Αν απαλλάξουμε την Κύπρο από όλα τα πολιτικά εμπόδια που αποτρέπουν την πλήρη αξιοποίηση της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, τότε μόνο θα χρησιμοποιήσουμε την πλήρη δυνατότητά της, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε βαρυσήμαντη ομιλία που εκφώνησε στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων του Σικάγο, με θέμα «μαθήματα από την κυπριακή κρίση και το δρόμο προς την ανάκαμψη»
Μιλώντας σ’ ένα ακροατήριο αποτελούμενο από ηγέτες επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς κι επαγγελματίες του Σικάγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέγραψε την περίπτωση της Κύπρου «ως επιτυχημένη ιστορία οικονομικής μεταρρύθμισης» και μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος κι η κυβέρνησή του για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης, τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που χρειάζονται για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη.
«Για να αποφύγουμε τον επερχόμενο Αρμαγεδώνα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα είχε ήδη φτάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή, θα έπρεπε να τηρήσουμε μια άνευ προηγουμένου και ακόμα αμφισβητήσιμη απόφαση του Eurogroup, η οποία περιελάμβανε σοβαρό κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων. Αλλά την ίδια στιγμή, επίσης, συμφώνησαν γρήγορα σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Ο Πρόεδρος είπε πως με τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων σε εφαρμογή και αντεγκλήσεις μεταξύ οικονομολόγων ότι το πρόγραμμα καθυστέρησε πολύ, υπήρξαν φωνές και στο εσωτερικό και διεθνώς ότι η Κύπρος έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ακόμη και την ΕΕ.
«Η κυβέρνησή μου έπρεπε να κάνει αυτό το πρόγραμμα να δουλέψει. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά για μας δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Μόλις δυόμιση χρόνια αργότερα, στέκομαι μπροστά σας και δηλώνω με σιγουριά ότι περιμένουμε μια ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στους επόμενους μήνες. Το πιο σημαντικό, με υπερηφάνεια μπορώ να παρουσιάσω την Κύπρο ως μια ιστορία επιτυχίας της οικονομικής μεταρρύθμισης».
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει εξέλθει επίσημα από την ύφεση και καταγράφει ανάπτυξη το τρέχον έτος. Μια πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη από ό, τι ο καθένας ανέμενε.
«Είμαστε στο δρόμο προς την πλήρη ανάρρωση», είπε, υπογραμμίζοντας την πλήρη κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, την ισχυρή παρουσία Αμερικανών επενδυτών όπως ο Γουίλμπορ Ρός και η Third Point.
Μίλησε για πολύ δύσκολες και αντιλαϊκές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν, όμως, πρόσθεσε, χάρη στη σκληρή δουλειά του λαού μας και την ευθύνη που παρουσιάσθηκε από τα πολιτικά κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος, η Κύπρος εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.
«Αλλά το πιο σημαντικό, ότι εισέρχεται σε μια εποχή βιώσιμης ευημερίας, όχι μια κυκλική ευημερία που ξεκινά με μια έκρηξη, αλλά αναπόφευκτα σταματά. Πράγμα που συνεπάγεται σημαντικό και μακροχρόνιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για το αίσθημα ευθύνης που υπάρχει, ότι για να μην ξαναχρειαστεί η Κύπρος την "αλληλεγγύη" τρίτου μέρους ή επώδυνη και υπό όρους διάσωση, προωθείται μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που με την ολοκλήρωσή της θα ενδυναμώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική ανάπτυξη της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι αρκετές μεταρρυθμίσεις προωθούνται κι άλλες είναι σε προωθημένο στάδιο εφαρμογής, όπως οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας διοίκησης και του μισθοδοτικού, της αγοράς εργασίας και της φορολογικής διαχείρισης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τα διδάγματα που απορρέουν για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που βρίσκονται σε κρίση
«Ένα μάθημα που οποιαδήποτε μπορεί να διδαχθεί από την Κύπρο, είπε, είναι ότι λαμβάνοντας δύσκολες πλην αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και προωθώντας θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποδίδει. Ακόμη και βραχυχρόνια».
Ανέφερε πως σε περιόδους κρίσης βραχυχρόνια οι μεταρρυθμίσεις δρουν καταλυτικά στην αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
«Εμείς δεν εφαρμόσαμε απλώς, αλλά στην πραγματικότητα πήραμε την κυριότητα του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κερδίζοντας τη δύσκολη μάχη της αποκατάστασης της διεθνούς εμπιστοσύνης. Η γρήγορη αντίδραση μας στην κρίση και η έγκαιρη έναρξη της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής απέδωσαν, επιτρέποντας μεταξύ άλλων:
- Την αποκατάσταση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και την επιστροφή των αποδόσεων των ομολόγων της Κύπρου σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Στη διευκόλυνση άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες από μεγάλους διεθνείς επενδυτές
- Στην πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων πολύ νωρίτερα από ό, τι ο καθένας περίμενε
- Στην ενθάρρυνση των ξένων επενδυτών να επενδύσουν σε βασικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, της ναυτιλίας, μαρίνες, ενέργεια και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα σε λιμάνια και σ’ ένα μεγάλο έργο - καζίνο».
