Η μη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημαίνει πως ο ίδιος αναλαμβάνει αυτόματα, εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη συλλογική ανάληψη ευθυνών, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας, το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση τιμής για τον αγωνιστή Ηλία Κυριακίδη, που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στη Λεμεσό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, εάν το ζητούμενο στο πραξικόπημα του 1974 ήταν «να μην παραδοθούμε στον φασισμό, σήμερα το ζητούμενο είναι να μην παραδοθούμε στην κατοχή, στο στάτους κβο, να μην σηκώσουμε τα χέρια περιμένοντας το μοιραίο, την οριστική διχοτόμηση».
«Αν δεν διεκδικήσουμε εμείς τη δικαίωση της Κύπρου, δεν θα το κάνει κανένας άλλος για εμάς», ανέφερε και σημείωσε ότι η λύση «δεν θα προκύψει από μόνη της» και πως «οφείλουμε πρώτοι εμείς να ενεργήσουμε αναλαμβάνοντας αποτελεσματικές πρωτοβουλίες».
Προειδοποίησε δε πως, αν περιμένουμε από άλλους ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, τότε «είτε θα μας μείνει το αδιέξοδο και η διχοτόμηση θα παγιωθεί, είτε κάποιος τρίτος θα κινηθεί και θα φέρει προτάσεις που πολύ πιθανόν να μην μας αρέσουν».
Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως, πρόσφατα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «δήλωσε ότι έγινε κοινωνός ιδεών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» και πως «προβαίνει σε δηλώσεις γι’ αυτές τις ιδέες, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε».
Ορθά, συνέχισε, ο Πρόεδρος δεν θέλει να κάνει αυτή τη συζήτηση δημόσια, υποδεικνύοντας ωστόσο πως «δεν ένιωσε όμως την ανάγκη να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο». Αυτό, είπε, σημαίνει δύο πράγματα, «ότι ο ίδιος αναλαμβάνει αυτόματα και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις εξελίξεις και ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη συλλογική ανάληψη ευθυνών».
Διαμηνύοντας πως η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «ζούμε το μακροβιότερο αδιέξοδο που υπήρξε ποτέ κι αυτή την κατάσταση την εργαλειοποιεί η Τουρκία για να ενισχύει τη διχοτόμηση επί του εδάφους».
Υπέδειξε δε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς μπορούμε και πρέπει να κινηθούμε, ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία και πως «δυστυχώς ο ΠτΔ ούτε καν μπήκε στον κόπο να συζητήσει μαζί μας αυτή την πρόταση».
Εξάλλου, σημείωσε ότι το χρέος και το καθήκον όλων, έναντι όσων θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την πατρίδα, πολλαπλασιάζεται σήμερα, «που βλέπουμε την ακροδεξιά να βρυχάται και πάλι, να επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο αυτή τη φορά με κάθε επισημότητα, μ' εκλογές, με κοστούμια, με αβρότητες, με αξιώματα».
Το ΑΚΕΛ, τόνισε, δεν θα το επιτρέψει και κάλεσε όλους να γίνουν «η δύναμη που θα στείλει τ' απομεινάρια της Χρυσής Αυγής, τους υμνητές του Γρίβα, τους απολογητές της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εκεί που ανήκουν, στο παρελθόν».
Καταληκτικά, ανέφερε ότι «θα παραμείνουμε η φωνή που θα συνεχίσει ν’ αγωνίζεται για το μέλλον, στηριγμένοι στην αληθινή ιστορική εμπειρία» και πως «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις