Καταγγελίες στη Βουλή για ακατάλληλες από το 2000 προσφυγικές πολυκατοικίες

Καταγγελίες στη Βουλή για ακατάλληλες από το 2000 προσφυγικές πολυκατοικίες

Προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από το 2000 εξακολουθούν να κατοικούνται 24 χρόνια μετά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων στη Βουλή.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το 2000 λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για αναδόμηση συνοικισμών των οποίων οι πολυκατοικίες είχαν κριθεί τότε είτε ακατάλληλες ή ότι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που «σύμφερε να χτίσουμε καινούριες παρά να προσπαθήσουμε να τις επιδιορθώσουμε».

Σημείωσει ότι το 2000 οι κάτοικοι διέμεναν σε αυτές ήδη περίπου 22-23 χρόνια και έκτοτε περιμένουν 24 χρόνια και ακόμα αυτές δεν έχουν αναδομηθεί.

"Ρωτήσαμε ευθαρσώς σήμερα: 'Εγγυάστε την ασφάλεια αυτών των πολυκατοικιών δεδομένου όπως μας είπαν ότι οι τελευταίες μελέτες στατικής επάρκειας έγιναν πριν το 2000'; Απάντηση δυστυχώς δεν έχουμε πάρει", είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι πολυκατοικίες εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα το οποίο προϋπήρξε πολύ πριν από το ΚΤίΖΩ και εδώ και 24 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί.

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να δοθούν γραπτώς απαντήσεις και για την ασφάλεια των πολυκατοικιών και για το τι θα γίνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα αναδόμησης.

Σημείωσε ότι την Τρίτη θα παρευρεθεί στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα ΚΤίΖΩ και το θέμα θα συζητηθεί και εκεί.

Εντός της Επιτροπής συζητήθηκε το ζήτημα του συνοικισμού Στροβόλου ΙΙ, ωστόσο ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα αφορά συνολικά 9 συνοικισμούς σε όλη την Κύπρο.

Ερωτηθείς γιατί δεν εντάχθηκαν στο ΚΤίΖΩ αυτές οι πολυκατοικίες, είπε ότι το ΚΤίΖΩ ήταν εξειδικευμένο πρόγραμμα για πολυκατοικίες τις οποίες έλεγξαν το 2020. "Αυτές δεν τις έλεγξαν το 2020 γιατί έπρεπε να αναδομηθούν από το 2000", είπε.

Απαντώντας για τους λόγους καθυστέρησης που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι επικαλέστηκαν παγοποίηση του προγράμματος το 2013, ότι έπεσαν οι προσφορές για κάποιες πολυκατοικίες, ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις από ΣΥΛ και ΑΗΚ. «Όλα αυτά τα αντιλαμβάνομαι. Εδώ όμως μιλάμε για τις ζωές και την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Στο μικροσκόπιο η βουλευτική ασυλία: Άνοιξε η συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος

Στο μικροσκόπιο η βουλευτική ασυλία: Άνοιξε η συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος

Την τροποποίηση του Άρθρου 83 του Συντάγματος αναφορικά με τη βουλευτική ασυλία συζήτησε επί της αρχής η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη, με τα μέλη της να εκφράζουν τις απόψεις τους επί του θέματος.

BEST OF TOTHEMAONLINE