Παραδέχθηκε ότι η διόρθωση της κατάστασης συνεπάγεται αναπόφευκτα πολιτικό κόστος, και απαιτεί θάρρος και αποφασιστικότητα. «Αλλά αυτή θα πρέπει να είναι η δουλειά μας και αυτή θα πρέπει να είναι η υπηρεσία την οποία θα πρέπει να προσφέρουμε, ως πολιτικοί ηγέτες, στις χώρες μας».
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ψευδή την αντίληψη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί πάντα σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας.
«Μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί με την διασφάλιση ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική ανάπτυξη πάνε μαζί. Αυτό είναι που εμείς όπως επίσης και άλλες χώρες, έχουμε επιδείξει Η οικονομική ανάκαμψη ή η ανάπτυξη είναι ένα δομικό πρόβλημα και δεν απαιτούν πάντα τη συνεχή αύξηση των δημόσιων δαπανών».
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η κρίση στην Ε.Ε. αποκάλυψε τις υπερβολικές ανισορροπίες, τις δυσκαμψίες και μη ανταγωνιστικές οικονομικές δομές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
«Επίσης, αποκάλυψε τις αδυναμίες του ευρωσυστήματος, ένα κυρίως πολιτικό πείραμα σχηματισμού μιας νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση ή τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Χωρίς μια αποτελεσματική νομισματική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ξεχασμένες».
Ήταν αυτές οι συστημικές αδυναμίες, συνέχισε, που επέτρεψαν ή ακόμη και προέτρεψαν πολλές χώρες-μέλη του ευρώ να αναπτύξουν αδυναμίες που προκάλεσαν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και το εξωτερικό χρέος».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω γεωγραφικής θέσης και ενέργειας και τις προοπτικές που ανοίγονται από μία λύση του κυπριακού.
Είπε πως η επιτυχία του 60χρονου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, παρά τις δυσκολίες του, είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας αλληλεξαρτήσεων μέσω θεσμικών, νομικών, και το σημαντικότερο, οικονομικών και μέσων αγοράς.
«Ήταν η δημιουργία των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών και του ανταγωνισμού, η κατάργηση των συνόρων, η ειρηνική συνεργασία μέσω του εμπορίου και των εθελοντικών ανταλλαγών. Ήταν η πραγματική εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας. Δούλεψε! Είναι γι `αυτές ακριβώς τις αρχές που φιλοδοξούμε να εξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ομοσπονδιακή ένωση στο πλαίσιο μιας λύσης του 40χρονου κυπριακού προβλήματος».
Μίλησε για μια λύση που θα επανενώνει τη χώρα, το λαό της, την οικονομία, και θα δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μια λύση που θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις. Την περιφερειακή σταθερότητα και τις ανοικτές αγορές και με καμία από αυτές τις παραμέτρους να μην παρεμποδίζεται από πολιτικά εμπόδια. Μια λύση που θα τερματίζει την ταχεία δημογραφική μεταβολή στην Κύπρο.
«Αυτό είναι που σήμερα διαπραγματευόμαστε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τη διαμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία προσεκτικά σχεδιασμένη ομοσπονδιακή δομή, που θα λειτουργήσει. Με βάση αυτές ακριβώς τις αρχές, την αρχή της επικουρικότητας, όπου όλα τα προβλήματα θα λυθούν στο χαμηλότερο και λιγότερο δυνατό συμπυκνωμένο επίπεδο. Τις βασικές ελευθερίες. Με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις νέες ευρωπαϊκές δομές σε εφαρμογή που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδιακής Κύπρου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα που η ΕΕ είναι ένας πιο ενεργός παίκτης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πλήρως τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας.
«Αλλά η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να πετύχει. Και αν το κάνουμε, η λύση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες. Με τεράστια δυνητικά οφέλη για πολλούς τομείς της οικονομίας. Ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός, μεταφορές είναι τα πιο προφανή. Μόνο τότε θα επιτρέψουμε στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Αν απαλλάξουμε την Κύπρο απ’ όλα τα πολιτικά εμπόδια που της εμποδίζουν να εκμεταλλευτεί πλήρως τη μοναδική γεωγραφική της θέση».
Καταλήγοντας χαρακτήρισε τη λύση του κυπριακού προβλήματος ως την πλέον σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση που μπορούμε να επιτύχουμε.
«Μια ευρωπαϊκή λύση που θα ωφελήσει την Κύπρο, την Ευρώπη και την Τουρκία ως εποικοδομητικό γείτονα. Η Τουρκία, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αναγνωρίσει και την προοπτική και την πραγματικότητα και να διευκολύνει την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις