«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να αποτελεί το ζήτημα των χιλιάδων κυρτωμάτων στους δρόμους της Κύπρου, αφού προκαλεί σωρεία προβλημάτων τόσο στα οχήματα όσο και στην υγεία των οδηγών, με το «ξήλωμα» 2.500 κυρτωμάτων να έχει ξεκινήσει παγκύπρια.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέφερε ότι μέχρι στιγμής να έχουν αφαιρεθεί πάνω από 50 κυρτώματα.
Επιπλέον, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, τα Δημόσια Έργα ετοιμάζουν ένα προϋπολογισμό για νέα μέτρα μείωσης της ταχύτητας στα σημεία που θα αφαιρούνται τα κυρτώματα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ξεκίνησαν να «ξηλώνουν» κυρτώματα από τους δρόμους - Τα προβλήματα που προκαλούν και η τοποθέτηση καμερών για έλεγχο
«Αυτά που αφαιρέσαμε μέχρι σήμερα ήταν κυρτώματα τα οποία δεν χρειαζόταν να ληφθούν άλλα μέτρα μείωσης της ταχύτητας, συνεπώς η οδική ασφάλεια δεν επηρεάστηκε. Ωστόσο από εδώ και πέρα, πρέπει να αντικαθιστούμε τα κυρτώματα με άλλα μέτρα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής ύφεσης», εξήγησε ο Υπουργός.
Σημειώνεται ότι, ένα από τα μέτρα μείωσης της ταχύτητας θα είναι οι κάμερες φωτοεπισήμανσης, οι οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν σε σημεία που αφαιρέθηκαν κυρτώματα για να ελέγχονται.
Ερωτηθείς αν χρειάζονται όντως γύρω στα €1,500 με €2,000 για να αφαιρεθεί κάθε κύρτωμα ο κ. Βαφεάδης απάντησε ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα αυτό το ποσό διότι δεν υπολογίζεται μόνο η αφαίρεση του αλλά και τα νέα μέτρα μείωσης της ταχύτητας που θα εφαρμοστούν για να ελέγχουν τα σημεία.
Σωρεία προβλημάτων λόγω των χιλιάδων αιτημάτων
Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του ThemaOnline, το πρώτο πρόβλημα που προκαλούν τα κυρτώματα είναι οι επιβλαβές επιπτώσεις στην υγεία λόγω του φρεναρίσματος.
Συγκεκριμένα, μετά από αναλύσεις στην ατμόσφαιρα, αποκαλύφθηκε ότι εκεί όπου υπάρχουν κυρτώματα και γίνεται χρήση φρένων, εκπέμπονται εκατομμύρια σωματίδια, τα οποία βλέπουμε στις ζάντες των αυτοκινήτων.
Παράλληλα, γίνεται μια καύση του λαδιού των φρένων εκείνη την ώρα, η οποία είναι και πάλι επιβλαβές για την υγεία.
Ειδικότερα τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα φρένα και την καύση του λαδιού των φρένων, αυξάνουν τα ποσοστά για λευχαιμία και καρκίνο στους κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κυρτώματα κατά 50%.
Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ομοιογένεια, δηλαδή δεν τηρούνται οι προδιαγραφές, οι οποίες είναι έξι με δέκα εκατοστά.
Καταληκτικά, το τρίτο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στα ασθενοφόρα. Για παράδειγμα αν υπάρχει ένα σοβαρό δυστύχημα και το ασθενοφόρο συναντήσει 30-35 κυρτώματα στην διαδρομή του, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα για να μην «εκτιναχθεί» ο ασθενής, τότε αναπόφευκτα θα καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να στερήσει την ζωή ενός ατόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις