Τμήματα της βόρειας Αμερικής θα βυθιστούν σήμερα στο σκοτάδι κατά την πολυαναμενόμενη ολική έκλειψη Ηλίου ωστόσο, κάποιοι τυχεροί Ευρωπαίοι θα έχουν και αυτοί τη ευκαιρία να πάρουν μία μικρή γεύση του φαινομένου.
Μερική έκλειψη ηλίου θα έχουν κάποια τμήματα της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο θα είναι ορατό λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα σε ορισμένες πόλεις των δύο χωρών.
Η έκλειψη θα είναι ορατή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όσο πιο δυτικά πάει κανείς, με το βρετανικό δημοσίευμα να επισημαίνει ότι η δυτική ακτή της Ιρλανδίας αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια θέασης.
Όσοι ζουν στις πόλεις Κορκ, Λίμερικ, Γκάλγουεϊ και Δουβλίνο στην Ιρλανδία και κοντά σε αυτές, καθώς και στο Μπέλφαστ, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Ινβερνές της Γλασκώβης και το Εδιμβούργο στη Βρετανία, θα έχουν πιθανώς κάποια ορατότητα από ψηλότερα σημεία και με καθαρό ουρανό.
Οι Ευρωπαίοι θα ξαναδούν πλήρη έκλειψη ηλίου το 2026 – θα είναι ορατή ως ολική στην Ισλανδία και την Ισπανία.
Ειδικοί πάντως τονίζουν ότι στη Βόρεια Αμερική όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ολική έκλειψη ηλίου, είναι απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για την προστασία των οφθαλμών.
Η μόνη στιγμή που είναι ασφαλές να βγάλουν τα προστατευτικά γυαλιά είναι κατά τη διάρκεια της ολικότητας ή τα λίγα λεπτά πλήρους σκοταδιού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
Συνολικά, περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι διαμένουν στη διαδρομή που θα ακολουθήσει το ολικό σκοτάδι, εκεί όπου η έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή, σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA.
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.
Η ζωντανή κάλυψη θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της (www.nasa.gov/nasatv) με σχολιασμό και από τη σελίδα της στο YouTube.
Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλα τα μήκη και πλάτη της γης ετοιμάζονται να ταξιδέψουν άλλοι στις ΗΠΑ και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις