Τ/κ διεθνολόγος: «Στάση αναμονής από την Άγκυρα στο Κυπριακό μέχρι την 31 Μαρτίου»

Τ/κ διεθνολόγος: «Στάση αναμονής από την Άγκυρα στο Κυπριακό μέχρι την 31 Μαρτίου»

Ο Τουρκοκύπριος διεθνολόγος Αχμέτ Σοζέν προβλέπει ότι για να ξεκαθαρίσει τη στάση της και να λάβει ίσως νέες πρωτοβουλίες, η Άγκυρα θα αναμένει το τέλος των τουρκικών δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου.

Ο Τουρκοκύπριος καθηγητής σε συνέντευξη του στη «Γιενί Ντουζέν», αξιολογεί τις πρώτες επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και σχολιάζει τις πιθανές νέες εξελίξεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Σοζέν προβλέπει ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει στάση αναμονής μέχρι τις τοπικές εκλογές, στις 31 Μαρτίου. Ακολούθως, ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις "σε περίπτωση που η διπλωμάτισσα του ΟΗΕ καταφέρει να πείσει τους ηγέτες".

Ο κ. Σοζέν υπογραμμίζει το αξιοσημείωτο προφίλ της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, θεωρώντας ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αρκεί να χτίσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες και να αξιοποιήσει εξωτερικές δυναμικές.

Επίσης θεωρεί σημαντική τη στάση της Γερμανίας στο Κυπριακό και τα μηνύματα που εξέπεμψε πρόσφατα στη Λευκωσία ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος για μεσολάβηση.

Ακόμη σχολιάζει ότι η Ελλάδα θέλει βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και δεν επιθυμεί το Κυπριακό να αποτελεί τροχοπέδη.

Τέλος, ο κ. Σοζέν τονίζει την επιθυμία του ΟΗΕ για επανεκκίνηση της διαδικασίας λύσης, με την Ολγκίν να ηγείται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - Δολοφονία 22χρονου φοιτητή: Γνωρίστηκαν μέρες πριν τον φόνο, τον παρέσυρε με πρόσχημα δουλειά - Ποιο το «κλειδί» της υπόθεσης

VIDEO - Δολοφονία 22χρονου φοιτητή: Γνωρίστηκαν μέρες πριν τον φόνο, τον παρέσυρε με πρόσχημα δουλειά - Ποιο το «κλειδί» της υπόθεσης

Το κινητό τηλέφωνο του θύματος φαίνεται πως αποτέλεσε το κρίσιμο στοιχείο που οδήγησε στην ταυτοποίηση και τελικά στην «αποκάλυψη» του καθ’ ομολογία δράστη στην υπόθεση της δολοφονίας του 22χρονου Sahruar Ahmed Emon, φοιτητή από το Μπαγκλαντές, τα ίχνη του οποίου είχαν εξαφανιστεί από τις 12 Ιουνίου.