ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αστυνομία γένους θηλυκού: Μέλη της Δύναμης μιλούν στο «T» - Η συμβολή τους στο Σώμα μέσα από διάφορα τμήματα

Αστυνομία γένους θηλυκού: Μέλη της Δύναμης μιλούν στο «T» - Η συμβολή τους στο Σώμα μέσα από διάφορα τμήματα

Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και το παγκόσμιο τιμά και εξυμνεί τη γυναίκα, όχι μόνο ως ύπαρξη αλλά και ως μητέρα, αδελφή, φίλη και επαγγελματία. Εξάλλου, η πορεία της γυναίκας μέχρι σήμερα, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η εξέλιξη της θέσης του γυναικείου φύλου στην ιστορία είναι αξιοθαύμαστη, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα μέχρι να υπάρξει απόλυτη ισότητα.

Ανάμεσα στα χρόνια είδαμε τη γυναίκα από μία απλή νοικοκυρά, να συμβάλλει σημαντικά τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου, να μπαίνει στην πολιτική και να αφήνει το στίγμα της στα κοινωνικά δρώμενα.

Πλέον, βλέπουμε τις γυναίκες να κατέχουν θέσεις σε θεσμούς και σώματα που στο παρελθόν ήταν ανδροκρατούμενα. Ένα από αυτά είναι και το Αστυνομικό Σώμα. Γι’ αυτό το σκοπό, το ThemaOnline σας παρουσιάζει γυναίκες μέλη της Αστυνομίας Κύπρου μέσα από διάφορα πόστα της Δύναμης, οι οποίες μας μιλούν για την συμβολή τους και την καθημερινότητά τους στον αγώνα για μια πιο ασφαλή και δίκαιη κοινωνία.

Εύη Νικολάου – Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων

Η Εύη Νικολάου υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (ΥΔΥΕΠ) της Αστυνομίας. Είναι μια υποδιεύθυνση η οποία συστάθηκε το 2021, μετά από απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, να θέσει κάτω από ένα ειδικευμένο τμήμα κάποιους κλάδους οι οποίοι θα διαχειρίζονταν πάρα πολύ σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα όπως, βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ελλείποντα πρόσωπα, νεανική παραβατικότητα και άλλα ζητήματα.

Όπως εξήγησε η κα Νικολάου, ο ρόλος του εν λόγω τμήματος, είναι κυρίως εποπτικός, επιτελικός και συμβουλευτικός, ενώ διερευνά κάθε υπόθεση που αφορά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε Παγκύπρια βάση. Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελείται από μια ομάδα ανακριτών οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στο τρόπο χειρισμού αυτού του είδους υποθέσεων.

Ερωτηθείσα πόσες γυναίκες υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα, η κα Νικολάου απάντησε πως, «συνολικά στην υποδιεύθυνση αυτή εργάζονται 24 μέλη της Δύναμης, εκ των οποίων οι 18 είναι γυναίκες».

«Είναι ένα γυναικοκρατούμενο τμήμα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα πως, «βάσει των δεδομένων, οι παραπονούμενες είναι στην πλειοψηφία γυναίκες οπόταν, πολλές φορές είναι πιο εύκολο να χειριστεί την υπόθεση μια γυναίκα, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι ένας άνδρας δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοιου είδους υποθέσεις», διευκρίνισε.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους πολίτες είναι ότι, στο δικό μας τμήμα για να εργαστεί κάποιος, πρέπει να το κάνει συνειδητά. Πρέπει να κατέχει υψηλό αίσθημα ευθύνης για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει και να αναγνωρίζει το λειτούργημα που επιτελείται. Ακόμη, στο δικό μας τμήμα λόγω της φύσεως των υποθέσεων που διαχειριζόμαστε, για να εργαστεί κάποιος πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία και να είναι έτοιμος να ακούσει και να βοηθήσει πάντα βάσει νομοθεσίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα άνθρωπο που τη δεδομένη στιγμή του έχει ανάγκη», είπε καταληκτικά η κα Νικολάου.

Μαρία Πυρογιάτη – Ειδικός Ουλαμός Μοτοσικλετιστών

Η Μαρία Πυρογιάτη υπηρετεί στον Ειδικό Ουλαμό Μοτοσικλετιστών (ΕΟΜΟ) της Τροχαίας Αρχηγείου. Ο συγκεκριμένος ουλαμός ασχολείται με την πρόληψη, βοήθεια πολιτών όπου χρειαστεί και τροχονομικούς ελέγχους.

Όπως ανέφερε η κα Πυρογιάτη, στο συγκεκριμένο τμήμα ως πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καθόλου γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αυξάνεται το ενδιαφέρον γυναικών μελών της Δύναμης να ενταχθούν στον ΕΟΜΟ.

«Αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο τμήμα είναι μόνο εγώ παρ’ όλα αυτά στην τροχαία Λευκωσίας που είναι άλλο τμήμα του Σώματος υπάρχει ακόμη μία γυναίκα», ανέφερε.

«Εγώ νιώθω ιδιαίτερα περήφανη που υπηρετώ το συγκεκριμένο τμήμα της Αστυνομίας όμως αξίζει να αναφέρω ότι, οι συνάδελφοί μου βοηθούν στο να νιώθω περήφανη ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν την αξία μου. Επίσης, στη δουλειά οι αρμοδιότητές μας και τα καθήκοντά μας χωρίζονται ισάξια και δίκαια. Είμαι μέλος της ομάδας όπως κάθε άνδρας συνάδελφός μου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα εάν ποτέ συνάδελφοί της την έκαναν να νιώσει λιγότερο άξια να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αρμοδιότητες του ουλαμού, η ίδια απάντησε ότι, αντιθέτως οι συνάδελφοί της πάντα ήθελαν μια γυναίκα να είναι μέλος της ομάδας, ενώ σε πολλές υποθέσεις που έπρεπε να χειριστούν, η συμβολή μιας γυναίκας φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι ότι, όσες γυναίκες θα ήθελαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο τμήμα της Αστυνομίας, να προχωρήσουν με αυτό τους το όνειρο και οποιαδήποτε γυναίκα εάν έχει τη θέληση, μπορεί να εκπαιδευτεί με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνδρες και να ανελιχθεί στο Σώμα. Όταν κάτι το θέλουμε πραγματικά και προσπαθήσουμε για αυτό, μπορούμε να το πετύχουμε», τόνισε η κα Πυρογιάτη.

Αντωνία Αντωνίου – Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης / Ομάδα διαπραγματευτών

Η Αντωνία Αντωνίου υπηρετεί στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) και είναι υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και εκπαιδεύσεων της ΜΜΑΔ, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της Αστυνομίας. Η ΜΜΑΔ είναι ο συντονιστικός φορέας της ομάδας διαπραγματευτών σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, η κα Αντωνίου ανταποκρίνεται σε επεισόδια που χρήζουν διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα συμβάλει στην εκπαίδευση νεοσύλλεκτων μελών.

Όπως ανέφερε η κα Αντωνίου, οι άνδρες που υπηρετούν στο συγκεκριμένο τμήμα είναι περισσότεροι, όμως ο αριθμός των γυναικών που εντάσσονται αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Η ΜΜΑΔ, συνέχισε, «είναι ένα πολύ πειθαρχημένο τμήμα, με πολλές απαιτήσεις και σκοπός του είναι να προστατεύει τον πολίτη. Ταυτόχρονα, η ομάδα διαπραγματευτών είναι η ομάδα που διαχειρίζεται τυχόν περιστατικά που αφορούν απαγωγές, ομηρίες, αεροπειρατείες, εξεγέρσεις φυλακισμένων/κρατουμένων και άλλα. Από τα 34 μέλη, οι 14 είναι γυναίκες», είπε.

«Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι πως οι κοπέλες που υπηρετούν στην ΜΜΑΔ, εκτελούν τα καθήκοντά τους, ανταποκρίνονται και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση και τις ίδιες αρμοδιότητες όπως οι άνδρες συνάδελφοί μας, χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς διακρίσεις», κατέληξε η κα Αντωνίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top