Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα αργά το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά το πέρας της Συνάντησης τους στο πλαίσιο της Εταιρικής Στρατηγικής και Συνολικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου.
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε μεγάλη τιμή και ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στην «ιστορική αυτή μέρα», είπε ότι «σήμερα εγκαινιάζεται η Εταιρική Στρατηγική και Συνολική Σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου», εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείται αυτής της δράσης και υπέγραψε την Κοινή Διακήρυξη προς αυτό τον σκοπό.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έπεσαν οι υπογραφές της Κοινής Διακήρυξης - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ευρωπαίων Ηγετών με Πρόεδρο της Αιγύπτου
Πρόσθεσε ότι «είναι μια μέρα που αφορά την πολιτική δέσμευση για τη συνεργασία και την ηγεσία της ΕΕ και του Προέδρου Σίσι.
Η Κύπρος δεν είναι μόνο το γεωγραφικά εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο. Κύπρος και Αίγυπτος μοιράζονται μια βαθιά ιστορική φιλία που στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά και σε βάθος στρατηγική συνεργασία που αντανακλά τα γερά θεμέλια της αληθινής φιλίας μας».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη ότι «η Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.
Σήμερα είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης.
Η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου. Το ευρύ φάσμα και η στρατηγική φύση των πολλών τομέων που αναφέρονται στη Διακήρυξη αντανακλούν πλήρως τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας μας που δεν έχει όρια και αναμένει την περαιτέρω αξιοποίηση της.
Με την Αίγυπτο μοιραζόμαστε επίσης ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Είναι ένα όραμα του οποίου ο Πρόεδρος Σίσι είναι βασικός αρχιτέκτονας στην οικοδόμηση και την εφαρμογή του επιδεικνύοντας πραγματική ηγετική ικανότητα.
Η Αίγυπτος διαδραματίζει κρίσιμος ρόλο στην αντιμετώπιση αρκετών κρίσεων, από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις