«Εξαιρετικές οι σχέσεις με Γενικό Ελεγκτή. Χθες ήμασταν στο τηλέφωνο για ένα θέμα. Υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε», ήταν τα λόγια του Προέδρου Χριστοδουλίδη την Τρίτη το βράδυ στη διακαναλική του συνέντευξη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ - Νίκος Χριστοδουλίδης: «Είμαι κομματικά «ορφανός» - Τα λάθη που έγιναν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις ενέργειες για διαχωρισμό εξουσιών γενικού εισαγγελέα και γενικού ελεγκτή.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραθέτει πού συμφωνεί με τον ΠτΔ ενώ απορεί αν έχει ικανούς συμβούλους.
Αυτούσια η ανάρτηση του
1. Ευχαριστώ πολύ τον ΠτΔ για τις πολύ θετικές αναφορές του στην ΕΥ και τον Γενικό Ελεγκτή.
2. Συμφωνούμε ότι η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων. Η ΕΥ συνεχίζει με επαγγελματισμό το έργο της.
3. Στις 11 Φεβρουαρίου 1959 οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μεντερές συμφώνησαν στην Ζυρίχη τα 27 Σημεία για την εγκαθίδρυση της ΚΔ. Το Σημείο 12 αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων (Γενικοί Εισαγγελέας, Ελεγκτής, Λογιστής και Διοικητής και οι Βοηθοί τους). Το Σημείο 27 έλεγε ότι τα 26 Σημεία θα θεωρηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Όντως, στο Παράρτημα ΙΙΙ του Συντάγματος καθορίζεται ως θεμελιώδης η πρώτη παράγραφος των άρθρων 112, 115, 118 και 126 που αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων. Το δε άρθρο 182 αναφέρει ότι:
"Τα άρθρα ή τα μέρη των άρθρων του Συντάγματος τα περιλαμβανόμενα εν των συνημμένω τω παρόντι παραρτήματα ΙΙΙ, ενσωματωθέντα εις το Σύνταγμα εκ της συμφωνίας Ζυρίχης της 11ης Φεβρουαρίου, 1959, αποτελούσι θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως."
4. Εξηγήσαμε ήδη ότι:
- το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες,
- ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση,
- στην ΕΥ ήδη υπάρχει συλλογικότητα με την Διευθυντική Ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοικτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ.
5. Η ΕΥ θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ.
6. Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθεται ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις