Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια του έτους 2023, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 11,919 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για Πυρκαγιές, Ειδικές Εξυπηρετήσεις και Ψευδείς Κλήσεις.
Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 6,649 περιστατικά παγκύπρια. Από αυτές, οι 3428 αφορούσαν πυρκαγιές υπαίθρου και οι 3221 αφορούσαν αστικές πυρκαγιές.
Μαλιστα, συγκριτικά με το 2022, διαπιστώνεται στο σύνολο όλων των πυρκαγιών αύξηση της τάξης του 3.01%.
Πυρκαγιές Υπαίθρου
Αναφορικά με τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2023 μικρή μείωση με το συνολικό αριθμό να είναι 3,428 και το ποσοστό να μειώνεται κατά 0,49% σε σχέση με το 2022, που ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 3,445.
Αν και ο μήνας Απρίλιος κάθε χρόνο, παραδοσιακά παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Αυτό ίσως να οφείλεται στις εκστρατείες και στα μέτρα τα οποία λαμβάνουν τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και η Αστυνομία, καθώς και οι Τοπικές Αρχές, εξ αφορμής του εθίμου των λαμπρατζιών.
Επιπρόσθετα, σαφώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, παρουσιάζεται αριθμός πυρκαγιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Παρόλα ταύτα, ο αριθμός πυρκαγιών οφείλεται κυρίως λόγο της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά το θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των πυρκαγιών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όπου αυτό φαίνεται να οφείλεται στις καιρικές συνθήκες με την παρατεταμένη ξηρασία και τις λίγες βροχοπτώσεις που είχαμε αυτούς τους μήνες.
Ωστόσο, για το έτος 2023 παρουσιάζεται μικρή μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το γεγονός της μείωσης, οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές συμμετοχές του Εκπροσώπου Τύπου. Επιπρόσθετα, καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των περιπολιών, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Υπηρεσίας Θήρας, ως επίσης και άλλων οργανωμένων συνόλων.
Ποιοι οι κύριοι λόγοι εκδήλωσης πυρκαγιών στην ύπαιθρο
Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου, αυτές οφείλονται σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων, χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθηρισμούς στην ύπαιθρο, παρασκευή φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές.
Επιπλέον, παρατηρήθηκαν στη βάση κάποιων συλλήψεων, στις οποίες προέβη η Αστυνομία κατόπιν μαρτυριών, ως επίσης και στη βάση των συνθηκών του χώρου και της ώρας εκδήλωσης των πυρκαγιών, ότι αριθμός εξ αυτών ήταν κακόβουλες, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά ότι:
α) Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 63,89% και στο σύνολο του αριθμού των 2,130 από τις 3,428 πυρκαγιές υπαίθρου, να οφείλεται σε άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, το οποίο συγκαταλέγεται στην κατηγορία «κακόβουλης πράξης».
β) η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να φτάνει το 90%.
Αστικές πυρκαγιές
Επιπρόσθετα, στις αστικές πυρκαγιές, διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 7.15%.
Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές το 2023 είναι 3221, σε σύγκριση με 3006 που εκδηλώθηκαν το έτος 2022. Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών και σκυβαλλοδοχεία.
Ποιοι οι κύριοι λόγοι εκδήλωσης πυρκαγιών σε αστικές περιοχές
Όσον αφορά τις αιτίες πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, αυτές οφείλονταν, ως επί το πλείστο, σε ηλεκτρικά προβλήματα, σε αστοχία ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις, εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας.
Διαπιστώνεται δε, ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να ξεπερνά το 90%.
Μεγάλη οικολογική και οικονομική ζημιά
Άξια αναφοράς είναι η καμένη έκταση της υπαίθρου, η οποία παρουσιάζεται για το 2023 (21.26 τ.χλμ), αυξημένη κατά 7,18 τ.χλμ σε σχέση με το 2022 (14.08 τ.χλμ).
Η οικονομική πτυχή των ζημιών, παρουσιάζεται ελαφρώς αυξημένη για το 2023. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμούμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2023 υπήρξαν συνολικές ζημιές (9,525.145 εκατ. ευρώ) από τις οποίες το ποσό των 8,444.580 εκ. αφορούσε αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 1,080.565 εκατ. αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου.
Το 2022 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών (9,491.552 εκ. ευρώ), από τις οποίες το ποσό των 8,615.472 εκ ευρώ αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 876,080 χιλ. ευρώ αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Παρατηρείται ελαφριά αύξηση όσον αφορά τις ζημιές, καθώς επίσης και αύξηση στον αριθμό των ανταποκρίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αφορούν αστικές πυρκαγιές για το 2023 σε ποσοστό του 7.15 %. Παρόλο που το αριθμητικό ποσοστό των αστικών πυρκαγιών είναι μερικώς αυξημένο, η χρηματική ζημιά είναι μειωμένη σε σχέση με το 2022, δηλαδή 170,892 χιλ. ευρώ πιο κάτω κατά το 2023.
Γενικά, η σχετική σταθεροποίηση των ζημιών στις αστικές περιοχές, παρόλο του μερικού αυξημένου αριθμητικά ποσοστού, οφείλεται:
(1) Στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την έγκαιρη και άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άμεση ανταπόκριση, με αποτέλεσμα την άμεση καταστολή και περιορισμό των ζημιών.
(2) Εκτιμάται ότι, το κοινό εφαρμόζει και αυτόβουλα μέτρα πυρασφάλειας, ως επίσης συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τήρηση μέτρων πυρασφάλειας σε υποστατικά, τα οποία εντοπίζουν έγκαιρα την πυρκαγιά με κατά συνέπεια να τυγχάνουμε έγκαιρης ενημέρωσης για ανταπόκριση. Επίσης, εκτιμάται ότι εφαρμόζονται μέτρα πυρασφάλειας έγκαιρης καταστολής ενδεχόμενης πυρκαγιάς και περιορισμού της επέκτασής της.
(3) Στους χώρους που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές και στον εξοπλισμό που επηρέασαν.
Η μικρή αύξηση των ζημιών και σχετικά μικρή μείωση στον αριθμό των πυρκαγιών υπαίθρου κατά το 2023 (1.080.565 εκ. ευρώ), σε σχέση με το 2022 (876,080 χιλ. ευρώ), εκτιμάται ότι οφείλεται στους χώρους οι οποίοι εκδηλώθηκαν και στα υποστατικά ή εξοπλισμό που επηρέασαν.
Σημειώνεται ότι, τα προαναφερόμενα χρηματικά ποσά είναι εκτίμηση κατά προσέγγιση που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για δικούς της σκοπούς.
Σύνολο διασωθέντων, τραυματιών και νεκρών από πυρκαγιές
Το σύνολο των ατόμων τα οποία διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους, εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών, ανήλθε στους 66, περίπου στα ίδια επίπεδα με το έτος 2022, όπου ο αριθμός ανήλθε στους 60.
Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβηκε για το 2023 σε 25 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 24 για το 2022. Υπήρξαν 36 τραυματισμοί σε σύγκριση με 31 το 2022 και έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα από πυρκαγιές, αριθμός ακριβώς ίδιος με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις