ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοκετός: Αριθμοί που σοκάρουν για τις καισαρικές στην Κύπρο - Η εκστρατεία του Υπ. Υγείας και ο στόχος

Τοκετός: Αριθμοί που σοκάρουν για τις καισαρικές στην Κύπρο - Η εκστρατεία του Υπ. Υγείας και ο στόχος

Στρατηγική για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μείωση των Καισαρικών τομών και της προωρότητας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το όραμά του είναι η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής που να διασφαλίζει την προαγωγή και προστασία της υγείας της μητέρας και του παιδιού, μέσω της προώθησης του Φυσιολογικού τοκετού, και τη πρόληψη της προωρότητας στο πλαίσιο του συστήματος υγείας της Κύπρου.

Παράλληλα, για την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, το Υπουργείο Υγείας συνέλεξε και σύνθεσε τις απόψεις ξένων εμπειρογνωμόνων, αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, επιστημονικών εταιρειών, επαγγελματικών συλλόγων και επαγγελματιών υγείας, πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, και καθόρισε τους εξής άξονες δράσης, Εθνικό Σύστημα Υγείας – Ανάπτυξη Πολιτικών – Βελτίωση Ποιότητας, Εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας, Ενημέρωση του Κοινού και Επιτήρηση και Έρευνα.

Καισαρικές τομές και προωρότητα: Οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι – Τι λένε τα στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ οι Καισαρικές τομές μπορεί να είναι σωτήριες, σε ορισμένες περιπτώσεις ενέχουν κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό, που μπορεί να συνοδεύονται και με μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Συγκεκριμένα, στοιχεία που κατέγραψε η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το ποσοστό Καισαρικών τομών στην Κύπρο το 2020 ήταν 56%, ενώ το 2021, έφτασε στο 59%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα ποσοστά Καισαρικής τομής αυξάνονται σταθερά παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, αυτή η τάση δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη για τις μητέρες ή τα νεογνά. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις ότι, πέρα από ένα ορισμένο όριο, η αύξηση των ποσοστών Καισαρικής τομής μπορεί να συνδέεται με αυξημένη μητρική και περιγεννητική νοσηρότητα και επίσης να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους διαθέσιμους πόρους, επηρεάζοντας αρνητικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μιας χώρας.

Ταυτόχρονα, διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι πολλές από τις Καισαρικές τομές είναι αχρείαστες και θα μπορούσαν να προληφθούν με καλύτερη εκπαίδευση, υποστήριξη και φροντίδα ενώ η επιλογή του κατάλληλου τρόπου τοκετού, για κάθε εγκυμοσύνη και για κάθε γυναίκα, θα πρέπει πάντα να γίνεται με έμφαση στον Φυσιολογικό τοκετό. Μοναδικό κίνητρο είναι η καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και φυσικά η ασφάλεια του ζευγαριού «μητέρας και παιδιού».

Ως εκ τούτου, η Καισαρική τομή μπορεί να είναι μια σωτήρια παρέμβαση, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος τοκετού μόνο όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ιατρικές ενδείξεις. Θα πρέπει να επιλέγεται για καθαρά ιατρικούς λόγους και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του παιδιού, αφού είναι γνωστό ότι οι Καισαρικές επεμβάσεις συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Οι μητέρες που υποβάλλονται σε Καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μετεγχειρητικές επιπλοκές με αποτέλεσμα να παραταθεί η διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με τον μητρικό θηλασμό και το δέσιμο με το παιδί τους. Τα νεογνά που γεννιούνται με Καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Και με αυτές τις λέξεις φτάνουμε στην Προωρότητα για την οποία η Καισαρική τομή αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα.

Η Προωρότητα αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία για την Κύπρο: Πόσο αυξήθηκαν οι καισαρικές τομές και πόσο μειώθηκαν οι φυσιολογικοί τοκετοί

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι καισαρικές τομές που πραγματοποιούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν αύξηση χρόνο με το χρόνο, ενώ οι φυσιολογικοί τοκετοί είναι αισθητά λιγότεροι.

Συγκεκριμένα, κατά το 2021 το σύνολο των τοκετών που πραγματοποιήθηκαν με καισαρική τομή, ανέρχονταν στους 6,184 εκ των οποίων οι 1,950 ήταν επείγουσα (μετά την έναρξη του τοκετού) και οι υπόλοιπες 4,234 ήταν προγραμματισμένο ή χωρίς έναρξη τοκετού.

Από την άλλη, κατά το 2021 το σύνολο των φυσιολογικών τοκετών, ανέρχονταν στους 3,704 εκ των οποίων οι 3704 περιπτώσεις δε συμπεριλάμβαναν την χρήση εργαλείων και οι 605 με τη χρήση εργαλείων.

Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο τρόπων τοκετού είναι φανερά αισθητή, ενώ πλησιάζει τις 2,000 περιπτώσεις (1,875 κατ' ακρίβεια).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



Απόπειρα φόνου στην Πέγεια: Πυροβόλησε την σύζυγο του έξω από το σπίτι τους - Έτρεξε γείτονας στο σημείο

Απόπειρα φόνου στην Πέγεια: Πυροβόλησε την σύζυγο του έξω από το σπίτι τους - Έτρεξε γείτονας στο σημείο

Το ΤΑΕ Πάφου διερευνά απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 17:50 στη Πέγεια, με χρήση κυνηγετικού όπλου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top