ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις της Κομισιόν για τη μακροχρόνια ανεργία - Η κατάσταση στην Κύπρο

Προτάσεις της Κομισιόν για τη μακροχρόνια ανεργία - Η κατάσταση στην Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κατευθύνσεις στα κράτη μέλη, ώστε να βοηθήσουν καλύτερα τους μακροχρόνια ανέργους να επιστρέψουν στην εργασία.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Παρά την οικονομική ανάκαμψη και τα σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί από το 2007 ως το 2014 και αντιπροσωπεύουν πλέον το ήμισυ του συνολικού αριθμού ανέργων.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη έχει δυνατότητες δημιουργίας εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, ακόμη και όταν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, είναι συχνά πολύ δύσκολο για τους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, η πρόταση σύστασης του Συμβουλίου που υποβλήθηκε σήμερα προβλέπει ότι όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία και τα οποία είναι άνεργα πάνω από 12 μήνες θα λάβουν ατομική αξιολόγηση και συμφωνία ένταξης στην εργασία, η οποία θα τους προσφέρει ένα συγκεκριμένο και εξατομικευμένο σχέδιο επανόδου στην εργασία, πριν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας.

Οπως δήλωσε η Marianne Thyssen, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, «η μακροχρόνια ανεργία είναι ένα από τα δυσκολότερα και οξύτερα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αφού πλήττει περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Εκθέτει ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”. Πρέπει, είπε, να κάνουμε κάτι για ξαναφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς στην εργασία. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η σημερινή πρόταση “θα φέρει αισθητά θετικά αποτελέσματα γι’αυτούς τους ανθρώπους, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών.»

Η πρόταση εξετάζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους μακροχρόνια ανέργους με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυσή τους. Αντλεί στοιχεία από τις βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη μέλη.

Προτείνει τρία βασικά βήματα:
Ενθάρρυνση την εγγραφής των μακροχρόνια ανέργων σε υπηρεσία απασχόλησης.
Ατομική και διεξοδική αξιολόγηση του κάθε εγγεγραμμένου μακροχρόνια ανέργου, το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας, με σκοπό να εντοπιστούν οι ανάγκες και οι δυνατότητές του.

Προσφορά συμφωνίας ένταξης στην εργασία σε όλους τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας.

Η πρόταση ζητά επίσης την ενεργό συμμετοχή των εργοδοτών, μέσω συμπράξεων με τις δημόσιες αρχές, προβλέποντας μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών γι’αυτούς, καθώς και την παροχή στοχοθετημένων οικονομικών κίνητρων.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν τις συστάσεις αυτές με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η πρόταση της Επιτροπής θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο για να συζητηθεί και να εγκριθεί.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσωπεύουν σήμερα το 5 % του ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στον ενεργό πληθυσμό παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών: είναι από 1,5 % στην Αυστρία έως 19,5 % στην Ελλάδα.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μεταξύ 2005 και 2014, ο δείκτης της μακροχρόνιας ανεργίας στην Κύπρο αυξήθηκε από 1,3% σε 7,7%, αφού έφθασε στο χαμηλότερο σημείο του το 2008, στο 0,5%. Η μακροχρόνια ανεργία της Κύπρου το 2014 είναι κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη του κοινοτικού μέσου όρου. Στην ίδια περίοδο (2005 - 2014) ο δείκτης της υπερβολικά μακροχρόνιας ανεργίας αυξήθηκε κι έφθασε το 3,7% το 2014, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Στις νέες συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάπως το πρόβλημα, περιλαμβάνονται τρία βήματα για τη βελτίωση των υπηρεσιών:
Εγγραφή των ανέργων σε μια υπηρεσία απασχόλησης.
Ατομική σε βάθος αξιολόγηση το αργότερο στους 18 μήνες ανεργίας
Συμφωνία ενσωμάτωσης στην εργασία το αργότερο στους 18 μήνες ανεργίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top