Αυξημένα και φέτος τα κρούσματα λοιμώδης περιτονίτιδας στις γάτες στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης Επαμεινώνδας - Πρόεδρος Παγκυπρίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί στο ThemaOnline τί ακριβώς είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα, αν υπάρχει θεραπεία και πως γίνεται η πρόληψη
Τι είναι η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας και ποια τα συμπτώματα
«Η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας (FIP) αποτελεί λοιμώδες ιογενές νόσημα που προκαλείται από μετάλλαξη του κορωνοϊού της γάτας»
Οπως αναφέρει ο κ.Επαμεινώνδας, ο κορωνοϊος της γάτας είναι ένα συχνό φαινόμενο στους γατοπληθυσμούς. «Ένα 90-95% έχουν μολυνθεί σε κάποια φάση της ζωής τους με τον κορωνοϊο της γάτας , ο οποίος δεν προκαλεί κάτι σημαντικό σε συμπτωματολογία. Προκαλεί από καθόλου εώς κάποια ήπια γαστρεντερίτιδα».
Σε ένα 5-10% ο ιος αποκτά κάποια άλλα χαρακτηριστικά και μεταλλάσεται. Η μετάλλαξη αυτή είναι που προκαλεί τα συμπτώματα της λοιμώδους περιτονίτιδας. Τα οποία έχουν δυο χαρακτηριστικές κλινικές μορφές .
Η μια κλινική μορφή είναι η συγκέντρωση υγρού μέσα στις κοιλότητες του σώματος δηλαδή την κοιλιά και τον θώρακα , οπότε αυτό που βλέπουμε είναι να φουσκώνει η κοιλίτσα ή να υπάρχει μια έντονη δύσπνια. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί υγρό μέσα στο περικάρδιο, εκεί δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση του ζώου.
Η άλλη κλινική μορφή είναι ο ξηρός τύπος , ο οποίος εμφανίζεται με νευρολογικά συμπτώματα , όπως αστάθεια στο περπάτημα το οποίο μπορεί να εξελιχθεί στο να χάσει εντελώς την κινητικότητα του το ζώο.
Η λοιμώδης περιτονίτιδα αν δεν θεραπευτεί εξελίσσεται σε θάνατο, διότι δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνο του».
Σε αυτό το σημείο ο κ.Επαμεινώνδας τονίζει ότι την διάγνωση θα την κάνει ο κτηνίατρος ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους , όρεξης κτλ.
Θεραπεία και πρόληψη
«Στην Κύπρο είμαστε τυχεροί που έχουμε τρία θεραπευτικά αντιικά σκευάσματα. Τα οποία θεραπεύουν την λοιμώδη περιτονίτιδα σε ένα ποσοστό 85%. Πριν το 2017 η νόσος ήταν καταχωρημένη ως θανατηφόρα χωρίς θεραπεία. Μετά βγήκε μια εργασία ενός ερευνητή στην Αμερική η οποία έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο σκεύασμα θεραπεύει την λοιμώδη περιτονίτιδα» .
Όπως αναφέρει ο κ.Επαμεινώνδας η διάρκεια θεραπείας είναι περίπου 84 μέρες, δηλαδή σχεδόν 3 μήνες. Ενώ σύμφωνα με τα περσινά και φετινά δεδομένα φαίνεται ο ιός να κάνει την εμφάνιση του κυρίως από Γενάρη με έξαρση προς Μάρτιο με Απρίλιο.
«Στην Κύπρο βρέθηκε νέο στέλεχος και αποτελεί μια μετάλλαξη του απλού κορωνοιού της γάτας με ανασυνδυασμό τον κορωνοϊο του σκύλου. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι μεταδοτικό μόνο από γάτα σε γάτα και όχι από γάτα σε σκύλο ή από γάτα σε άνθρωπο» εξηγεί ο κτηνίατρος.
Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας ο κτηνίατρος συμβουλεύει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η επαφή με άλλες γάτες ή αν υπάρχει επαφή αμέσως να γίνεται πλύσιμο των χεριών ή ρούχων/αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις