LIKE ONLINE

Τρία έξυπνα tips για να αντισταθείς στο κινητό σου πριν πέσεις για ύπνο

Τρία έξυπνα tips για να αντισταθείς στο κινητό σου πριν πέσεις για ύπνο

Αν περνάς τις ώρες πριν από τον ύπνο σου στο κινητό σου, έχουμε τη λύση για να αλλάξεις μια για πάντα αυτή την κακή συνήθεια.

Ας το παραδεχτούμε. Ζούμε σε μια εποχή που το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας κι αν όχι η προέκταση βρίσκεται επάνω μας τα ¾ της ημέρας. Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη μας να είμαστε συνεχώς «μέσα στα πράγματα» μεγαλώνει και η σχέση μας με το κινητό γίνεται όλο και πιο στενή.

Λίγο η δουλειά, λίγο το σκρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο η συνταγή που θέλεις να φτιάξεις το βράδυ, λίγο το online shopping, είσαι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή τη συσκευή και δεν μπορείς να την αποχωριστείς ούτε για να πεταχτείς στο περίπτερο. Σε καταλαβαίνουμε. Και εμείς το ίδιο κάνουμε.

Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει σε ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων και δυσκολευόμαστε όλοι να διαχειριστούμε, είναι η ενασχόληση με το κινητό, όταν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας το βράδυ για να κοιμηθούμε. Για κάποιους λειτουργεί ως μέσο αποφόρτισης από την ένταση της ημέρας, για άλλους ως εργαλείο μάθησης καινούργιων πληροφοριών πριν αφεθούν στην αγκαλιά του Μορφέα, ενώ υπάρχουν και οι workaholics που σταματούν τη δουλειά λίγο πριν κλείσουν τα μάτια τους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το κινητό έρχεται μαζί μας στο κρεβάτι, αντί να το κλείσουμε και να το βάλουμε στη φόρτιση, όπως έκαναν οι γονείς μας στο παρελθόν, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε asap.

«Τα τηλέφωνα είναι εξαιρετικά εθιστικά», επισημαίνει η Χριστίνα Λι, ψυχίατρος και περιφερειακή ιατρική διευθύντρια ψυχικής υγείας στο στο Kaiser Permanente στη Βαλτιμόρη. Ακόμα κι αν έχεις διανύσει χιλιόμετρα με το σκρολ και έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα, ο εγκέφαλός σου θα λαχταρά συνεχώς περισσότερα, συνεπώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχεις πιάσει ξανά το κινητό στα χέρια σου και θα ‘χεις αρχίσει την αναζήτηση.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο χρόνος που περνάμε στο κινητό μας λίγο πριν από τον ύπνο είναι βλαβερός για την υγεία μας. Από τη μία μας προκαλεί άγχος - που ίσως εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνουμε - ενώ από την άλλη καταστέλλει τη μελατονίνη και σαμποτάρει τον ύπνο μας.

Πώς θα αποσυνδεθείς από το κινητό σου

Μπορεί αυτή τη στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές να φαντάζει «βουνό» μια τέτοια προσπάθεια, όμως αξίζει τον κόπο και υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να το καταφέρεις. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να σκεφτείς τι σε ωθεί στο να ασχολείσαι με το κινητό σου την ώρα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξεκουράζεις τον εγκέφαλό σου. Δεν νιώθεις αρκετά νυσταγμένη για να κοιμηθείς ή απασχολείς τον εγκέφαλό σου με διαφορετικό περιεχόμενο για να αποφύγεις τις σκέψεις που σε αγχώνουν; Σίγουρα θα υπάρχει κι άλλος τρόπος.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, η ειδικός μας παροτρύνει να αντικαταστήσουμε τα έντονα χρώματα που υπάρχουν στην οθόνη του κινητού μας με αποχρώσεις του γκρι. Η έρευνα επιβεβαιώνει πως με το να αφαιρέσεις τα χρώματα από την οθόνη σου, αυτομάτως αυτό γίνεται λιγότερο δελεαστικό και έτσι αλλάζει η συχνότητα χρήσης, βελτιώνοντας, παράλληλα, τον ύπνο και την ευημερία σου.

Μία άλλη τεχνική που προτείνει η Λι, είναι να τυλίξουμε με μια γραβάτα, με ένα λαστιχάκι ή ακόμα και με το scrunchie μας το κινητό, δημιουργώντας έτσι ένα εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και το σκρολ. Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως αυτή η κίνηση λειτουργεί σαν υπενθύμιση και μας αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουμε ξανά και κυρίως άσκοπα το κινητό, ενώ ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε.

Οι συμβουλές από τη Λι δεν σταματούν εδώ. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που συγκατοικούν, είτε με τον σύντροφό σου είτε με την κολλητή είτε με την αδερφή σου, ενώστε τις δυνάμεις σας προκειμένου να πετύχετε τον σκοπό σας. Αντί να απομονωθείτε μπροστά από την οθόνη του κινητού σας, συζητήστε για όσα έγιναν μέσα στην ημέρα σας ή για κάποιο θέμα που σας αφορά και ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη χρήση του κινητού.

Δείτε το σαν challenge και εστιάστε στον στόχο σας για να τα καταφέρετε. Άλλωστε, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο μυαλό μας.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top