ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,4% η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2024 και το 2025 από DBRS

Στο 2,4% η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2024 και το 2025 από DBRS

Ελαφρά προς τα κάτω, στο 2,4%, υποβάθμισε ο DBRS τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2024, από 2,5% που εκτιμούσε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αναβάθμισε σημαντικά στο 2,4% την ανάπτυξη για το 2025, από 2,0% που ανέμενε τον Δεκέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του καναδικού οίκου (Μάρτιος 2024) για την πορεία των οικονομιών τις οποίες αξιολογεί, η ανεργία στην Κύπρο θα μειωθεί περαιτέρω, στο 6,1%, από 6,4% που ανέμενε ο οίκος με βάση τις εκτιμήσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το 2025 η ανεργία θα παραμείνει στο 6,1%, σε σύγκριση με 6,2%, που εκτιμούσε ο οίκος τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παγκόσμια οικονομία

Ο DBRS αναφέρει ότι συνεχίζει να βλέπει για την παγκόσμια οικονομία «κάποιους καθοδικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, της εκλογικής αβεβαιότητας (ιδίως όσον αφορά τις ΗΠΑ) και τις αυξανόμενες ζημιές από εμπορικά ακίνητα».

«Παρ' όλα αυτά, με τον πληθωρισμό να χαλαρώνει, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια, εάν εκδηλωθούν δυσμενείς διαταραχές στην ζήτηση», υπογραμμίζει.

Πιο αναλυτικά, ο καναδικός οίκος αναφέρει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί αισθητά από την επικαιροποίησή του περασμένου Δεκεμβρίου και προβλέπεται τώρα στο 2,1% για το 2024, μια σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων από την αδύναμη μέση πρόβλεψη του 0,6% μόλις πριν από έξι μήνες.

Αναφέρει επίσης ότι οι περισσότερες άλλες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες έχουν αλλάξει μόνο μέτρια, ενώ σε σχέση με την Ευρώπη σημειώνει πως αναμένεται να παραμείνει σε αδύναμη ανάπτυξη, κάτω του 1% το 2024 (με εξαίρεση την Ισπανία και αρκετές άλλες μικρές οικονομίες της Ζώνης του ευρώ).

Προσθέτει ότι οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων εντός της Ευρώπης ήταν μικτές, αλλά ελαφρώς αρνητικές για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024 (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο DBRS εκτιμά ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί το 2024 μόλις κατά 0,1% (από 0,4% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο του 2023) και κατά 1,1% το 2025, ενώ η Γαλλία θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2024 (από 0,8% που εκτιμούσε τον Δεκέμβριο) και κατά 1,3% το 2025.

Ο καναδικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί το 2024 κατά 1,5% (από 1,3% στην προηγούμενη εκτίμηση) και το 2025 κατά 2,3% (από 2% στην προηγούμενη εκτίμηση).

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη στην Ιαπωνία έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε 0,7% το 2024 και 1,1% το 2025 και η κινεζική ανάπτυξη στο 4,6% και 4,4% το 2025.

Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους, οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες προβλέπεται να σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη το 2025, υπογραμμίζει ο DBRS.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top