Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.
Το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ συνεδρίασε, ενώ οι σύμμαχοι του συνιστούν αυτοσυγκράτηση και την ίδια ώρα η Τεχεράνη προειδοποιεί σε όλους τους τόνους τόσο το Ισραήλ όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δώσουν συνέχεια.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: μία μεγάλη αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν, το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων και το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία του Ισραήλ είναι το «φτάνει». Όπως ανέφερε κάποιο προσδιορίζουν αυτό το «φτάνει» ως φτάνει να βρούμε μία λύση σε αυτή την ιστορία και να προχωρήσουμε κι άλλοι το προσδιορίζουν ως φτάνει δεν μπορούμε πια με αυτή την κατάσταση και πρέπει να αντιδράσουμε έντονα. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ ανέφερε ότι αν και αρχικά το πρωί ήταν άδεια τα αεροδρόμια και οι δρόμοι στη συνέχεια ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα και συνεχίζει τις δραστηριότητές του σα να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Υπέρ των αντιποίνων το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου
Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, όμως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.
Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.
Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ανάλυση Telegraph: Γιατί το Ιράν χτύπησε τώρα το Ισραήλ - Οι σύμμαχοι, οι στρατοί τους και τα πυρηνικά
Δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο γενικευμένη σύρραξη ο Μπάιντεν
Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.
Γενικότερα θεωρούν στην Ουάσιγκτον ότι το χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης του Ιράν, το οποίο είχε διαμορφωθεί πρωτίστως με την καθοδήγηση της αμερικανικής στρατιωτική ηγεσίας δούλεψε άριστα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στρατιωτικά σε μια επιχείρηση εναντίον του Ιράν πρώτον γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλον τον πλανήτη και δεύτερον γιατί προέχει η ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πάρει το Ισραήλ ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα συμφέροντα του, μάλιστα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στο Κογκρέσο σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις συγκάλεσε ο Μπορέλ για την Τρίτη
Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν κατά του Ισραήλ. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια» αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ. Σημειώνει ότι «η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σε αυτήν την εξαιρετικά τεταμένη περιφερειακή κατάσταση, η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να είναι συμφέρον κανενός. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».
«Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής και βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για τον σκοπό αυτό» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δίλημμα για το Ισραήλ: Να επιτεθεί εκ νέου ή να θεωρήσει το περιστατικό ως λήξαν;
Οι ημερομηνίες κλειδιά είναι εξής: η 16η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά, στις 17 και 18 Απριλίου ακολουθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής όπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπαίνει στην ατζέντα το εν λόγω ζήτημα. Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποφασίσουν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο Ιράν . Ήδη υπάρχουν περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Τεχεράνης για τον ρόλο της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επίσης, πιθανόν να υπάρξει αναφορά στις επιθέσεις του Ιράν και καταδίκη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Αποφασιστική η συνδρομή των βρετανικών μαχητικών στην αναχαίτιση των Ιρανών
Να επικρατήσει ηρεμία καλεί ο Ρίσι Σούνακ αφότου επιβεβαίωσε ότι η Βασιλική Αεροπορία συνέδραμε στην κατάρριψη αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το Ιράν προς το Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο σήκωσε Typhoon ως επέκταση των μακροχρόνιων αποστολών κατά του ισλαμικού κράτους όπως ενημέρωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας και έστειλε και σκάφη για εναέριο ανεφοδιασμό. Η επιχείρηση αποκάλυψε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε σχεδιαστεί από την Παρασκευή σε έκτακτο συμβούλιο Cobra, μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Ανάλυση BBC: Τα χειρότερα έπονται αν απαντήσει το Τελ Αβίβ - Τα δύο σενάρια
«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε ο κ. Σούνακ.
Η Βασιλική Αεροπορία αναπλήρωσε επίσης την αμερικανική πολεμική αεροπορία σε επιχειρήσεις κατά του Isis, οπότε οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ελευθερώθηκαν ώστε να βοηθήσουν το Ισραήλ να καταρρίψει τα 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους, σύμφωνα με πηγές της Γκάρντιαν.
ΠΗΓΗ: Ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων: Με τραύματα σε αυτί και γοφό ο αστυνομικός - Δείτε φωτογραφίες
• Ανησυχία για την ασφάλεια κατεχόμενων λιμανιών μετά την είσοδο Τούρκου εκτελεστή
• Τους μαθητές στην Κύπρο τους τρώει όντως το στρες - Τι δείχνει διεθνής έρευνα
• Θανατηφόρο στην Πάφο: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου Ελληνοκύπριου που έχασε τη ζωή του
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις