Εκτόξευση κερδοφορίας για τις τράπεζες το 2023 ελέω υψηλών επιτοκίων

Εκτόξευση κερδοφορίας για τις τράπεζες το 2023 ελέω υψηλών επιτοκίων

Στα €1,27 δισεκατομμύρια εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη για το κυπραικό τραπεζικό σύστημα για όλο το 2023, με την κερδοφορία να παρουσιάζει αύξηση 644% από την αντίστοιχη του 2022 (€171,4 εκατ.), ωθούμενη από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά ενοποιημένα χρηματοοικονομικά στοιχεία για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτοξεύτηκαν στο τέλος του 2023 στα €1,92 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 97% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, που ήταν €0,98 δισ.

Αντίθετα, τα καθαρά έσοδα από τέλη και προμήθειες για το 2023 διαμορφώθηκαν στα €359 εκατ. σε σύγκριση με €364 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας μείωση 1,24%.

Ρεκόρ σημειώθηκε και σε σχέση με την φορολογία που κατέβαλαν οι τράπεζες, η οποία το 2023 διαμορφώθηκε στα €166 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 160% σε σύγκριση €64 εκατ. το 2022.

Παράλληλα τα κεφάλαια κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) στο τέλος του 2023, διαμορφώθηκε στα €4,6 δισ, σε σύγκριση με €3,86 δισ στο τέλος του 2022, με την εσωτερική ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίων να ωθείται από την υψηλή κερδοφορία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης - Ερχιουρμάν: Η συνάντηση των χαμηλών προσδοκιών και το δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης

Στη σκιά των χαμηλών προσδοκιών, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του Κυπριακού, συναντώνται σήμερα στις 16:00 στη νεκρή ζώνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης Τουφάν Ερχιουρμάν. Πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό τετ α τετ των δύο ανδρών, μετά την πρόσφατη παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο και ως εκ τούτου, η πολιτική σημασία της συνάντησης, είναι μεγαλύτερη από τα άμεσα αποτελέσματα, που σήμερα θεωρείται πιθανό να παραχθούν.

BEST OF TOTHEMAONLINE