Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα έχει ενδείξεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε ομιλία του στο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στον Στρόβολο.
Σημείωσε ότι προτεραιότητά της Κυβέρνησης είναι η κατάληξη σε μια συνολική λύση για το Κυπριακό με απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που να είναι αξιοπρεπής, λειτουργική και βιώσιμη, θα επανενώνει τον λαό και θα μας επιτρέψει τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Μια λύση, όπως είπε, που θα αναγνωρίζει τη σημαντικότητα και την αξία της Κύπρου ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
«Είναι με αυτό τον στόχο, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πορεύεται ακούραστα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Με συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να οδηγηθούμε σύντομα σε επανέναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι επίμονες προσπάθειες και η πολιτική βούληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη έφεραν τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.
Αναφέροντας ότι γνωρίζουν τις πραγματικότητες και τις προκλήσεις την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και δεν τρέφουν αυταπάτες, τόνισε την αταλάντευτη θέση της Κυβέρνησης για κατάληξη σε συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
«Αναμένουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε ενδείξεις εάν ο στόχος μας θα ευοδωθεί, ώστε να μπορέσουμε, μέσα από τον διάλογο, να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια πατρίδα ευημερούσα και απαλλαγμένη από την κατοχή», ανέφερε.
Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί εθνική υποχρέωση προς όσους ηρωικά αγωνίστηκαν προς υπεράσπιση του υπέρτατου ιδανικού της ελευθερίας, αψηφώντας το μέγεθος του εχθρού. Αυτή, πρόσθεσε, θα είναι η πραγματική δικαίωση όσων, με ανιδιοτέλεια, έθεσαν την πατρίδα υψηλότερα της ίδιας τους της ζωής.
Αναφερόμενος στην 25η Μαρτίου του 1821 είπε ότι το μεγαλείο της αυτοθυσίας του ελληνικούς έθνους, η ενότητα και ο πόθος για απελευθέρωση, ήταν που, δεκαετίες αργότερα, καθοδήγησε τους Κύπριους Έλληνες στον δικό τους ξεσηκωμό για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.
«Το επαναστατικό πνεύμα των πολεμιστών του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας ενέπνευσε τους νέους της Κύπρου, οι οποίοι χωρίς δισταγμό βροντοφώναξαν παρόντες στο ιστορικό εκείνο κάλεσμα της 1ης Απριλίου του 1955», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι με ανυπότακτο πνεύμα και ψυχή, ο κυπριακός λαός, έχοντας στη διάθεσή του μόνο λιγοστά μέσα, ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στον Βρετανούς αποικιοκράτες. Τα βασανιστήρια και οι στερήσεις που υπέμειναν οι Κύπριοι όλα τα χρόνια, συμπλήρωσε, ξεχύθηκαν σαν ποτάμι σε κάθε σπιθαμή του νησιού.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, είπε ακόμα, καταγράφηκε στις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού, οικοδομώντας τις βάσεις για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις