ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητούν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τις ιδέες Γκουτέρες - Ούτε βήμα πίσω ο Τατάρ από την κυριαρχική ισότητα

Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου ζητούν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για τις ιδέες Γκουτέρες - Ούτε βήμα πίσω ο Τατάρ από την κυριαρχική ισότητα

Δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, φρόντισε να επαναλάβει την αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κατοχικός ηγέτης είχε την Τρίτη συνάντηση με τις ηγεσίες των τ/κ κομμάτων, ενόψει της συνάντησής με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε ο Εκπρόσωπος των ΗΕ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την τωρινή μας θέση. Αίτημά μας είναι να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας», επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των τριών «συγκυβερνώντων» κομμάτων, Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό Κόμμα και Κόμμα Αναγέννησης, και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι στην παρούσα φάση «μπορεί να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης «με τα εμπάργκο, την απομόνωση, την έλλειψη απευθείας πτήσεων, τα κάθε είδους βάναυσα μέτρα εναντίον μας», το πώς θα είναι η διαδικασία το επόμενο διάστημα.

«Αλλά σίγουρα η δική μας άποψη είναι ότι αν υπάρξει μια οριστική, δίκαιη, μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα είναι σίγουρα μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

Εθνική πολιτική της Τουρκίας

Είπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να εισέλθει ξανά σε μια διαδικασία που έχει εξαντληθεί πλήρως εδώ και 50 χρόνια – και κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντανά. Η δική του πολιτική, τόνισε, είναι πλέον εθνική πολιτική της Τουρκίας, έχει τη στήριξή της.

Γι’ αυτό, συνέχισε, θα πάει στη Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και την Προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πει πως «πρέπει ν’ αρθούν όλα αυτά τα εμπάργκο και η απομόνωση και ύστερα – ίνσιαλλαχ – μπορούμε να συζητήσουμε ποια διαδικασία μπορεί ν’ ακολουθηθεί».

Ως εκ τούτου, δήλωσε, θα τους υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με την κ. Ολγκίν για να αναζητήσουν αν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ όταν περάσουν 6 μήνες, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο Τατάρ ανέφερε ότι ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί.

Συντονισμός Αθηνών-Λευκωσίας

Στη Λευκωσία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, παρακάθησε σε σύσκεψη στο προεδρικό, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον ΥΠΕΞ Κωνσταντίνο Κόμπο και την Υφυπουργό για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαριλένα Ραουνά. Στόχος της σύσκεψης, ήταν ο συντονισμός Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της της συνάντησης του κατοχικού ηγέτη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, και του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα του οποίου θα βρίσκονται τα ευρωτουρκικά και το μεταναστευτικό.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση, για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, καθώς και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε σε δύο εβδομάδες άλλο ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για πρόοδο σε αυτό το θέμα με μια βήμα με βήμα προσέγγιση, νοουμένου ότι η Τουρκία εμπλακεί εποικοδομητικά σε όλες τις πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και της επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ που αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας».

Είπε ακόμη ότι με την κα Μέτσολα αντάλλαξαν απόψεις για το Μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύριων από τον Λίβανο, κάτι που χαρακτήρισε βαθιά ανησυχητικό.

Από την πλευρά της η κα Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για επίτευξη πρόοδο υπό την αιγίδα των ΗΕ, σημειώνοντας πως η προσωπική προσήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς αυτή την κατεύθυνση τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ζητούν σύγκληση Εθνικού συμβουλίου

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ Και ΔΗΣΥ ζητούν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο των προτάσεων του Αντόνιο Γκουτέρες, τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αποδέχτηκε, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του.

Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά αναφέρει ότι «είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε τη δήλωση του ΠτΔ ότι υποβλήθηκαν προτάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ίδιος τις έχει ήδη αποδεχτεί. Δεν θα έπρεπε ο ΠτΔ να ενημερώσει αμέσως τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων ή έστω την ομάδα κυπριακού;», διερωτήθηκε.

«Επαναλαμβάνουμε ξανά τη θέση μας ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι απλώς για εκ των υστέρων ενημέρωση αλλά για προδιαβούλευση, για ανταλλαγή εκτιμήσεων και για χάραξη στρατηγικής που θα συμβάλει στην προώθηση των θέσεων της πλευράς μας σε όλες τις συναντήσεις και επαφές», τόνισε.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με τη διεθνή του δράση, επιθυμεί να αναλάβει ευθύνες, να βάλει πλάτες για το κυπριακό. Είναι η ώρα για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συλλογικότητα για να καταφέρουμε να διαρρήξουμε το παρατεταμένο αδιέξοδο», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ ζητεί επίσης τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να ενημερώσει τα κόμματα για τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την σημασία που έχει το Εθνικό Συμβούλιο ως ο χώρος ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με το Κυπριακό».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top