Υποφέρετε από έλκος; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Υποφέρετε από έλκος; Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκος ο πάσχων πρέπει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα και να επουλωθεί το έλκος.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

-Μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη.

-Πείτε όχι στο αλκοόλ.

-Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν πολύ πιπέρι και μπαχαρικά.

-Μην τρώτε τηγανιτά, πατά ψάρια, καπνιστά, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο κ.α.

-Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι θα πρέπει να περιορίζεται και η κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (η συχνότερη αιτία πρόκλησης πεπτικού έλκους) πιο επιθετικό για την εμφάνιση έλκους.

Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν πολλά και μικρά γεύματα σε τακτά και καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Το βραδινό γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται δυο με τρεις ώρες πριν το βραδινό ύπνο.

Οι ασθενείς θα πρέπει να τρώνε αργά και να μασάνε σχολαστικά την τροφή τους.

Τέλος, καλό είναι να μασάνε μαστίχα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες (ένα γραμμάριο για 2 εβδομάδες), μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Αυτό αποδίδεται στην αντιμικροβιακή της δράσης έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

 

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από το «Κράτος Μαφία» στις Προεδρικές Εκλογές του 2028- Η ώρα του Αναστασιάδη και ο πόλεμος ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που μόλις άρχισε

Από το «Κράτος Μαφία» στις Προεδρικές Εκλογές του 2028- Η ώρα του Αναστασιάδη και ο πόλεμος ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που μόλις άρχισε

Η δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραχωρήσει σήμερα στις 11.00 ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Όχι μόνο επειδή θα επιχειρήσει να απαντήσει στα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το βιβλίο «Κράτος Μαφία», αλλά και επειδή η συζήτηση που έχει ανοίξει, ξεπερνά κατά πολύ το πρόσωπό του.

BEST OF TOTHEMAONLINE