχθηκε σε μια ζωηρή κοινότητα που αριθμεί 160(!) παιδιά με καταγωγή από Κύπρο και 25 άλλες χώρες, τρεις ορχήστρες όλων των επιπέδων και αμέτρητες συναυλίες και συνεργασίες με αντίστοιχες Sistema ορχήστρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Καθόλου άσχημα για ένα γκρουπάκι που ξεκίνησε παράγοντας ήχους με κουβάδες και τα ίδια τους τα σώματα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για όργανα.

Αυτό όμως που κάνει τη Sistema ένα μικρό θαύμα, είναι ότι πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε κάτι περισσότερο από μια συμφωνική ορχήστρα. Έγινε αγκαλιά. Οικογένεια. Ένα μικρό σύνολο όπου ανήκουν παιδιά και νέοι που αγνοεί το μεγαλύτερο - η ίδια η κοινωνία. Γι’ αυτό θα βρεις εκεί παιδιά ακόμα κι όταν δεν έχουν πρόβα. Να βρεθούν. Να παίξουν. Να διαβάσουν. Να κοινωνικοποιηθούν. Όπως συνέβη και στη Βενεζουέλα των 70s και στο αρχικό όραμα του Abreu (ο οποίος πέθανε το 2018 αφού πρόλαβε να δει την ιδέα του να εξαπλώνεται σε όλον τον πλανήτη), η Sistema Cyprus έδωσε νόημα και σκοπό σε παιδιά ώστε να μπορούν να ονειρεύονται..

Τις συναυλίες του Sistema στηρίζει διαχρονικά το Υφ. Πολιτισμού όμως η λειτουργία του βασίζεται κυρίως σε χορηγίες και δωρεές ιδιωτών, φορέων και επιχειρήσεων όπως επίσης και στη δουλειά δεκάδων εθελοντών. Δεν ξέρω ποια είναι η αναλογία αλλά προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένους αν σε πέντε σκατόψυχα ρατσιστόμουτρα αντιστοιχεί έστω και ένα άτομο όπως η Νικολέττα, η Μύρια, ο Σαντιάγο και οι υπόλοιποι συνεργάτες και εθελοντές της Sistema. Γιατί ο ένας που κάνει τη διαφορά με τη δουλειά, την ενσυναίσθηση και την ανθρωπιά του επισκιάζει τους πέντε μαλάκες που γαβγίζουν με ανορθόγραφα ποστ στο Facebook. Και αυτομάτως ο κόσμος γίνεται λίγο πιο υποφερτός.

Αυτό το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου το Sistema Cyprus σε συνεργασία με τον οργανισμό Murathènes της Γαλλίας θα μας ταξιδέψουν με μία ανάμειξη χαμόγελων, μουσικής και αρμονικότητας, με τη συναυλία Mélange Musical. Πάνω από 100 μουσικοί, συμπεριλαμβανομένων μαθητών του Sistema Cyprus από Λευκωσία και Λάρνακα, καθώς και νέων από το Cantal της Γαλλίας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Santiago Ossa Alzate θα παρουσιάσουν ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα, με συνθέσεις από Κύπρο, Γαλλία, Ρωσία, Κούβα, Τσεχία και Πορτογαλία.

Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ και μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από τη SoldOut Tickets και από όλα τα καταστήματα Stephanis.

Και μην ξεχνάτε πως η Sistema χρειάζεται τη δική σας στήριξη. Εδώ μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για δωρεές και χορηγίες. Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε κάποιο παιδί να πραγματοποιήσει το μουσικό του ταξίδι δωρίζοντας κάποιο μουσικό όργανο που δεν χρειάζεστε. Καλέστε το 99902552 για πληροφορίες.  

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top