Ο καρκίνος είναι, δυστυχώς, η νούμερο ένα αιτία θανάτου των ηλικιωμένων σκύλων. Η πιθανότητα ενός εμβολίου κατά του καρκίνου των σκύλων αποτελεί όνειρο πολλών σκυλογονιών. Υπάρχει περίπτωση, επιτέλους, να την πλησιάζουμε.
Ένα νέο εμβόλιο που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου στους σκύλους φαίνεται να έχει προοπτικές να λειτουργήσει, όπως δείχνουν οι κλινικές μελέτες. Ο Stephen Johnston, PhD και CEO της εταιρείας κλινικών μελετών Calviri, ξεκίνησε να δημιουργεί ένα εμβόλιο για τον καρκίνο περίπου 15 χρόνια πριν. Όπως δήλωσε: “Κάναμε κάποιες ανακαλύψεις, και θεωρήσαμε ότι έχουμε το μονοπάτι για να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά όλοι πίστευαν ότι είναι αδύνατο. Ως επί το πλείστον, συνεχίζουν να το πιστεύουν”.
Τα ευρήματα και η επιμονή του Johnston οδήγησαν σε επιτυχημένες μελέτες σε ποντίκια, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να προληφθεί ο καρκίνος με τη βοήθεια εμβολίου. Μετά από χρόνια έρευνας δημιουργήθηκε ένα τέτοιο εμβόλιο, και ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές μελέτες για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του. Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα η Έρευνα για τον Εμβολιασμό Κατά του Καρκίνου των Σκύλων, από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου των σκύλων στοχεύει στα “λάθη”, όπως τα ονομάζει ο Johnston, που παράγουν οι όγκοι – τα λεγόμενα νεοαντιγόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ομάδα του ανέπτυξε την κατάλληλη τεχνολογία DNA για να ταυτοποιεί χρήσιμα νεοαντιγόνα ανάμεσα σε 1,4 εκατομμυρίο διαφορετικές πιθανότητες, και στη συνέχεια απομόνωσε 30 συγκεκριμένα νεοαντιγόνα για να τα χρησιμοποιήσει στο εμβόλιο.
Όπως λέει ο Johnston, το εμβόλιο αυτό δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα. “Εμβολιάζουμε με τα λάθη και προετοιμάζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανεβάσει την άμυνα τη στιγμή που εμφανίζεται ο όγκος, οπότε είναι ακριβώς όπως μια μολυσματική ασθένεια απ’ αυτή την άποψη”.
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου των σκύλων στοχεύει στην πρόληψη οχτώ βασικών τύπων καρκίνου:
– Μαστοκύττωμα
– Οστεοσάρκωμα
– Λέμφωμα
– Μελάνωμα
– Καρκίνος μαστού
– Καρκίνος πνεύμονα
– Καρκίνωμα μαλακού ιστού
– Αιμαγγειοσάρκωμα
Τι δείχνει η εξέλιξη των ερευνών;
Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά επί του παρόντος, τα αποτελέσματα μοιάζουν ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ο αριθμός των όγκων έχει μειωθεί περίπου κατά 65% στους εμβολιασμένους σκύλους. Ο Johnston επιθυμεί αυτό το ποσοστό να αυξηθεί, και αυτή είναι μία από τις προκλήσεις που προκύπτουν στην επόμενη φάση της ανάπτυξης του εμβολίου. Ενώ το εμβόλιο φαίνεται να οδήγησε σε σημαντική μείωση των μαστοκυττωμάτων και των όγκων των επινεφριδίων (που προκαλούν σύνδρομο Cushing), δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα για όλους τους οχτώ τύπους καρκίνου.
“Τώρα ξέρουμε γιατί – απλά δεν βάλαμε τα σωστά συστατικά. Οπότε η επόμενη εκδοχή θα έχει συστατικά για το αιμαγγειοσάρκωμα”.
Παρά τα θετικά πρώτα αποτελέσματα, κάποιοι ανησυχούν σχετικά με την πρόκληση ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού, αλλά ο Johnston δήλωσε ότι δεν έχουν προκύψει ζητήματα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των μελετών.
Ο Johnston επισκέφτηκε τα εμβολιαστικά κέντρα και ρώτησε τους κηδεμόνες σκύλων ποια ήταν τα κίνητρα που τους ώθησαν να συμμετάσχουν στις κλινικές μελέτες. Πολλοί απάντησαν ότι το έκαναν επειδή είχαν χάσει στο παρελθόν τον σκύλο τους από καρκίνο. Οι περισσότεροι, όμως, είπαν ότι το έκαναν επίσης με την ελπίδα ότι η επιτυχία του εμβολίου θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εφαρμογές για τον καρκίνο στους ανθρώπους.
Απροσδόκητα οφέλη
Οι κλινικές μελέτες έχουν οδηγήσει σε μείωση τάξης μεγαλύτερης του 50% στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως είναι μεταβολικές ασθένειες και η αρθρίτιδα. Ο Johnston εξηγεί ότι μάλλον πρόκειται για μια απροσδόκητη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου ενάντια στα γηράσκοντα κύτταρα – γνωστά και ως κύτταρα ζόμπι. “Τα γηράσκοντα κύτταρα θεωρούνται η αρχή των περισσότερων χρόνιων ασθενειών,” εξήγησε ο Johnston. “Το εμβόλιό μας κατά λάθος προκαλεί μια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος για να ξεφορτωθεί τα γηράσκοντα κύτταρα”.
Το μέλλον του εμβολίου
Το εμβόλιο χρειάζεται έγκριση από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να χρειαστεί έναν χρόνο, ίσως και παραπάνω. Όταν γίνει διαθέσιμο για το κοινό, ο Johnston δηλώνει ότι θα έχει μια λογική τιμή, σε σύγκριση με τις πανάκριβες αντικαρκινικές θεραπείες, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο ενδέχεται να φέρει επανάσταση στο χώρο της υγείας των σκύλων, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου. Μπορεί, ακόμα, να ανοίξει τον δρόμο για την αντικαρκινική πρόληψη στους ανθρώπους.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις