Μπορεί να λένε ότι τα παιδιά είναι ζωή αλλά στην πραγματικότητα κάθε εγκυμοσύνη προσθέτει χρόνια στη βιολογική ηλικία μας, όπως δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, στο National Geographic. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η βιολογική ηλικία μας αυξάνεται από 2 έως 14 μήνες ανά κύηση. Ακόμα και αν αυτή συμβεί σε αρκετά νεαρή ηλικία, γύρω στα είκοσι χρόνια μας.
Δεν είναι ιδέα μας λοιπόν ούτε ευθύνονται αποκλειστικά οι νέες αγωνίες και ευθύνες της μητρότητας που μετά τον τοκετό αισθανόμαστε ότι μεγαλώσαμε απότομα. Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνουν οι ειδικοί αφού κάθε εγκυμοσύνη επιβαρύνει ξεκάθαρα τον οργανισμό μας.
Τι σημαίνει όμως βιολογική ηλικία; Ενώ η χρονολογική ηλικία συνδέεται με τα κεράκια των γενεθλίων μας, η βιολογική ηλικία έχει να κάνει με την αληθινή ηλικία των κυττάρων και των οργάνων μας. Η τελευταία επηρεάζεται από ένα πλήθος παραγόντων, όχι μόνο από τα γονίδιά μας αλλά και από γεγονότα όπως μια σοβαρή ασθένεια, μια τραυματική εμπειρία ή μια περίοδος έντονου στρες, που φαίνεται να μας μεγαλώνουν απότομα.
Σύμφωνα όμως με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ακόμα και ένα γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευτυχές, όπως η εγκυμοσύνη, μας προσθέτει χρόνια.
«Το κόστος μιας εγκυμοσύνης για το σώμα είναι μετρήσιμο» όπως συνόψισε το συμπέρασμα της νέας μελέτης ο επικεφαλής της, Calen Ryan, βιολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Ξεκινώντας από τη θεωρία της επιγενετικής, σύμφωνα με την οποία οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλάζουν τη γονιδιακή έκφραση και, κατ’ επέκταση, το προσδόκιμο ζωής, οι ερευνητές παρακολούθησαν 825 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι για όσες είχαν περάσει μία εγκυμοσύνη η βιολογική ηλικία τους ήταν 4-14 μήνες μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες που είχαν την ίδια χρονολογική ηλικία. Μάλιστα οι ερευνητές συνέχισαν να τις παρακολουθούν και διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη, η βιολογική ηλικία μας γυναίκας αυξάνεται κατά δύο με τρεις μήνες ακόμα.
Από την άλλη, υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν ότι μια εγκυμοσύνη έχει και προστατευτική δράση για το γυναικείο σώμα, μειώνοντας για παράδειγμα τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω μελέτες για να πούμε αν το πρόσημο μιας κύησης στην κατάσταση του γυναικείου οργανισμού είναι, τελικά, θετικό ή αρνητικό.
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις